Хто вбиває економіку

Джон Доу Джонс

У Зеленського намагаються перекласти відповідальність за економічну кризу, до якої вони привели країну, на епідемію коронавірусу. Зокрема, заступник глави ОП Юлія Ковалів днями заявила, що «за оптимістичного сценарію з коронавірусом ми бачимо падіння 5% ВВП в цьому році».

Про коронавірус Китай повідомив лише наприкінці грудня, а поширення хвороби навіть у межах осередку в Ухані припало уже на січень-лютий.

В Україні в лютому 2020 року випадків захворювання зареєстровано ще не було, і обмежувальні заходи не запроваджувалися.

За даними Держстату за лютий, промислове виробництво (скориговане на ефект календарних днів) упало на 4,1%.

Найбільший спад було зафіксовано в машинобудуванні – на 13,2% та видобутку кам’яного вугілля – на 15,3%).

Спад відбувся також в інших галузях.

У лютому 2020-го електроенергії було вироблено на 6,4% менше (у тому числі на АЕС – на 8,6% менше), ніж у лютому 2019-го.

Власний видобуток природного газу, який країна вимушена й надалі імпортувати, в Україні в лютому скоротився майже на 2% порівняно з лютим 2019-го (причому в 2020 році в лютому було 29 днів). У лютому епідемія коронавірусу головним чином вирувала в Китаї.

У січні ВВП скоротився на 0,5% – вперше за багато років, але криза у промисловості й економіці почалася ще з вересня-жовтня 2019 року.

Падіння промислового виробництва, яке у вересні становило 1,1% порівняно з тим же місяцем 2018-го, у жовтні пришвидшилося до 5%, в листопаді-грудні до 7,5-7,7%.

Нагадаємо, що 29 серпня 2019 року монобільшість сформувала свій перший уряд і запустила турборежим непродуманих законодавчих рішень.

Криза в економіці є наслідком цих експериментів.

Водночас, маючи значно більше часу для підготовки до епідемії, ніж мали інші країни, влада, замість вчасного виявлення хворих і заражених та їх вчасної ізоляції, запровадила надмірні обмеження економічної діяльності, чим свідомо знищує економіку. Основного удару при цьому зазнали малий і середній бізнес, що давали робочі місця і засоби до існування мільйонам українців. Натомість у Зеленського надали преференції великому бізнесу і поділили області між олігархами.

Падіння промислового виробництва і скорочення дохідної частини бюджету, спричинені провальною політикою команди Зеленського, сталися ще до епідемії коронавірусу.

За даними Держстату і Держказначейства, в лютому 2020 року рівень промислового виробництва становив 95,9% показника грудня 2019 року; у лютому 2020 року доходи Держбюджету по загальному фонду становили 93,7% від плану.

Україна і до запровадження карантину потребувала допомоги МВФ. А тепер співпраця з МВФ є життєво необхідною.

У Зеленського нещодавно повідомили про розмову з директором-розпорядником Міжнародного валютного фонду Крісталіною Георгієвою. Але ж безрезультатні переговори з МВФ тривають від самого початку каденції Зеленського. Суспільство знову не почуло в повідомленні ніякої конкретики щодо досягнення угоди з МВФ.

Складається враження, що влада веде переговори з МВФ «для галочки», одночасно реалізуючи сценарій Коломойського, якому дуже хочеться дефолту України.

Якщо це так, то Зеленський повинен розповісти українцям також і про те, до чого саме дефолт призведе:

  • на зовнішніх кредитах можна буде поставити хрест,
  • гривня кількаразово знеціниться,
  • соціальні виплати і субсидії різко скоротять або скасують,
  • кількість безробітних збільшиться на кілька мільйонів.

У такому разі навіть карантин навряд чи завадить людям висловитиcь, чи погоджуються вони на дефолт та інші руйнівні експерименти над економікою.