Зведення станом на 07:00 24 лютого 2020 року (відео, звіт ОБСЄ, мапа)

23 лютого збройні формування Російської Федерації 14 разів порушили режим припинення вогню. Противник обстріляв наші позиції із заборонених Мінськими домовленостями артилерійських систем калібру 122 мм, мінометів калібру 120 мм та 82 мм, а також з гранатометів різних систем, БпЛА, озброєння БМП-2, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Один обстріл було зафіксовано в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Схід”, а саме:
поблизу Талаківки – з безпілотного літального апарату ворог скинув по нашим позиціям гранатометний постріл.

У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Північ” противник здійснив тринадцять обстрілів по нашим позиціям, а саме:
поруч з Травневим – з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї;
неподалік Кримського – з міномету калібру 120 мм ворог випустив 5 мін, 4 постріли з станкового протитанкового гранатомету та великокаліберного кулемету;
двічі неподалік Оріхового – зі 120-мм міномету – 29 мін;
два рази в районі Новоолександрівки – зі ствольної артилерії калібру 122 мм – 10 снарядів та 8 мін зі 120-мм міномету;
поруч з населеним пунктом Хутір Вільний – з міномету калібру 82 мм – 6 мін, а також вогонь вівся з гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів;
поблизу Золотого-4 – з 82-мм мінометів противник випустив 15 мін;
неподалік Попасної – з мінометів калібру 82 мм – 14 мін;
в районі Новозванівки – з 82-мм міномету та великокаліберного кулемету;
два рази поруч з Луганським – з міномету калібру 120 мм – 2 міни та 9 мін з 82-мм мінометів, а також противник вів вогонь з озброєння БМП-2 та гранатометів різних систем;
поблизу населеного пункту Кіндрашівська Нова – з артилерійських систем калібру 122 мм – 20 снарядів.

Вчора, 23 лютого, внаслідок ворожих обстрілів втрат серед військовослужбовців Об’єднаних сил не було.

З початком цієї доби російські окупаційні війська вогневої активності не проявляли.

За поточну добу втрат немає.

Джерело

 

Усі КПВВ в районі ООС переходять на весняний графік роботи

Повідомляємо, що відповідно до розпорядження Командувача об’єднаних сил, усі контрольні пункти в’їзду-виїзду на лінії розмежування в районі операції Об’єднаних сил з 1 березня 2020 року переходять на графік весняного періоду.

Контрольно-перевірочні заходи та пропуск осіб і транспортних засобів через лінію розмежування буде здійснюватися щоденно з 07:00 до 18:30.

Командування об’єднаних сил звертається до громадян з проханням врахувати цю інформацію при плануванні своїх поїздок.

Джерело

 

Загострення обстановки на Луганському напрямку

Сьогодні, близько опівночі, обстановка на лінії зіткнення на Луганському напрямку загострилася.

Російські окупаційні війська обстріляли позиції Об’єднаних сил із застосуванням озброєння, яке заборонене Мінськими угодами. Окупанти вели вогонь зі ствольної артилерії калібру 122 мм. Противник випустив 20 снарядів по захисниках Кіндрашівської Нової.

Знаючи, що противник традиційно активізується та здійснює обстріли напередодні або під час певних дат, українські захисники були готові до того, що ворог розпочне «своє святкування» саме 23 лютого.

Перед обстрілом наших позицій, російські окупанти з метою дискредитації підрозділів Об’єднаних сил вдалися до збройних провокацій та нанесли вогневі удари по своїм позиціям, які розташовані поблизу житлових будинків окупованого населеного пункту Веселеньке.

Наголошуємо, що Об’єднані сили ніколи не вели, не ведуть і не вестимуть вогонь по будинках мирних жителів. Ці злочинні дії є характерними лише для російських окупаційних військ.

Об’єднані сили продовжують виконувати бойові завдання в посиленому режимі і готові до будь-яких збройних провокацій противника.

Джерело

 

Напад диверсантів

У ніч на 22 лютого бійці 93 бригади Холодний Яр знищили російського диверсанта. Російська терористична диверсійно-розвідувальна група знову спробувала прорватися на позиції наших оборонців. Холодноярці відбили наступ. Ворог залишив на полі бою тіло загиблого російського найманця, яке нашим армійцям вдалося евакуювати. Брюки і розгрузка найманця – кольору «російського пікселю». Військові черевики російського виробництва. При ньому був взведений автомат, магазини із набоями 5.45 і граната РГД-5. Подробиці події – у відео. #93ОМБр #Холодний_Яр #ООС #бій #ДРГ #ворог #війнаPS: Військовослужбовця, що коментує подію першим, звуть не Леонід, а Іван. Перепрошуємо за помилку у відео.

Опубліковано 93-тя ОМБр Холодний Яр Неділя, 23 лютого 2020 р.

 

Щоденний звіт №44/2020, опублікований Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 22 лютого 2020 року

На основі інформації, що надійшла від моніторингових команд станом на 19:30, 21 лютого 2020 (за східноєвропейським часом)

Цей звіт надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією звіту є текст англійською мовою

Короткий виклад

  • У Донецькій і Луганській областях СММ констатувала збільшення кількості порушень режиму припинення вогню, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом.
  • Спостерігачі уточнювали повідомлення про те, що 18 лютого в результаті обстрілу чоловік отримав осколкові поранення в непідконтрольному урядові Голубівському.
  • Місія зафіксувала свіжі вирви в Попасній та поблизу Верхньошироківського, а також свіжі місця вогневого ураження на території Донецької фільтрувальної станції.
  • СММ продовжила здійснювати моніторинг на ділянках розведення сил і засобів у районах Станиці Луганської, Золотого і Петрівського.
  • Місія сприяла встановленню локального режиму припинення вогню для уможливлення ремонтних робіт на життєво важливих об’єктах цивільної інфраструктури.
  • Патрулі СММ і далі стикалися з обмеженнями свободи пересування, зокрема на блокпостах збройних формувань поблизу Верхньошироківського, Ковського та Сєдового*.

Автор