Вечірнє зведення пресцентру Об’єднаних сил 13.05.2020 (звіт ОБСЄ, мапа)

Сьогодні, 13 травня 2020 р., збройні формування Російської Федерації 5 разів обстріляли позиції підрозділів Об’єднаних сил, застосувавши при цьому заборонені до розміщення на лінії зіткнення міномети калібру 120 мм, а також гранатомети різних систем, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю. Об’єднані сили дали рішучу відповідь на усі вогневі провокації окупантів, примусивши російських найманців повернутися до дотримування режиму припинення вогню. У разі повторення подібних підступних дій українські захисники завжди готові надати загарбникам адекватну й невідворотну відповідь.

В районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Схід” противник вів вогонь по наших військовослужбовцях неподалік Гнутового з автоматичних станкових гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї, а оборонців Старогнатівки обстріляв з автоматичних станкових гранатометів.

По українських захисниках, які виконують завдання в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Північ” поблизу Кримського ворог двічі відкривав вогонь із заборонених Мінськими угодами мінометів 120-го калібру, загалом випустивши 20 мін, а також автоматичних станкових гранатометів та великокаліберних кулеметів.
По околицях Оріхового окупанти застосували 120 мм міномет, гранатомети різних систем, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю.

Внаслідок ворожих обстрілів один військовослужбовець Об’єднаних сил отримав поранення.

Наші воїни такі нахабні дії без відповіді не залишили та застосували чергові вогневі засоби, після чого окупанти згорнули свою злочинну активність. Втрати противника уточнються.

На ділянках розведення №1, №2 та №3 режим “Тиша” дотримувався.

Випадків захворювання на коронавірусну інфекцію серед особового складу Об’єднаних сил не зафіксовано, в районі проведення операції вживаються усі необхідні заходи щодо недопущення занесення і поширення коронавірусної інфекції у військові колективи зі складу Об’єднаних сил.

Ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил залишається контрольованою.

ПІДСУМКИ ЗА МИНУЛУ ДОБУ

12 травня збройні формування Російської Федерації 9 разів порушили режим припинення вогню. Противник відкривав вогонь по позиціях Об’єднаних сил із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібрів 120 мм та 82 мм, а також протитанкового ракетного комплексу, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Факти ворожого вогню було зафіксовано неподалік населених пунктів Опитне, Павлопіль, Старогнатівка, Кримське та Луганське.

За даними розвідки, 12 травня українські військовослужбовці поранили п’ять російських окупантів.

За минулу добу представниками Національної поліції України зі складу Об’єднаних сил розкрито серед цивільного населення 2 крадіжки, 5 випадків шахрайства, 6 фактів незаконного поводження з вогнепальною зброєю і боєприпасами та 6 фактів незаконного зберігання наркотичних речовин. Також виявлено 51 адміністративне правопорушення.

Лінію зіткнення через контрольні пункти в’їзду-виїзду громадяни не перетинали.

Підрозділи Об’єднаних сил дотримуються умов припинення вогню та перебувають напоготові до адекватного реагування на будь-які підступні та провокаційні дії противника.

Слава Україні!

Джерело

 

Трагічна звістка з мого рідного Тростянецького району. Поблизу Золотого на Донеччині від кулі снайпера загинув Олександр…

Опубліковано Ларисою Білозір Четвер, 14 травня 2020 р.

 

Збройні формування РФ відкрили вогонь по позиціях Об’єднаних сил, що на Луганському напрямку

Сьогодні, 13 травня, вкотре проігнорувавши мирні домовленості, збройні формування Російської Федерації відкрили вогонь з мінометів калібру 120 мм, автоматичних станкових гранатометів та великокаліберних кулеметів по позиціях Об’єднаних сил, що на Луганському напрямку.

Внаслідок обстрілу один український захисник отримав осколкове поранення. Постраждалого воїна було оперативно доставлено до лікувального закладу та надано належну медичну допомогу.

На свої зухвалі дії загарбники отримали жорстку відповідь від наших захисників. Вогнем із штатного озброєння українські військовослужбовці рішуче подавили ворожу активність. Втрати противника уточнюються.

Джерело

 

Щоденний звіт №112/2020, опублікований Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 12 травня 2020 року

На основі інформації, що надійшла від моніторингових команд станом на 19:30 11 травня 2020 року (східноєвропейським літнім часом)

Ця публікація надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією є текст англійською мовою

Короткий виклад

  • Місія констатувала зменшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій і Луганській областях, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом.
  • Поблизу підконтрольного урядові Новолуганського Донецької області та непідконтрольного урядові Криничного Луганської області вогонь зі стрілецької зброї відкрили, за оцінкою, у напрямку безпілотних літальних апаратів СММ малого радіуса дії*.
  • Спостерігачі уточнювали повідомлення про те, що жінка та дівчинка дістали поранення внаслідок обстрілу в непідконтрольній урядові Саханці Донецької області.
  • Члени збройних формувань і далі забороняли патрулям Місії доступ на блокпостах уздовж офіційних дорожніх коридорів у Донецькій і Луганській областях*.
  • СММ продовжувала здійснювати моніторинг на ділянках розведення сил і засобів у районах Станиці Луганської, Золотого та Петрівського.
  • Місія зафіксувала озброєння, розміщене з порушенням ліній відведення у непідконтрольних урядові районах Донецької та Луганській областей.
  • СММ уперше зафіксувала протитанкові міни неподалік підконтрольної урядові Красногорівки та непідконтрольної урядові Старомихайлівки, а також невибухлий боєприпас поблизу непідконтрольного урядові Дебальцевого —усі в Донецькій області.
  • Місія продовжувала спостерігати за ситуацією, у якій на тлі спалаху COVID-19 опинилося цивільне населення, зокрема на контрольних пунктах в’їзду-виїзду та відповідних блокпостах у Донецькій і Луганській областях.
  • Свободу пересування патрулів СММ і далі обмежували*.