Ігри в атом олігархів

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Я давно помітив цікаву закономірність, якщо заповзятий борець зі схемою «Роттердам+» Андрій Герус десь починає волати про зловісні інтереси Ахметова, – шукай інтереси Коломойського. Жодного разу не підводило – знайшлися й зараз. А з ними ще й інтереси Пінчука і кума Путіна.

Останнім часом нардеп Герус накинувся на український уряд. Суть звинувачень така, ніби уряд Шмигаля зменшує виробництво ядерної енергетики, бо захищає виробництво зеленої енергетики, – її, мовляв, контролює Ахметов. Скандал спалахнув такий, що посли Бельгії, Великої Британії, Канади, Норвегії, Німеччини, Франції, Швеції та Південної Кореї виступили з заявами не допустити неповернення інвестицій у відновлювані джерела енергетики. Але Геруса це не зупинило.

97 нардепів підписали звернення до прем’єра Шмигаля з проханням не зменшувати частки ядерної енергетики у загальній структурі виробництва електрики. Що дивує у цій заяві? А чому власне вони так переймаються саме атомною енергетикою? Існує ще й теплова – її обсяг набагато більший ніж у зеленої.

Друге, що дивує, – хто саме перейнявся долею українських атомників. Я насмілюся нагадати, що ще восени нардепу Герусу проблеми українських енергетиків були до лампочки, – імпорт дешевої електрики з Росії (пригадайте на чию користь) він забезпечував натхненно. За рік бурхливої діяльності Геруса і міністра Оржеля ще нещодавно стабільна галузь прийшла до колапсу – зупинені шахти, виведені в простій ТЕС, а борги енергетичної галузі сягають таких обсягів, що енергетики говорять про загрозу віяльних відключень.

Насправді, все просто. Розумієте, ядерні станції – це не дизель-генератор, який захотів – включив, захотів – виключив. Ядерна станція виробляє енергії зразу багато і у регулярному режимі. Що таке гратися з режимами роботи АЕС – гарно показано в серіалі «Чорнобиль», разом з тим, до чого такі ігри призводять. У всі часи ядерна енергетики виробляє якийсь базовий обсяг електрики, який буде спожитий обов’язково, а балансування енергосистеми робиться вугільними станціями. Саме тому ядерна генерація завжди складає приблизно 50% від загальної. Але.

Зима 2019-2020 рр. була неприродно тепла, а з жовтня минулого року в Україні падає виробництво, й тому споживання електрики впало на 40%. А виробництво ядерної енергетики не зменшилося, і тому в окремі години воно доходило до 80%. Через це виробництво на вугільних станціях впало до критичних показників, а на окремих АЕС довелося розвантажувати ядерні блоки вночі та на вихідних. Очевидно, усі генерації, як і ядерну, треба було зменшувати, – інакше ми здобудемо новий Чорнобиль, а тільки цього нам і бракувало. Мене важко запідозрити в симпатіях до уряду Шмигаля, але зупинка імпорту електрики з Росії (з 1 квітня) і вирівнювання балансу – кроки абсолютно технічно та державницькі правильні. Ба більше, НАЕК «Енергоатом» офіційно підтримав обмеження надмірної роботи ядерних блоків, хоча як раз він найменше зацікавлений в цьому. І квартал 2020 року «Енергоатом» закрив зі збитком у 1,57 млрд грн. проти прибутку у 2,36 млрд грн. в першому кварталі року минулого.

А чому це сталось. Бо нардеп Герус організував ручне заниження цін нижче собівартості. Повернення ціни до її реального значення зразу ж викликало опір власників феросплавних та металургійних заводів, тобто Коломойського і Пінчука. Нині ми спостерігаємо інформаційний накат на уряд з метою примусити його або збільшити ядерну генерацію, або зменшити ціну на електрику. Не дивно, що страшилку «уряд зупиняє АЕС» підхопили не тільки ЗМІ цих дивовижних людей, а й ЗМІ, пов’язані з ОПЗЖ Медведчука, – там явно розстроєні зупинкою російського імпорту електрики. Кількість нардепів, що встали на захист інтересів олігархів і Москви, дивися вище.

Жарти в сторону. В інтересах Коломойського вже зупинили шахти і заблокували роботу нафтового терміналу в Миколаєві. Але зараз ми всерйоз можемо стикнутися з вибухом АЕС. Збірна трьох олігархів, які грають в атом, – це надто небезпечно.


Олена Монова

Я долгое время не писала ничего на энергетическую тему, сидела в кустах, наблюдала. И теперь вот что спросить хочу: а у нас что, Коломойский уже все инфополе под себя зачистил? Я не знаю, может быть, это кому-то не бросается в глаза, а я вижу отчетливо, что за последние несколько месяцев упорный, как холерный понос, Беня подмял под себя СМИ и соцсети очень сильно. Телеграм с его кучей анонимных каналов вообще почти весь бабушкин (и когда вы таскаете оттуда скрины всяких темных рыцарей и прочих резидентов, я неизменно ржу), блогосфера тоже куплена на корню. Порохоботы только держатся еще, как последний бастион.

А все остальные в голос уже трубят о том, какой отличный парень Герус, и, может быть, ничего такого страшного и нет в том, чтобы покупать энергию у балалаек. #Какаяразніца. Ну подумаешь, с 2015 года не покупали, пора же когда-то начинать, а то в Москве обижаются сильно.

Сегодня не выдержала, вылезла, когда увидела новость о том, что 97 депутатов написали обращение к Шмыгалю с просьбой не допустить уменьшения доли атомной энергии в общей структуре производства электроэнергии в стране. Подается это все как невъе*енная перемога, фамилии депутатов вы можете найти в открытом доступе, там интересно ,и показательно торчит чья-то седая борода.

Понимаете, была себе стабильная отрасль, которая неплохо себя чувствовала, но в один прекрасный момент простому народутм до всирачки захотелось поменять президента и посмотреть, что будет. Новый президент забабахал новый парламент, новое правительство, все новое и блестящее, как у кота яйца.

И теперь мы можем наблюдать, как за каких-то полгода это правительство самокатчиков-3,14даболов довело энергетику в прямом смысле до коматоза: шахты останавливаются, ТЭС выводятся в простой, у Центрэнерго нема грошей на уголь, перед шахтерам долги, Энергоатом в жопе, ему нечем платить зарплату и покупать топливо, облэнерго орут о том, что потребители ниц не платят и грозят веерными отключениями. Здобулы, бл*дь. И отовсюду торчат уши Геруса, который из трусиков выпрыгивал, выстраивая схематозы по искусственному занижению цены электроэнергии вместо здорового рынка.

Чтобы спасти хотя бы остатки того, что когда-то было стабильной сферой экономики, правительство было вынуждено создать Антикризисный энергетический штаб, потому что, коню понятно, навернется энергетика — вслед за ней навернется и независимость страны. Я уже молчу об угрозе техногенных катастроф и вопросе ядерной безопасности. В штабе худо-бедно начали собирать в кучу осколки и гармонизировать между собой разные виды генерации, чтобы не было перекоса в энергосистеме и смены нагрузок в энергоблоках АЭС, такое маневрирование попросту опасно. Что очень важно, сам «Энергоатом» (государственная структура) настаивает на ограничении избыточной эксплуатации энергоблоков.

Бабушка Беня ощутил, что ему делают больно, и пошел в медийную атаку по всем фронтам. Плюс снова включил на полную мощность парламентское лобби. Были собраны подписи 97 депутатов, настаивающих на максимальном включении АЭС с полным игнорированием режима безопасности.

С одной стороны, вся эта шумиха и истерика прекрасно вскрыла всю бабушкину агентурную сеть, что в парламенте, что в медиа. С другой стороны, я смотрю, как снова включается режим героизации Коломойского, и у меня горят брови. Мы ведь это уже проходили, черт, неужели ничему не научились?

Ну и самое вкусное: в рубилово включился Медведчук и начал играть на стороне Бени. Все его СМИ шпарят в унисон с бабушкиными. А где Медведчук — там и балалайки, помним об этом.

P.S. Черт, только что увидела в ленте новостей: в разборки вписалось ГБР и открыло дело. Видимо, бабушка Беня перетер с ах каким министром, не побрезговал, ггг. Ну он умеет поймать момент, так что далі буде.


Валерій Прозапас

А парад збитковості держпідприємств продовжується, – слідом за “Центренерго” та “Укрнафтою” “бабушка прієхала” і до “Енергоатому”.

Замість прибутку 2,3 мільярди за перший квартал 2019 року тепер 1,5 мільярди збитків в 2020, що як завжди буде компенсуватися з бюджету.

Але кудись же ці мільярди перенаправлено?

А куди і раніше – на електроенергію нижче собівартості для енергозатратних підприємств досточтімого Коломойського і Ко. Які спочатку за допомогою свого Геруса та підконтрольних Гончарука з Оржелєм завели в Україну демпінгову російську електрику, чим загнали в борги “Центренерго” та поставили на простій українські теплогенеруючі станції (і, відповідно, вдарили по нашим шахтарям, які тепер втрачають роботу і накопичують зарплатні борги), а коли Уряд нарешті припинив імпорт енергії з РФ, придумали збільшувати відсоток генерації… з атомних станцій, які й так критично знизили рентабельність виробництва через дії “технократів”.

І от добра сотня депутатів (від Дубінського/Підласи імені Коломойського до Кисилевського імені Пінчука) підписується під вимогою збільшувати споживання атомної енергії за рахунок “зеленої енергетики”, мотивуючи це тим, що ніби остання дорожча за “мірний атом”. Що набагато гірше, ніж просто збитки «Енергоатому». За таких вимог атомні станції, щоб дати дешевий струм Коломойському, навантажують до неприпустимих рівнів, особливо для країни, яка пережила Чорнобиль.

Тобто у нас і тут свій велосипед.

Коли весь світ іде шляхом розвитку відновлюваної енергетики, задля обслуговування інтересів олігархів Україна має включати на повну потужність свої АЕС, тільки щоб зберегти надприбутки давно застарілих виробництв.

І це при тому що сам державний “Енергоатом” виступає проти підсилення експлуатації атомних блоків, а підтримувати енергобаланс країни наявними виробничими потужностями вугільної галузі та відновлювальними джерелами.

Проте національний інтерес мало цікавить “слуґ”, це вони доводять з лякаючою стабільністю – не чураються лобістських послуг путінського кума Медведчука, щоб повернути імпорт російського вугілля та електроенергії.

А може в цьому і приховується справжній великий план – руйнування української енергетики та повернення її залежності від РФ.

Автор