Вечірнє зведення пресцентру Об’єднаних сил 24.05.2020 (фото, звіти ОБСЄ, мапа)

Сьогодні, 24 травня 2020 р., збройні формування Російської Федерації 7 разів порушили режим припинення вогню, застосувавши при цьому заборонені до розміщення на лінії зіткнення 122 мм артилерійські системи, міномети калібрів 120 мм та 82 мм, а також гранатомети різних систем, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю. Українські захисники надали загарбникам жорстку відповідь. Відчувши на собі дію наших чергових вогневих засобів, окупанти відмовились від подальшої активності.

В районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Схід” противник зі 122 мм артилерійських систем обстрілював околиці Кам’янки.
Поруч з Авдіївкою ворог випустив 20 мін 82-го калібру, а також застосовував ручні протитанкові гранатомети та стрілецьку зброю.
По околицях Красногорівки окупанти вели вогонь з 82 мм мінометів, автоматичних станкових гранатометів та великокаліберних кулеметів, а оборонців Старогнатівки двічі обстріляли з гранатометів різних систем та стрілецької зброї.

Українських військовослужбовців, які виконують завдання в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Північ” поблизу Оріхового збройні формування Російської Федерації двічі обстріляли, використовуючи 120 мм міномети – 12 мін, а також гранатомети різних систем, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю.

Втрат серед наших захисників внаслідок ворожих обстрілів не було.

У відповідь на злочинні дії російських окупантів наші воїни відкривали прицільний вогонь по ворожих опорних пунктах. Завдяки рішучості та влучності військовослужбовців зі складу Об’єднаних сил загарбники припинили свою активність. Втрати противника уточнюються.

На ділянках розведення №1, №2 та №3 режим “Тиша” дотримувався.

Випадків захворювання на коронавірусну інфекцію серед особового складу Об’єднаних сил не зафіксовано, в районі проведення операції вживаються усі необхідні заходи щодо недопущення занесення і поширення коронавірусної інфекції у військові колективи зі складу Об’єднаних сил.

Ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил залишається контрольованою.

ПІДСУМКИ ЗА МИНУЛУ ДОБУ

23 травня збройні формування Російської Федерації 11 разів порушили режим припинення вогню. Противник обстрілював позиції Об’єднаних сил із заборонених Мінськими домовленостями артилерійських систем калібру 122 мм, мінометів калібрів 120 мм та 82 мм, а також гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів, снайперської та стрілецької зброї.

Факти ворожого вогню було зафіксовано неподалік населених пунктів Кам’янка, Верхньоторецьке, Авдіївка, Гнутове, Старогнатівка, Майорськ, Сизе та Кримське.

За даними розвідки, 23 травня наші воїни знищили чотирьох російських окупантів та щонайменше сімох поранили.

За минулу добу представниками Національної поліції України зі складу Об’єднаних сил розкрито серед цивільного населення: пограбування, 14 крадіжок, 4 шахрайства та 11 фактів незаконного зберігання наркотичних речовин. Також виявлено 43 адміністративні правопорушення.

Лінію розмежування через контрольні пункти в’їзду-виїзду громадяни не перетинали.

Підрозділи Об’єднаних сил дотримуються умов припинення вогню та перебувають напоготові до адекватного реагування на будь-які підступні та провокаційні дії противника.

Слава Україні!

Джерело

 

Збройні формування Російської Федерації продовжують вести вогонь по цивільній інфраструктурі населених пунктів поблизу лінії зіткнення

Так, вчора, російські окупанти з артилерійських систем калібру 122 мм обстріляли дачні будівлі в селищі Кам’янка. Внаслідок розриву снарядів суттєво пошкоджено два будинки: в одному зруйновано дах, в іншому – зовнішню стіну та покрівлю. На щастя внаслідок злочинних дій загарбників ніхто з мирних мешканців не постраждав.

Таким чином окупанти в черговий раз відкрито продемонстрували своє цинічне ставлення до життя та здоров’я цивільного населення й вкотре підтвердили відкрите ігнорування Мінських домовленостей і Міжнародного гуманітарного права.

Джерело

 

Щоденний звіт №122/2020, опублікований Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 23 травня 2020 року

На основі інформації, що надійшла від моніторингових команд станом на 19:30 22 травня 2020 року (східноєвропейським літнім часом)

Ця публікація надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією є текст англійською мовою

Короткий виклад

  • Місія констатувала збільшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій і Луганській областях, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом.
  • Вогонь зі стрілецької зброї відкрили, за оцінкою, у напрямку БПЛА СММ малого радіуса дії поблизу Петрівського та Веселої Гори, де кулі пролетіли над головами співробітників Місії.
  • СММ уточнювала повідомлення про те, що 9 квітня чоловік отримав поранення в результаті обстрілу в Широкій Балці Донецької області.
  • Члени збройних формувань як і раніше забороняли патрулям Місії доступ на блокпостах уздовж офіційних дорожніх коридорів у Донецькій і Луганській областях*.
  • СММ зафіксувала вирви (оцінені як свіжі) поблизу житлових будинків у Старомихайлівці Донецької область.
  • Місія продовжила здійснювати моніторинг на ділянках розведення сил і засобів у районах Станиці Луганської, Золотого та Петрівського. СММ зафіксувала порушення режиму припинення вогню в межах ділянки розведення в районі Петрівського, а також людину на колишній позиції Збройних сил України на ділянці розведення в районі Золотого ввечері.
  • Місія зафіксувала міни (з яких деякі вперше) біля Майорська та Петрівського, а також у Зайцевому, Гольмівському та Старомихайлівці.
  • СММ продовжувала здійснювати моніторинг заходів, вжитих на тлі спалаху COVID-19, зокрема на контрольних пунктах в’їзду-виїзду та відповідних блокпостах у Донецькій і Луганській областях.
  • Свободу пересування патрулів Місії і далі обмежували*.

Автор