Вечірній брифінг пресцентру Об’єднаних сил 29.01.2020 (звіти ОБСЄ, мапа)

Упродовж поточної доби, 29 січня 2020 р., збройні формування Російської Федерації 6 разів порушили режим припинення вогню. Противник обстрілював наші позиції із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 120 мм та 82 мм, а також гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї.

У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Схід” противник здійснив два обстріли по нашим позиціям, а саме:
неподалік Мар’їнки – з гранатометів різних систем та стрілецької зброї;
поблизу населеного пункту Піски – з гранатометів різних систем та стрілецької зброї.

Чотири ворожі обстріли було зафіксовано у районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Північ”, а саме:
неподалік Оріхового – з міномету калібру 120 мм противник випустив 2 міни;
три рази поряд з Новотошківським – з міномету калібру 120 мм – 4 міни та з 82-мм міномету – 14 мін.

Українські захисники давали адекватну відповідь з дозволеного озброєння, змушуючи противника припиняти обстріли.

Сьогодні, 29 січня, внаслідок ворожих обстрілів втрат серед військовослужбовців Об’єднаних сил немає.

СИТУАЦІЯ НА ДІЛЯНКАХ РОЗВЕДЕННЯ СИЛ ТА ЗАСОБІВ 29 СІЧНЯ 2020 РОКУ

На ділянці розведення №1 ситуація залишається стабільною. Режим ТИША дотримується. Перевезення населення між відновленим мостом та КПВВ “Станиця Луганська” здійснюється автобусом та двома електромобілями. Перевезено понад 4000 пасажирів. Представники ДСНС України щоденно, з обох боків дороги, проводять обстеження місцевості на наявність вибухонебезпечних предметів. Співробітники Міжнародного комітету Червоного Хреста, у разі потреби, надають людям медичну допомогу.

На ділянці розведення №2 та №3 обстановка стабільна. Тривають заходи щодо дотримання режиму ТИША.

ПІДСУМКИ ЗА МИНУЛУ ДОБУ

28 січня збройні формування Російської Федерації 12 разів порушили режим припинення вогню. Противник обстрілював наші позиції із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 120 мм та 82 мм, а також гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї.

Факти ворожого вогню було зафіксовано неподалік населених пунктів Лебединське, Березове, Василівка, Оріхове, Троїцьке, Новотошківське та Новолуганське.

Протягом минулої доби у результаті підриву на невстановленому вибуховому пристрої два військовослужбовця Об’єднаних сил отримали бойові поранення.

Вчора представниками Національної поліції України та військовослужбовцями Національної гвардії України зі складу Об’єднаних сил, серед цивільного населення розкрито 14 крадіжок, 1 шахрайство, 1 факт незаконного поводження зі зброєю та боєприпасами, а також 15 фактів незаконного обігу наркотичних речовин. Також виявлено 57 адміністративних правопорушень.

Через контрольні пункти в’їзду-виїзду на контрольовану Об’єднаними силами територію в’їхали 19112 осіб та 1986 транспортних засобів. У зворотному напрямку лінію зіткнення перетнули 20049 осіб та 2113 транспортних засобів. У пропуску через лінію розмежування, з різних причин, було відмовлено 51 особі.

Військово-цивільні адміністрації та правоохоронні органи в районі проведення операції працюють у режимі “Жовтий”, який введено 28 жовтня 2019 року.

Підрозділи Об’єднаних сил дотримуються умов припинення вогню та перебувають напоготові до адекватного реагування на будь-які підступні та провокаційні дії противника.

Слава Україні!

Джерело

 

Збройні формування РФ продовжують грубо порушувати Мінські домовленості, розміщуючи військову техніку з порушенням ліній відведення

Українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін повідомляє, що збройні формування Російської Федерації продовжують грубо порушувати Мінські домовленості, розміщуючи військову техніку як з порушенням ліній відведення, так і за межами виділених місць зберігання озброєння.

У звіті Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ від 28 січня 2020 року оприлюднена інформація, що 26 січня БПЛА малого радіусу дії на непідконтрольній урядові України території зафіксував 4 буксирувані гаубиці (Д-30 «Жаба», 122 мм), 2 самохідні гаубиці (2С1 «Гвоздика», 122 мм) біля населеного пункту Біле, 1 САУ (2С9 «Нона-С», 120 мм) біля населеного пункту Голубівка. У цей же день БПЛА дальнього радіуса дії зафіксував 1 танк (Т-64) та 1 вірогідно міномет (невстановленого типу) біля населених пунктів Новоселівка та Нижнє Лозове. На наступний день патруль Місії зафіксував 3 буксирувані гаубиці (Д-30 «Жаба», 122 мм) у населеному пункті Новогригорівка. Зазначене озброєння було розміщене з порушенням ліній відведення.

Крім того, 23 січня за допомогою повітряного спостереження зафіксовано 49 танків (невстановленого типу) на полігонах біля населених пунктів Круглик та Мануйлівка. Зазначене озброєння розміщене за лініями відведення, але за межами виділених місць зберігання.

Українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін зазначає, що своїми діями збройні формування Російської Федерації вкотре демонструють небажання дотримуватись Мінських домовленостей.

Джерело

 

Щоденний звіт № 23/2020, опублікований Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 29 січня 2020 року

На основі інформації, що надійшла від моніторингових команд станом на 19:30, 29 січня 2020 (за східноєвропейським часом)

Цей звіт надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією звіту є текст англійською мовою

Короткий виклад

  • Місія констатувала зменшення кількості порушень режиму припинення вогню у Донецькій і Луганській областях, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом.
  • СММ продовжила здійснювати моніторинг ситуації з безпекою на ділянках розведення сил і засобів у районах Станиці Луганської, Золотого та Петрівського. Місія зафіксувала порушення режиму припинення вогню на ділянці розведення в районі Петрівського.
  • СММ зафіксувала озброєння, розміщене з порушенням ліній відведення в непідконтрольних урядові районах Донецької та Луганської областей.
  • В Луганській області Місія здійснювала моніторинг дотримання локального режиму припинення вогню для уможливлення проведення ремонтних робіт на лініях електропередачі в підконтрольному урядові Золотому-4 (Родіні).
  • Обмеження свободи пересування патрулів СММ тривали, зокрема на чотирьох блокпостах збройних формувань на півдні Донецькій області, а також у непідконтрольних урядові прикордонних районах Луганської області*.

Джерело

 

Щоденний звіт № 22/2020, опублікований Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 28 січня 2020 року

На основі інформації, що надійшла від моніторингових команд станом на 19:30, 27 січня 2020 (за східноєвропейським часом)

Цей звіт надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією звіту є текст англійською мовою

Короткий виклад

  • У Донецькій і Луганській областях Місія констатувала зменшення кількості порушень режиму припинення вогню, якщо порівнювати з попередньою добою.
  • Спостерігачі бачили свіжі осколкові пошкодження цивільного майна в Петровському районі Донецька.
  • Поблизу підконтрольної урядові Новоселівки (Донецька область), за оцінкою СММ, у напрямку безпілотного літального апарата СММ малого радіуса дії стріляли зі стрілецької зброї.
  • Місія продовжувала здійснювати моніторинг безпекової ситуації на ділянках розведення сил і засобів у районах Станиці Луганської, Золотого та Петрівського.
  • У непідконтрольних урядові районах було виявлено озброєння, розміщене з порушенням ліній відведення.
  • Свобода пересування Місії залишалася обмеженою, зокрема на блокпостах збройних формувань біля Верхньошироківського і Новоазовська, у пункті пропуску на кордоні поблизу непідконтрольного уряду Ізвариного, а також вдев’яте поспіль неподалік ділянки розведення в районі Петрівського*.
  • Спостерігачі здійснювали моніторинг заходів із нагоди Міжнародного дня пам’яті у Чернівцях і Києві, а також пов’язаного з мовним питанням протесту в Харкові.