Вечірній брифінг пресцентру Об’єднаних сил 11.04.2020 (звіти ОБСЄ, мапа)

Упродовж 11 квітня 2020 р. збройні формування Російської Федерації сім разів порушили режим припинення вогню, застосувавши при цьому заборонені Мінськими домовленостями міномети та ствольну артилерію. Від початку доби противник відкривав вогонь по позиціях Об’єднаних сил з артилерійських систем калібру 122 мм та мінометів калібр 120 мм 82 мм, а також гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Рішучими діями та ефективним застосуванням чергових вогневих засобів Об’єднані сили припинили ворожу активність.

Так, в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Північ” було зафіксовано п’ять ворожих обстрілів.
Зранку російські найманці з напрямку населеного пункту Голубівське двічі відкривали вогонь по наших захисниках поблизу Новотошківського. В бік підрозділів Об’єднаних сил ворог випустив чотири артилерійські снаряди 122-го калібру та 28 мін 120-го калібру, а також застосував автоматичні станкові гранатомети, кулемети великого калібру та стрілецьку зброю.
По обіді з мінометів 120-го і 82-го калібрів, гранатометів різних систем і великокаліберних кулеметів противник тричі обстріляв позиції оборонців України поруч з Новозванівкою.
По опорних пунктах окупантів, з яких вівся вогонь, українські підрозділи відповіли зі штатного озброєння. Завдяки мужності та рішучості військовослужбовців зі складу Об’єднаних сил ворог був змушений припинити свої злочинні дії.

У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Схід” збройні формування Російської Федерації з гранатометів різних систем та кулеметів великого калібру обстріляли наших захисників неподалік Славного і Широкиного.

Внаслідок злочинних дій російських окупантів троє військовослужбовців зі складу Об’єднаних сил отримали поранення.

Під час ворожих обстрілів наші захисники проявили мужність та витримку, рішуче відповіли на усі вогневі провокації противника, змусивши ворога повернутись до дотримання режиму «тиші». Втрати противника уточнюються.

На ділянках розведення №1, №2 та №3 ситуація залишається стабільною. Режим “ТИША” дотримується.

Випадків захворювання на коронавірусну інфекцію серед особового складу Об’єднаних сил не зафіксовано, в районі проведення операції вживаються усі необхідні заходи щодо недопущення занесення і поширення коронавірусної інфекції у військові колективи зі складу ОС.

Ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил залишається контрольованою.

ПІДСУМКИ ЗА МИНУЛУ ДОБУ

10 квітня збройні формування Російської Федерації 15 разів порушили режим припинення вогню. Противник відкривав вогонь по позиціях Об’єднаних сил з мінометів калібрів 120 мм і 82 мм, а також гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Факти ворожого вогню було зафіксовано неподалік населених пунктів Красногорівка, Опитне, Авдіївка, Гнутове, Тарамчук, Новоолександрівка, Новозванівка, Оріхове, Новотошківське, Кримське та Луганське.

За даними розвідки, вчора наші підрозділи, що вели оборонні дії, знищили одного та поранили двох російських найманців.

За минулу добу представниками Національної поліції України зі складу Об’єднаних сил розкрито серед цивільного населення 6 крадіжок, 4 шахрайства, 4 факти незаконного поводження зі зброєю та 17 фактів незаконного зберігання наркотичних речовин. Також виявлено 66 адміністративних правопорушень.

На тимчасово окуповану територію через КПВВ виїхало дві особи, у зворотному напрямку лінію зіткнення не перетинали.

Підрозділи Об’єднаних сил дотримуються умов припинення вогню та перебувають напоготові до адекватного реагування на будь-які підступні та провокаційні дії противника.

Слава Україні!

Джерело

 

Російські окупанти в черговий раз відкрили вогонь по позиціям Об’єднаних сил в районі Новозванівки

Сьогодні, 11 квітня, російські окупанти в черговий раз відкрили вогонь по позиціям Об’єднаних сил в районі населеного пункту Новозванівка із автоматичних станкових гранатометів.

Під час ворожих обстрілів один військовослужбовець Об’єднаних сил отримав осколкове поранення. Евакуаційною технікою воїна було доставлено до військово-медичного закладу, де йому оперативно надали належну медичну допомогу. Стан здоров’я пораненого задовільний.

Підрозділи операції Об’єднаних сил, які обороняються, застосували наявні вогневі засоби та дали збройним формуванням Російської Федерації гідну відсіч. Втрати противника уточнюються.

Такі злочинні дії російських окупантів вчергове підтверджують те, що ворог цілеспрямовано порушує режим припинення вогню та не бажає дотримуватись існуючих мирних домовленостей.

Джерело

 

Російсько-окупаційні війська вкотре обстріляли позиції Об’єднаних сил поблизу Новотошківського

Сьогодні, 11 квітня, російсько-окупаційні війська вкотре, порушуючи Мінські домовленості, обстріляли позиції Об’єднаних сил поблизу Новотошківського.

Противник вів вогонь із мінометів 120 калібру, станкових протитанкових гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Внаслідок обстрілу двоє українських захисників отримали осколкові поранення. Евакуаційною технікою воїнів доставлено до військово-медичного закладу, де їм було надано належну медичну допомогу. Стан здоров’я військовослужбовців задовільний.

Такі злочинні дії ворога не залишилися безкарними. Підрозділи Об’єднаних сил, використовуючи наявні вогневі засоби, дали збройним формуванням Російської Федерації адекватну відповідь. Втрати противника уточнюються.

Джерело

 

Щоденний звіт №86/2020, опублікований Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 11 квітня 2020 року

На основі інформації, що надійшла від моніторингових команд станом на 19:30 10 квітня 2020 року (східноєвропейським літнім часом)

Ця публікація надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією є текст англійською мовою

Короткий виклад

  • СММ констатувала зменшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій області та збільшення кількості таких порушень у Луганській області, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом.
  • Члени збройних формувань як і раніше відмовляли патрулям СММ у проїзді до непідконтрольних урядові районів на блокпості біля Горлівки в Донецькій області і до підконтрольних урядові районів на блокпості на південь від мосту біля Станиці Луганської в Луганській області.
  • Місія продовжила здійснювати моніторинг на ділянках розведення сил і засобів у районах Станиці Луганської, Золотого та Петрівського. Співробітники Місії бачили двох осіб поблизу колишніх військових позицій на ділянках розведення в районах Золотого та Петрівського, а також зафіксували міни на ділянці розведення в районі Петрівського.
  • Спостерігачі вперше побачили протипіхотні міни в полі на північ від ділянки розведення в районі Петрівського.
  • Члени патруля Місії зафіксували озброєння, розміщене із порушенням ліній відведення з обох боків лінії зіткнення в Донецькій та Луганській областях.
  • Місія сприяла встановленню локального режиму припинення вогню і здійснювала моніторинг його дотримання для уможливлення здійснення ремонту, технічного обслуговування та облаштування об’єктів цивільної інфраструктури з обох боків лінії зіткнення, а також для уможливлення проведення робіт із розмінування.
  • СММ і далі спостерігала за ситуацією, у якій на тлі спалаху COVID-19 опинилося цивільне населення, зокрема на контрольних пунктах в’їзду-виїзду та відповідних блокпостах у Донецькій та Луганській областях.
  • Патрулі СММ і далі стикалися з обмеженнями свободи пересування в Донецькій та Луганській областях.