Що мусить повалитися – повалиться

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

За кілька днів президент Зеленський здобув кілька визначних досягнень. Він порушив кримінальну справу проти п’ятого президента Петра Порошенка (руками генпрокурора Венедіктової). Вручив підозру журналістці Тетяні Черновол (руками тво голови ДБР Бабікова). Ще й з’їздив на фронт, де похизувався з шевроном бригади Чорних Запорожців (це той, що відкосив від чотирьох призовів).

Що це означає? Це означає, що під загрозою опинилася найбільш ерогенна зона преЗЕдента – його рейтинг.

Боротьба з коронавірусом виборців уже не вражає й не тішить. Вона його злить. Бо те, що карантин перенесеться на травень, – уже очевидно. А це примушує серйозно замислитися людей про майбутнє. Біля 15% громадян уже втратили роботу, а втратить іще в рази більше. Наш уряд може пом’якшити умови карантину, але їх не пом’якшить Захід, а обвал економіки Заходу означатиме в рази більший обвал економіки нашої. Це означає, що різке падіння рівня життя більшості наших громадян – це ВЖЕ реальність. А те, що наслідком пом’якшення карантину буде новий спалах захворюваності, не очевидно лише упертому прибічникові ЗЕ.

Все це робиться на тлі ситуації, що президент хвалиться прибуттям 300 тисяч тест-систем на тиждень, а протестовано наразі 0,02% населення України, бо нема потреби, як каже головний санітарний лікар Ляшко… Так-так, той самий Ляшко, якого програма «Схеми» засікла на передачі тест-систем приватним особам як раз у той час, коли ці тест-системи масово з’явилися в приватних мережах аптек. На тлі такої ситуації у людей виникає до чорта питань. Наприклад, таких: хто винний у їхніх бідах – просто китайський вірус чи той, хто так шикарно до пандемії приготувався, бо сам «має примітивне уявлення про економіку», а на міністерські посади розставляти здатен лише осіб, які працюють «на відчепись» (привіт екс-міністру Скалецькій та екс-прем’єру Гончаруку)?

А додамо сюди те, що «прийшла весна – садити почали»… олігархів на області.
А додамо сюди, що під прикриттям карантину знахабніли забудовники – всіх, хто протестує проти незаконних забудов, поліція пакує «за порушення правил карантину» разом з тими, хто проходить повз (наберіть в гуглі ім’я Олександра Навроцька – історія кричуща).
А додамо сюди записи, де брат голови ОПУ Єрмака Мерседесовича продає посади, – преЗЕдент на це гордо відповів «ми таким не займаємося». Гарна картинка виходить?

Президент Зеленський явно нервує. Його головну ерогенну зону (тобто рейтинг), замість лагідно погладжувати, боляче смикають і дряпають. А що треба робити в ситуаціях, коли преЗЕдент опиняється у незручній ситуації? Звісно! Треба садити Порошенка! А ще треба роздати богові свічку та чорту – коцюбу. Треба надихнути обидва свої електорати – і ватний, і умовно-патріотичний. Ватному електорату вручили підозру для Черновол, мовляв, взялися за активістів Майдану. Умовно-патріотичному вручили вояж на фронт, мовляв, ночами преЗЕдент не спить – думає, як війну завершити.

Що з цього всього вийде? Відповідь – велике глобальне НІ ФІГА. З дуже простої причини. Шоу з підозрами по телеку можна впарити членам секти «посадити Порошенка», – її не впариш вірусу, який вражає все більше й більше людей, попри всі бадьорі рапорти влади. Видовищем Зеленського в броніку і тактиці з шевроном Чорних Запорожців можна вразити спільноту «зате він не краде», – нею не вразиш економіку, яка валиться все дужче й дужче.

Майбутнє наше уже ясне, чітке, зрозуміле та безрадісне. Цього не змінити, можна лише прийняти. І подолати. А з Зеленським все вже зрозуміло, що мусить повалитися – повалиться. Питання лише в часі. І ще в тому – де опиниться Зеленський в результаті.