«ЄС» вимагає розгляду антикризових законопроектів і виходу керівництва ВР із режиму політичної самоізоляції

Влада продовжує демонструвати некомпетентність і дилетантизм. За два місяці так і не було вжито ефективних заходів для локалізації епідемії. Система охорони здоров’я й досі не забезпечена усім необхідним. Незахищеними поки що залишаються навіть ті, хто на першій лінії боротьби з вірусом, – лікарі.

Замість ефективних дій влади – каральні заходи проти простих українців за невиконання часом безглуздих або нереалістичних настанов. Не притягнуто до відповідальності тих, хто вивіз маски, натомість хочуть штрафувати тих, хто не зміг купити бодай одну.

Зроблено лише кілька тисяч тестів. Це – кричуще замало для виявлення реальної кількості хворих чи носіїв вірусу, зате достатньо для прикрашеної статистики та переможних відосиків.

Не розроблено стратегії з підтримки економіки і тих її секторів, які найбільше постраждають від карантинних заходів, – зокрема, самозайнятих, малого і середнього бізнесу, тощо.

«Європейська Солідарність» закликає керівництво парламенту не усуватися від відповідальності за ситуацію в країні, вийти з глибокої політичної самоізоляції, згадати про те, що у нас парламентсько-президентська республіка. Слід відпрацювати питання підготовки позачергово засідання Верховної Ради, на якому вже цього тижня мають бути терміново вирішені нагальні для країни питання.

Необхідно усунути всі перешкоди для відновлення співпраці з міжнародними фінансовими структурами. Насамперед має бути ухвалений в цілому закон про банки – попри 6000 поправок, поданих політичними силами, які хочуть організувати дефолт.

Треба внести зміни до бюджету, які реально підтримають людей та економіку через скорочення видатків на функціонування влади і правоохоронних органів, – замість скорочення видатків на освіту, культуру і безпідставного урізання бюджетів громад, на яких лежить значна частка відповідальності за боротьбу з коронавірусом.

Швидке відновлення економіки після пандемії не станеться саме собою, якщо не буде належним чином підготовлене на основі визначення точок зростання і чіткої стратегії, яка у влади відсутня. Рухів багато, галасу й метушні теж, а стратегії – як не було, так і немає.

Але, крім участі в робочих групах щодо законодавчих змін, готові працювати на постійній основі і в антикризовому штабі, якщо такий десь існує. Про таку готовність інформували владу ще позаминулого тижня. Як і про наявність в української опозиції серйозних стратегічних пропозицій із подолання кризи та відновлення зростання, якими ми готові ділитися з владою.

Слід зробити корективи у невмотивовані карантинні обмеження і штрафні санкції, як наприклад, штрафи у 17 тисяч гривень для пенсіонерів за неносіння масок в умовах, коли їх немає в аптеках, а ціна на них в інтернет-магазинах – просто захмарна. Потрібні рішення, які допоможуть привести норми карантину у відповідність до реалій України і обмежать тиск на права та свободи громадян.

Ми вимагаємо від влади адекватних дій з протидії поширенню коронавірусу, а не показушних шоу. Боротися потрібно з вірусом, а не з людьми.

Джерело