Порівняльний аналіз Державного бюджету-2020. Виконавча влада. Мінцифра, МВС

Міністерство цифрової трансформації

Судячи з видатків, Міністерство створене на базі Державного агентства з питань електронного урядування, тому порівняння видатків державних бюджетів на 2019 та 2020 роки буде здійснювались за статтями цих органів.

Так, видатки для Мінцифри на 2020 рік порівняно з попереднім бюджетом збільшені на 105,1 млн грн і складають 153,5 млн.

Слід окремо зазначити, що чисельність органу збільшено більш ніж у 3 рази (з 75 до 250).

Крім того, видатки на заробітні плати (88,1 млн грн., у середньому на працівника – 29,3 тис грн на місяць) більші, ніж у інших міністерств з аналогічною чисельністю. Так, наприклад, у Міністерстві охорони здоров’я фонд заробітної плати на 2020 рік становить 69,4 млн грн за чисельності 260 працівників, що на 10 працівників більше, ніж у Мінцифри, разом із тим фонд заробітної плати МОЗ майже на 20 млн грн менше.

Зауважимо, що з огляду на покладені на Мінцифру завдання (виходячи з його положення), є сумнів щодо доцільності його утворення як окремого міністерства, адже завдання, передбачені положенням, притаманні центральному органу виконавчої влади, який реалізує державну політику, тому, на наш погляд, збільшення кількості співробітників майже на 175 працівників є необґрунтованим і як наслідок призвело до збільшення видатків державного бюджету-2020 на 105 млн грн.

Окремо слід наголосити, що в Держбюджеті-2020 жодних видатків на впровадження нових цифрових баз або інших заходів, пов’язаних з цифровізацією, окрім електронного урядування та впровадження Національної програми інформатизації (73 млн грн), не передбачено. Крім того, обов’язковий звіт про виконання програми та плани на наступний рік разом із проектом державного бюджету на 2020 рік офіційно не було представлено.

Міністерство внутрішніх справ

Видатки на МВС збільшено порівняно з попереднім роком на 9,8 млрд грн (державний бюджет на 2020 рік передбачає майже 93 млрд грн).

Апарат МВС

У цілому на апарат МВС бюджетом на 2020 рік передбачено 13,9 млрд грн, що на 1,7 млрд більше, ніж у попередньому році.

Заробітні плати для апарату МВС (у тому числі на територіальні органи та навчальні заклади) визначені у розмірі 4,6 млрд грн, що на 678 млн грн більше, ніж у попередньому році.

Серед інших видатків на апарат МВС збільшено на 440 млн грн за програмою «Створення єдиної авіаційної системи безпеки та цивільного захисту» (державний бюджет на 2020 рік передбачає майже 4,9 млрд).

Слід зазначити, що видатки за іншими статтями для апарату також незначно зросли. Серед них можна відмітити видатки на підготовку кадрів закладами вищої освіти зі специфічними умовами навчання, які зросли на 184 млн грн (без урахування видатків на заробітну плату) порівняно з попереднім роком.

Адміністрація державної прикордонної служби

Для Держприкордонслужби державним бюджетом передбачено 12,7 млрд грн, що майже на 2 млрд грн більше порівняно з попереднім роком. Серед них збільшено розмір видатків на заробітну плату на 1 млрд грн, інші видатки майже не збільшились. Бюджетом-2020 передбачено видатки у розмірі 660 млн грн за новою статтею «Створення системи охорони морських кордонів».

При аналізі видатків на Держприкордонслужбу складається враження, що бюджет направлено не на забезпечення охорони кордону, а на отримання лояльності службовців служби. Так, серед доданих 2 млрд (порівняно з попереднім роком) більше 50% направлено на заробітні плати.

Національна гвардія

Для Нацгвардії державним бюджетом передбачено 13,3 млрд грн, що майже на 900 млн грн більше порівняно з 2019 роком. Видатки на заробітну плату збільшено на 837 млн грн, серед інших видатків суттєвих збільшень не передбачено.

Разом із тим, виключені видатки за статтею «Стаціонарне лікування військовослужбовців Національної гвардії України у власних медичних закладах» (державний бюджет на 2019 рік передбачав майже 108 млн грн). Також на 66,6 млн грн зменшено видатки за статтею «Будівництво (придбання) житла для військовослужбовців Національної гвардії України».

Такі видатки для Нацгвардії видаються дивними, адже кошти, виділені Держбюджетом, можливо було розподілити між усіма видатками, а не лише на збільшення видатків на заробітну плату.

Державна міграційна служба

Видатки на ДМС порівняно з попереднім роком зменшено на 389 млн грн (у Держбюджеті-2020 передбачено 4 млрд грн). Разом із тим видатки на заробітні плати збільшено на 214 млн грн порівняно з 2019 роком (на заробітні плати бюджетом на 2020 рік передбачено 1,3 млрд).

Фактичне збільшення видатків на заробітні плати та зменшення видатків у цілому на службу здійснено за рахунок зменшення видатків на споживання ДМС.

Державна служба з надзвичайних ситуацій

Видатки на ДСНС порівняно з попереднім роком збільшено на 1,6 млрд грн (у державному бюджеті на 2020 рік передбачено 15,4 млрд грн). Видатки на заробітні плати збільшено майже на 1,7 млрд грн (у державному бюджеті на 2020 рік передбачено 11,5 млрд грн).

Серед інших видатків порівняно з 2019 роком із видатків на ДСНС виключено статтю «Придбання пожежної та іншої спеціальної техніки вітчизняного виробництва». У 2019 році за цією статтею передбачалось 600 млн грн.

Серед позитивних показників статей видатків ДСНС — збільшення видатків на заробітну плату, а також незначне збільшення (на 26 млн грн) видатків на наукові дослідження у сфері гідрометеорології та у сфері цивільного захисту і пожежної безпеки. Разом із тим не фінансуються важливі заходи з придбання вітчизняної техніки, що фактично суперечить заявленим намірам розвитку економіки України.

Національна поліція

Видатки на Національну поліцію порівняно з попереднім роком збільшено на 4 млрд грн (у Держбюджеті-2020 передбачено 33,6 млрд грн). Збільшено видатки на заробітні плати майже на 2,1 млрд грн (23,5 млрд грн передбачено у державному бюджеті на 2020 рік). Крім того, за цією статтею збільшились видатки на споживання для територіальних органів — на 1,1 млрд грн, а також на розвиток — на 780 млн грн.

Зі статей, за якими збільшено видатки, незрозуміло, на що саме буде витрачено додаткові 1,9 млрд грн. Під час презентації бюджету було зазначено, що видатки направлені на оборону та безпеку. Разом із тим видатки не конкретизовані, а відтак незрозуміла ефективність їх використання. Слід також звернути увагу, що понад 50% коштів направлено на збільшення заробітних плат.

Підсумовуючи видатки на МВС

У цілому аналізуючи видатки у зоні відповідальності МВС, слід констатувати, що з 9,8 млрд грн (це сума, на яку збільшено видатки порівняно з попереднім роком), 6,5 млрд грн (63%) направлено на збільшення фонду заробітної плати органів, підпорядкованих МВС, та апарату МВС. Разом із тим слід відзначити доволі непрозорі статті видатків, з яких важко визначити, на що саме спрямоване фінансування. Лише в деяких випадках кошти виділені за окремими конкретизованими статтями, а саме:

  • Створення системи охорони морських кордонів – 600 млн грн;
  • Створення єдиної авіаційної системи безпеки та цивільного захисту – 4,9 млрд грн (порівняно з попереднім роком збільшено фінансування на 440 млн грн).

Також слід зауважити, що деякі видатки виключено з державного бюджету на 2020 рік, що може негативно вплинути на розвиток економіки України, а саме «Придбання пожежної та іншої спеціальної техніки вітчизняного виробництва».

Враховуючи наведене, на нашу думку, передбачені для МВС видатки виглядають як придбання державою лояльності працівників (службовців) силових структур, а також є непрозорими, що загрожує збільшенням корупційних ризиків.

Автор