Оперативна інформація про поширення коронавірусної інфекції COVID-19 станом на 22:00 02.04.2020

В Україні зафіксовано 897 випадків коронавірусної хвороби COVID-19

За даними ЦГЗ, станом на 22:00 2 квітня в Україні 897 лабораторно підтверджених ПЛР-дослідженням випадків COVID-19.

Усього в Україні зафіксовано 22 летальні випадки від COVID-19. Загалом 19 людей вже одужали — повторне лабораторне дослідження не виявило вірусу в організмі.

Джерело

 

Вік та наявні супутні захворювання виявились основними предикторами смертності пацієнтів з COVID-19 в Україні

“На сьогодні в Україні зареєстровано 804 випадки коронавірусної хвороби, з них 13 людей одужало і 20 випадків закінчилися летально. Померли 15 жінок і 5 чоловіків.

88% померлих мали тяжкі серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, новоутворення, захворювання нирок та легень, що і стало основною причиною смерті”, – зазначив під час брифінгу 2 квітня заступник Міністра охорони здоров’я України, Головний державний санітарний лікар України та керівник робіт з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації державного рівня Віктор Ляшко.

Джерело

 

85% людей, що померли від COVID-19, мали вік старше 50-ти років

Майже всі померлі мали важкі серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, новоутворення, хвороби нирок та легень.

Загалом станом на 2 квітня 2020 року від COVID-19 в Україні померло 20 людей: 15 жінок та 5 чоловіків.

🔹Серед чоловіків:
40-49 років — 1 людина;
50-59 років — 2 людей;
60-69 років — 1 людина;
80-89 років — 1 людина.

🔹Серед жінок:
30-39 років — 2 людей;
50-59 років — 6 людей;
60-69 років — 5 людей;
70-79 років — 2 людей.

Троє з усіх померлих мали в анамнезі поїздки за кордон протягом останніх 14 діб до появи клінічних симптомів.

Середня тривалість від появи симптомів захворювання до настання смерті склала 9 діб, а від моменту госпіталізації до смерті — 4 дні.

Усі 20 пацієнтів були госпіталізовані. Із них 60% отримували лікування у відділеннях інтенсивної терапії та перебували на штучній вентиляції легень чи екстракорпоральній мембранній оксигенації.

Також усі люди, що померли від COVID-19, мали позитивний результат лабораторного дослідження на збудник цієї хвороби.

Джерело

 

Аналітика підтверджених випадків COVID-19 (станом на 2 квітня, 10:00)

🔹Нову коронавірусну інфекцію підтверджено у 57 дітей та 747 дорослих. Госпіталізовано 398 осіб, з яких 15 — на штучній вентиляції легень.

Найбільша частка захворілих серед осіб від 30 до 60 років – 60,7%.

Усього зафіксовано 20 летальних випадків від COVID-19 в Україні. Серед померлих осіб 15 жінок та 5 чоловіків. Більшість осіб віком від 50-ти років.

Загалом 13 людей вже одужали — повторне лабораторне дослідження не виявило вірусу в організмі.

Будь-якій особі, яка контактувала із підтвердженим або підозрілим чи ймовірним випадком COVID-19, встановлюється підозра на наявність SARS-CoV-2, і така особа повинна бути протестована.

Контактні особи будь-яких нещодавно виявлених ймовірних або підтверджених випадків COVID-19 мають бути встановлені та підлягають моніторингу стану здоров’я.

🔹Дії медпрацівника за появи симптомів COVID-19 у контактної особи, яка потребує госпіталізації:

1. Повідомити заклад охорони здоров’я, що особа із симптомами COVID-19 направлена до цього закладу.
2. Під час транспортування пацієнт має бути у медичній масці, якщо відсутні протипоказання.
3. Транспортувати варто каретою швидкої допомоги або приватним транспортним засобом, відкривши вікна.
4. Пацієнту слід порадити дотримуватись респіраторної гігієни і етикету кашлю, гігієни рук, знаходитися від інших на відстані понад один метр.
5. Належної гігієни рук мають дотримуватися пацієнт, контактні особи і особи, які проводять догляд.
6. Будь-які поверхні, які після транспортування видимо або потенційно забруднені біологічними виділеннями пацієнта, повинні бути очищені і дезінфіковані.

Джерело

 

Міністерство охорони здоров’я запровадило єдиний державний протокол лікування хворих на COVID-19

Відповідний документ ініційований Міністром охорони здоров’я Максимом Степановим і підготовлений за два дні його роботи на посту очільника відомства.

“Вже зараз усі медики країни отримують чіткий алгоритм лікування хворих. На жаль, від цього вірусу немає щеплення чи ліків. Більше того, не застрахований ніхто, і захворіти може кожен. Але багато країн, які зіткнулися з цим невидимим ворогом раніше за Україну, вже мають ефективні напрацювання у боротьбі з хворобою, спричиненою новим коронавірусом. І ми встановили стандарт лікування, який базується на досвіді цих країн”, – заявив Максим Степанов.

Протокол призначений для всіх медичних працівників, які надають медичну допомогу пацієнтам з коронавірусною хворобою. Його мета – встановити чіткий алгоритм призначення та застосування лікарських засобів для лікування груп пацієнтів з підтвердженою коронавірусною хворобою (COVID-19) при середньотяжкому, тяжкому та критичному її перебігу.

Детальніше з документом можна ознайомитися за посиланням.

Джерело

 

Мережа супермаркетів “Сільпо” для боротьби з епідемією COVID-19 в Україні виділила 100 мільйонів гривень на закупівлю обладнання для лікарень та індивідуального захисту медичних працівників

МОЗ консультує мережу “Сільпо” щодо закупівлі обладнання для лікарень, засобів індивідуального захисту медичних працівників та ефективного розподілу допомоги

Вже придбано 12 високоякісних апаратів штучної вентиляції легень HAMILTON швейцарського виробництва. Коли обладнання буде поставлено в Україну, його доправлять у лікарні Київської, Вінницької, Кіровоградської, Чернівецької та Івано-Франківської областей. Також будуть придбані захисні костюми, респіратори, рукавиці тощо.

Джерело

 

З нинішніх 804 випадків захворювання на коронавірусну інфекцію в Україні до закладів охорони здоров’я госпіталізовано майже 50% хворих, один пацієнт підключений до апарату ШВЛ

Про це під час брифінгу 2 квітня повідомив заступник Міністра охорони здоров’я України, Головний державний санітарний лікар України та керівник робіт з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації державного рівня Віктор Ляшко.

“Сьогодні ми маємо 804 випадки коронавірусної хвороби, 398 осіб госпіталізовано в заклади охорони здоров’я. Решта перебуває на амбулаторному (домашньому) лікуванні. Серед госпіталізованих – 20 дітей і 26 медпрацівників. На апараті штучної вентиляції легень перебуває одна особа”, – повідомив Віктор Ляшко.

Джерело

 

Медичні працівники швидкої допомоги включені до переліку медичних спеціальностей, яким буде збільшено оклади втричі

Фельдшери та водії швидкої, так само, як і лікарі, отримають відповідні надбавки.

Про це повідомив Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов.

“У списку спеціальностей є зокрема і всі посади «екстренки» – в пункті про лікарів інших спеціальностей, що зайняті лікуванням лабораторно підтверджених випадків COVID-19. Однак виникло непорозуміння – мені надійшло чимало повідомлень, нібито ані фельдшерів, ані водіїв швидкої там немає, бо ж не прописано окремо. Ця інформація не відповідає дійсності. Весь цей перелік є, але щоб уникнути непорозумінь, до наказу внесуть коригування та пропишуть це окремо. Інформація з‘явиться протягом дня на сайті МОЗ. Там будуть перераховані абсолютно всі категорії, окремо”, – сказав Максим Степанов, додавши, що захист лікарів є пріоритетом, і держава буде приділяти підвищену увагу до умов, в яких працюють українські лікарі.

Джерело

Автор