Чтоб не пропасть поодиночке…

Дмитро Левінський

Розумієте, у чому фігня з цім вірусом та його інкубаційним періодом…
Інкубаційний період, по першим даним, складає 14 днів. І це доволі довгий інкубаційний період. І попередньо бралося за основу те, що інкубаційний період співпадає або майже співпадає з безсимптомною фазою, тобто схоже на грип. А сама безсимптомна фаза – довша за таку у SARSr чи MERS.

І ось у цьому і полягає головна проблема: достовірно відомо, що пацієнт може виділяти вірус ще у безсимптомну фазу, і достовірно невідомо, якої довжини є саме інкубаційний період. Тобто скільки часу потрібно плодитися вірусу у новому носії до того, як він сам стане заразним. Емпіричним шляхом визначити це майже неможливо, якщо достовірно невідомо, коли стався перший контакт з носієм, бо носій на той момент міг і не мати вираженої симптоматики.

А при попередніх розрахунках за основу брався час саме від контакту з носієм, що вже має симптоми, до появи симптомів у нового зараженого. Достовірно визначити час інкубаційного та продромального періодів у таких випадках можна тільки експериментально, тобто методом контрольованого зараження та погодинного взяття проб, як це робили перші вірусологи та бактеріологи.

І якщо цього не робилось, то вказану цифру (14 днів) можна сміло множити на 1.5-2, а карантин всього на 14 днів – як мертвому припарка.

Ще, за останніми даними з Сингапуру, вірус має значно більшу схильність до мутування, ніж вважалось раніше.
Наприклад, в останніх обстежених пацієнтів був виявлений штам вірусу, одна з білкових груп якого на 300+ ланок коротша за таку у першому виявленому штамі. І є інші, менш значні, відмінності від першого.

Тому і фіксуються випадки повторного зараження, яке насправді є не повторним, а зараженням новим штамом. І це також у гіршу сторону відрізняє його від звичайного сезонного грипу, різні штами якого вкрай рідко проявляються одночасно впродовж одного сезону. І якщо у попередніх штамів відмінності від першого були мінімальними, що давало надію на те, що вакцина, створена на базі першого штаму, буде мати ефективність близьку 100% і до інших штамів. Тепер це під превеликим сумнівом. А якщо нові мутації ще будуть і будуть з’являтися, то про універсальну вакцину, яка б давала хоча б 50% гарантії, можна взагалі забути.

Все це говорить про те, що людство вперше зіткнулося з настільки потенційно небезпечним вірусом. Основною версією появи COVID-19 є нова спонтанна мутація одного з типів коронавірусу тварин, що дала йому можливість вражати і людину. І до закінченої апокаліптичної картини не вистачає лише того, що чергова мутація не створить такий штам вірусу, що однаково буде вірулентним як до людини, так і до тварин, і зможе передаватися перехресно – від людини до тварин та навпаки.

Панікувати вже пізно, лишилось два “або”.
Або нових мутацій не буде, і водночас всі країни зможуть забезпечити високоефективні протиепідемічні заходи, або все це – до полового органа бабусі, і лишається лише чекати, коли вірус викосить ту частину населення, що найбільше схильна до зараження та важкого перебігу, як то було з Іспанкою.
Звісно, середня тривалість життя по всій планеті значно впаде.

І в якості епіграфу, тут є позитивний момент: все, що нас не вбиває, робіть нас міцнішими. Це не про окремих людей, а про людство в цілому. Тобто після закінчення епідемії середній стан здоров’я по планеті стане вищим, ніж був до неї 🙂


Кирилл Данильченко

В Италии на сегодня заболевших 15 000, умерших 1 000. Каждый 15 погиб. Правда, средний возраст погибших в районе 80 лет. Зато применяют триаж, судя по интервью врачей, банально выбирают, у кого шансы больше выжить, и его подключают к искусственной вентиляции. Почему такая смертность? Массовый  наплыв заболевших кладет систему здравоохранения. А места в интенсивной заняты поточкой – авариями, ургентными операциями, инсультниками. Потом во время наплыва начинают заражаться врачи, медсестер и так нехватка по всей Европе, не так много желающих ворочать живые трупы в домах престарелых и пролежни обрабатывать. В Италии и до короны была нехватка младшего медицинского персонала в 50 тысяч человек.

Выходит, жесткий китайский карантин с параличом промышленности он просто о снятии пикового поступления в больницы. Может и 70% населения Земли переболеет, но не скачком, а за месяцы и месяцы. Ведь не нужно быть семи пядей во лбу, чтобы понять, что откроют Ухань, и туда снова придет со временем вирус – самолетами, за две недели слепого окна. Иммунитет ведь не появился, вакцины пока тоже, а держать на карантине год нереально. Так что изоляция и карантин он размазывает среднесуточное поступление и тянет время. А в Италии пару недель назад азиаты гуляли с плакатами против ненависти и расизма, лупясь в десны со всеми желающими. И карантин ввели 10 марта. Итог на табло. Судя по тому, что в Эстонии 40 заболевших, то число случаев коронавируса в стране прямо пропорционально числу тестов в стране. Надо смотреть на статистику пневмонии – если полезет, значит, понеслось.

Ну и что хочется подытожить – самоизоляция с пакетом рулонов туалетной бумаги и сгущенкой в утреннюю кашу, а не свежим молочком, выдоенным руками девственницы, выглядит разумной. Еще до патрулей полиции в костюмах химзащиты как в Уханьске. Как можно раньше на примере Италии и Китая. Потому что с 3,14дюлями за рулон бумаги и двумя пачками масла в одни руки мы жили 70 лет. А с каждым 15-м умершим среди заболевших – нет. И это еще неясно, сколько их среди тех, кто не делал ПЦР, кто скончался не от пневмонии, а от обострения хроники. Так что доставка на дом и курьеры рулят. А разработка вакцины от вируса, прохождение испытания на людях и вакцина в каждой аптеке – это месяцы времени между каждым этапом.


Елена Подгорная

Ну и поскольку жопа моя чувствует, что мы на пороге грандиозного шухера, то я и тут напишу то же, что и в чате нашего городка.

Кучкуемся. Помогаем друг другу и не стесняемся просить о помощи.

Например, мы с соседями решили, что весьма не затруднительно привезти заболевшим лекарства, продукты, готовую еду совсем больным в одноразовых лоточках, родственников, если нужно присмотреть за детьми, а маму с папой забирают в стационар.

Ещё мы будем решать вопрос дополнительной безопасности городка. На случай, если в пик кризиса возникнут какие-либо дефициты, и кто-либо решит, что тут живут слишком обеспеченные люди.

Фейсбук – это тоже большой чатик. Тут многие знают друг друга лично. Многие – соседи. Не стесняйтесь и не бойтесь просить помощь. Вместе выжить проще. Иногда какая-либо мелочь может оказаться очень важной и в прямом смысле спасти жизнь.

Давайте будем людьми. Это сейчас так необходимо на фоне общего 3,14деца.

Автор