Вечірній брифінг пресцентру Об’єднаних сил 07.04.2020 (фото, звіт ОБСЄ, мапа)

07 квітня 2020 р. збройні формування Російської Федерації чотири рази порушили режим припинення вогню, зокрема і з використанням заборонених Мінськими домовленостями озброєнь. Окупанти застосовували міномети калібру 120 мм, станкові протитанкові гранатомети, БпЛА, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю. Прицільним вогнем у відповідь Об’єднані сили вчасно припинили усі ворожі провокації.

В районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Схід” противник поблизу Мар’їнки обстріляв позиції Об’єднаних сил зі станкового протитанкового гранатомета і стрілецької зброї, а поблизу Опитного – з кулеметів великого калібру та стрілецької зброї.
Також, нехтуючи правилами Міжнародного гуманітарного права, окупанти здійснили підступний обстріл цивільного автомобіля поруч з населеним пунктом Красногорівка. За допомогою безпілотного літального апарата ворог скинув гранату ВОГ-17 поруч з транспортним засобом одного з вітчизняних центральних телеканалів. На щастя, ніхто з журналістів та військовослужбовців не постраждав.

У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Північ” збройні формування Російської Федерації з напрямку населеного пункту Голубівське випустили по околицях Новотошківського сім мін калібру 120 мм.
На усі зухвалі дії російських найманців українські військовослужбовці відповідали прицільним вогнем по опорних пунктах противника. Відчувши на собі результати нашої відповіді, окупанти негайно припиняли будь-яку активність. Втрати противника уточнюються.

Сьогодні, 07 квітня, внаслідок ворожих обстрілів втрат серед військовослужбовців Об’єднаних сил немає.

На ділянках розведення №1, №2 та №3 ситуація залишається стабільною. Режим “ТИША” дотримується.

Випадків захворювання на коронавірусну інфекцію серед особового складу Об’єднаних сил не зафіксовано, в районі проведення операції вживаються усі необхідні заходи щодо недопущення занесення і поширення коронавірусної інфекції у військові колективи зі складу ОС.

Ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил залишається контрольованою.

ПІДСУМКИ ЗА МИНУЛУ ДОБУ

06 квітня збройні формування Російської Федерації 8 разів порушили режим припинення вогню. Противник відкривав вогонь по позиціях Об’єднаних сил з мінометів калібрів 120 мм та 82 мм, озброєння бойових машин піхоти, протитанкового ракетного комплексу, гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів.

Факти ворожого вогню було зафіксовано неподалік населених пунктів Павлопіль, Кам’янка, Красногорівка, Старогнатівка, Авдіївка, Новозванівка і Новоолександрівка.

За даними розвідки, вчора військовослужбовці зі складу Об’єднаних сил поранили одного російського окупанта.

За минулу добу представниками Національної поліції України в районі проведення операції Об’єднаних сил розкрито серед цивільного населення 1 грабіж, 5 крадіжок та 5 фактів незаконного зберігання наркотичних речовин. Також виявлено 44 адміністративні правопорушення.

Лінію зіткнення через контрольні пункти в’їзду-виїзду громадяни не перетинали.

Підрозділи Об’єднаних сил дотримуються умов припинення вогню та перебувають напоготові до адекватного реагування на будь-які підступні та провокаційні дії противника.

Слава Україні!

Джерело

 

Сьогодні, 7 квітня, збройні формування Російської Федерації вкотре здійснили обстріл українських захисників поблизу населеного пункту Красногорівка

Противник застосував безпілотний літальний апарат, з якого скинув заряд ВОГ-17.

В результаті атаки БПЛА був пошкоджений автомобіль знімальної групи одного з телеканалів. Граната розірвалася за кілька метрів від транспортного засобу, внаслідок чого осколки влучили в бокове скло та кузов автівки. В салоні в цей час перебували представники ЗМІ та пресофіцерка одного з підрозділів ОС, яка здійснювала їх супровід. На щастя ніхто з журналістів та військовослужбовців не постраждав.

Такі злочинні дії російських окупантів вчергове підтверджують те, що ворог цілеспрямовано порушує режим припинення вогню та відверто нехтує вимогами Міжнародного гуманітарного права при веденні бойових дій.

Джерело

 

Щоденний звіт №81/2020, опублікований Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 6 квітня 2020 року

На основі інформації, що надійшла від моніторингових команд станом на 19:30 5 квітня 2020 року (східноєвропейським літнім часом)

Ця публікація надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією є текст англійською мовою

Короткий виклад

  • У період із вечора 3 до вечора 4 квітня СММ констатувала збільшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій області та зменшення їхньої кількості в Луганській області, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом.
  • У період із вечора 4 до вечора 5 квітня в Донецькій і Луганській областях Місія констатувала зменшення кількості порушень режиму припинення вогню, якщо порівнювати з попередньою добою.
  • За оцінкою СММ, по безпілотним літальним апаратам СММ малого радіуса дії, які пролітали над районами поблизу Тарамчука та Березового в Донецькій області та біля Голубівського в Луганській області, відкрито вогонь зі стрілецької зброї та великокаліберного кулемета.
  • У Верхньоторецькому жінка отримала осколкові поранення.
  • Місія продовжила здійснювати моніторинг на ділянках розведення сил і засобів у районах Станиці Луганської, Золотого й Петрівського. Спостерігачі зафіксували особу, яка йшла в межах ділянки розведення в районі Золотого.
  • СММ зафіксувала озброєння, розміщене з порушенням ліній відведення в непідконтрольних урядові районах Донецької області.
  • Місія сприяла встановленню локального режиму припинення вогню та здійснювала моніторинг його дотримання для уможливлення здійснення технічного обслуговування на залізничних коліях біля підконтрольного урядові Вільхового, а також для проведення робіт із розмінування в непідконтрольному урядові Красному Яру.
  • Співробітники Місії знову зауважили, що два контрольні пункти в’їзду-виїзду та відповідні їм блокпости в Донецькій та Луганській областях як і раніше були зачинені в умовах спалаху COVID-19.
  • Патрулі СММ і далі стикалися з обмеженнями свободи пересування в Донецькій та Луганській областях.
Автор