Коронавірус – профілактика та заходи безпеки

Дмитро Левінський

Звернення до усіх громадян.
Дуже прошу всіх свідомо та з усією серйозністю віднестися до загрози CoVid-19. Якщо рване – апаратів штучної вентиляції легень і палат інтенсивної терапії на всіх не вистачить.
Тому спробуйте хоч на хвилинку поставити себе на місце лікарів. Уявіть собі ситуацію, коли лікарів та місць у лікарнях вже не вистачає. І тім лікарям, які ще не втекли і які ще не хворіють самі, доводиться вибирати, хто гарантовано помре, а кому дати шанс. Чи лишити на апараті хворого, якій все одне помре з високою долею ймовірності, чи відключити його та дати шанс менш важкому, якого щойно привезла швидка.

Запитайте в італійців – як воно?
Запитайте себе – чи хотіли б ви постати перед таким вибором?
Запитайте себе – чи хотіли б ви самі опинитися на місці тих пацієнтів вже на апараті?
А хотіли б ви опинитися у лікарні, знаючи, що хтось іншій має вмерти, щоб лікарі могли врятувати вас?
Впевнений, що на останні три питання кожен відповість “ні”. Це природно та зрозуміло.
На додаток, нижче на картинці – рекомендації департаменту охорони здоров’я США по лікуванню COVID-19, що будуються на аналізі ВООЗ. Загугліть вартість препаратів та помножте на тривалість лікування. Ви впевнені, що це буде вам по кишені?

Тому дуже прошу усіх:
Максимально утриматись від користування громадським транспортом наскільки це можливо.
Утриматись від відвідування людних громадських місць.
Максимально дотримуватись особистої гігієни, особливо під час та після відвідувань громадських місць та транспорту.

Методи профілактики – як для будь якої вірусної інфекції та джерел іонізуючого випромінювання:

1. Захист часом (перебування в контакті з підозрюваними на захворювання і взагалі з іншими людьми).
2. Захист відстанню (уникати тісних контактів та скупчень людей).
3. Захист екрануванням (ізоляція хворих, медична маска або респіратор хоч і не дадуть повного захисту, але шанс зараження знизять).

Вдома:
Обов’язкове щоденне наскрізне провітрювання. Якщо температура в приміщенні 23 градуси або вище та/або вологість повітря нижче 40% – додаткове зволоження повітря.

На вулиці та після вулиці:
Обов’язкове миття рук з твердим милом не менше 20 секунд. Мати при себе вологі спиртовмісні серветки, антисептики у вигляді спреїв або звичайного розчину. Після відвідувань громадських місць, поїздок у транспорті, розрахування готівкою – обробка рук серветками або антисептиками.

Вдома та особливо на вулиці:
Не чухати очі, не колупатися у носі. Як би банально це не звучало, але більшість людства робить це на автоматі. А подразнення слизових сприяє проникненню вірусу.

Режим харчування:
Дієта звичайна, звичайні лікарські поради здорового харчування. Для постуючих – краще відмовитись від посту.
Обов’язкове дотримання водного балансу.

Імунопрофілактика:
Ефективність звичайних противірусних засобів типу аміксину та арбідолу мають лише рівень доказовості “В” чи навіть “С”. Тобто їх ефективність базується лише на емпіричних висновках та випробуваннях in-vitro, у пробірці. Але якщо вам нема куди ще подіти гроші, та ви впевнені в їх ефективності, – можете пити. Гірше не буде.
Інтерферони та похідні – при появі симптомів вже не будуть ефективні. На той час імунна система вже почне боротися вірусом, і додатковий інтерферон роялю не зіграє. Лише в самому початку профілактичні дози може й допоможуть стримати інфекцію.При легкому перебігу далі організм справляється сам. Але якщо вже розвинеться атипова пневмонія – вони вже будуть засобом лікування і вже зовсім в інших дозах.
Народні методи імунізації хоч і не мають доказової бази, але ж таки хоч якось, але працюють. Мед, лимон, імбир, гострій перець, карі та інше тонізують, мають тонізуючий ефект, тому хоч і незначно, але підсилюють спротив організму інфекції.
Але при цьому не можна зловживати енергетичними напоями та іншими стимуляторами типу кави, лікарських настоянок, екстрактів і т.п.

Коротко – все 🙂
Здоровий сон, здоровий глузд, здорове харчування та ранкова зарядка – головні друзі. А перевтома та зловживання – головні вороги.

Ще на тему:

Коронавірус. Найгірший сценарій, або Що треба знати про вірус

Це не карантин, а зміна ланцюгів поширення вірусу

Чтоб не пропасть поодиночке…

Автор