Коронавірус. Найгірший сценарій, або Що треба знати про вірус

Дмитро Левінський

Ось вам картинка з докладу ВООЗ, де добре видно походження теперішнього вірусу.

Це “химера”, тобто гібрид “дикого” SARS та коронавірусу летючих мишей у третьому поколінні.

На середину лютого вже було відомо 104 штами CoViD-19, з відмінностями лише в районі 0.1 % від першого зареєстрованого. Але вже під кінець лютого, коли з’явились повідомлення про повторне зараження, було встановлено, що насправді то не повторні зараження, а зараження новим штамом, вже зі значними відмінностями.

В Італії теж фіксувались зараження окремим штамом з доволі суттєвими відмінностями. Днями вчені сингапурської вірусологічної лабораторії також зафіксували штам з дуже суттєвими відмінностями, що також призводив до повторних заражень.

По посиланню в кінці тексту – доклад групи вчених NCU (North Carolina University) разом з європейськими та китайськими колегами. Так, китайськими = Уханськими. В докладі йдеться про таку саме химеру SARS та BAT-SL-Cov, коронавірусу летючих мишей.
Чому саме їх?
Тому що результати ретельних досліджень SARS після епідемії 2015 року виявили його схильність до мутування. І більш того – виникнення химер.

Саме по собі це не є чимось екстраординарним, химери виникають не так щоб рідко у “дикому” середовищі. Але більшість з них не несуть серйозної загрозі, бо зазвичай виявляються або надто слабкими, що не дають важкого перебігу хвороби чи взагалі майже не шкідливими, або навпаки занадто агресивні, так що епідемія швидко стартує, але так же швидко й згасає.

Інша справа – химера SARS-CoV. Все, що ми бачимо зараз – висока вірулентність, схильність до подальших мутацій, пристосування, що дозволяє обходити імунну систему, – було встановлено in-vitro ще 2-3 роки тому. Єдине, що відрізняло ту химеру від нашого вірусу – вірулентність для людини нижча чим у SARS. І на той момент прогнозування вказувало на те, що поява подібної химери, але з вищою вірулентністю для людей, призведе до наслідків близьких до тих, що колись призвела епідемія Іспанки.

А виходячи з останніх даних, здатність до мутування, до створення нових химер у нашого вірусу значно вища, що є додатковим фактором ризику.

Локдаун (самоізоляцію) вже оголосили Італія та Іспанія. Польща готується до локдауну в лічені години, Штати готуються до локдауну ближчими днями.

За оцінкою штатівского МОЗу, перехворіти можуть від 2.4 млн до 20+ млн американців. Терміново оголошено набір порядку 1000 інженерів та технічних фахівців на випадок екстреного розгортання мобільних шпиталів. Бо вся діюча медична система штатів здатна розмістити максимум 980 тисяч пацієнтів.

Італія, яка ще півтора тижні тому говорила, що ніякої загрози нема, та проводила мітинги проти “расизму на фоні епідемії”, вже вичерпала всі ресурси своєї найкращої в Європі медичної системи. Медична система на межі краху.

Фактор вірулентності коронавірусу у два рази вищий ніж у грипу. Якщо одна хвора на грип людина заражає в середньому 1.3 інших людей, то хворий на коронавірус заражає 2.5-2.8 людей. Для першого контакту наче й небагато, але в десятій ітерації це майже 10 тисяч проти 14 людей.

Як я і казав минулого разу, і як кажуть провідні спеціалісти по коронавірусу, – панікувати вже пізно. Нам та Європі панікувати було слід ще на початку лютого, можливо, тоді Європа б встигла ретельніше підготуватись до пандемії, а ми – підготуватись хоч якось.

І цей допис, як і попередній, він не про паніку і не про “ми всі помремо”. Він про те, що завжди треба готуватись до WCS – Worst case scenario (найгірший сценарій – ред.), як то роблять Штати. На мій погляд, краще бути готовим до гіршого, а коли все мине не так страшно, подякувати всесвіту, що пронесло, ніж раптом опинитися на уламку судна посеред океану та кліпати очима від безпорадності.

Навіть фахівці ВООЗ вже кажуть, що ніякі протиепідемічні заходи вже не зможуть спинити пандемію, зможуть лише зменшити темпи, що дасть можливість медичним системам країн не опинитися на межі краху, як то сталося в Італії.

Посилання на статтю NCU.
Доповідь ВООЗ.
Надзвичайний стан США.
Про Worst case scenario в Штатах, словами провідних спеціалістів.
Коротко про пандемію від VOX, з посиланнями на науковців та офіційні джерела.

 

Автор