Робочий візит Петра Порошенка до Брюсселя. День другий (фото, відео)

Петро Порошенко взяв участь у засіданні Міжпарламентської Ради Україна-НАТО

Голова політичної партії «Європейська Солідарність», п’ятий Президент України Петро Порошенко взяв участь у засіданні Міжпарламентської Ради Україна-НАТО у Брюсселі.

У своєму виступі Петро Порошенко наголосив на важливості збереження єдності та солідарності міжнародного співтовариства з Україною у контексті триваючої російської агресії.

Він висловив стурбованість тенденцією до міжнародної детоксикації російського керівництва, незважаючи на численні факти порушення Росією міжнародного права, міжнародної безпеки та прав людини. П’ятий Президент підкреслив, що Росія продовжує свідому стратегію щодо підриву територіальної цілісності сусідніх країн та гібридної агресії в різних куточках світу.

Петро Порошенко застеріг міжнародне співтовариство від кроків назустріч Росії в організації так званої зустрічі ядерної п’ятірки постійних членів РБ ООН, яка, за російським задумом, має створити альтернативу Групи Семи, підірвати ефективність РБ ООН, мінімізувати роль Німеччини, Італії, Японії, інших ключових західних країн у глобальному порядку денному.

П’ятий Президент України наголосив на свідомому торпедуванні Росією Мінських домовленостей та продовженні політики повзучої анексії Азовського моря та Керченської протоки. Він наголосив на необхідності збереження міжнародного тиску на російське керівництво, включаючи посилення санкцій, для встановлення миру на Донбасі, збереження свободи судноплавства та відновлення територіальної цілісності держави, включно з Кримом.

Петро Порошенко закликав НАТО продемонструвати стратегічне бачення та прийняти політичне рішення про надання Україні Плану дій щодо членства як потужного чинника зміцнення суверенітету та територіальної цілісності нашої держави.

Він закликав країни Альянсу продовжити підтримку розбудови оборонних спроможностей України, включаючи прямі поставки оборонної летальної зброї.

У контексті обговорення внутрішньої ситуації в Україні п’ятий Президент наголосив на необхідності дотримання новою владою демократичних цінностей, забезпечення реального захисту прав людини та уникнення інструменталізації правосуддя для боротьби з політичними опонентами.

Джерело

 

Порошенко у штаб-квартирі НАТО закликав надати Україні зброю

 

П’ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» у штаб-квартирі НАТО закликав міжнародних партнерів продовжити надання Україні летального озброєння для захисту від російської агресії. Про це Петро Порошенко заявив під час прямого включення з Брюсселя.

«Пріоритетною позицією є продовження забезпечення постачання для збройних сил України смертельної зброї. І сьогодні у своєму виступі я на цьому наголосив – про необхідність продовження переговорів по контрактам на постачання ударних бойових вертольотів, зенітних комплексів та інших сучасних американських і європейських технологій, які зміцнять можливості для Збройних сил України», – повідомив Порошенко.

«Одночасно ми говоримо про те, щоб продовжувалися ті реформи, які були започатковані в секторі оборони і безпеки. І сьогодні партнери констатують, що розмов про співпрацю з НАТО багато, а темпи співпраці суттєво уповільнилися. Наше завдання – це досягнення реальних результатів. Реальне проведення реформування сектору оборони і безпеки, збільшення бойових можливостей для Збройних сил України. Нами було обговорено абсолютно конкретні кроки спрямовані на продовження цієї співпраці», – наголосив Петро Порошенко.

Джерело

 

Петро Порошенко з Брюсселя: Ми будемо відстоювати свободу судноплавства в Керченській протоці та Азовському морі

Україна має відстоювати позицію забезпечення вільного та безпечного судноплавства в Керченській протоці та Азовському морі. І цивілізований світ має об’єднатися проти спроб країни-агресора створити нестабільність на цій території.

Про це заявив п’ятий Президент України, лідер «Європейської Солідарності» Петро Порошенко під час включення з Брюсселя, де він бере участь у роботі Міжпарламентської Ради Україна-НАТО.

«Важливим пунктом для нас є забезпечення свободи судноплавства в Керченській протоці і Азовському морі. Для цього були наші заклики по збільшенню військової присутності в Чорноморському і Азовському басейні військових кораблів НАТО, одразу після акту агресії з боку Росії ця присутність значно зросла», – сказав він.

Петро Порошенко наголосив, що «Європейська Солідарність» докладе максимум зусиль для відстоювання національних інтересів України в цьому питанні.

«Ми не можемо допустити її зменшення, бо тема поступово уходить з шпальт ЗМІ, а відновлення свободи судноплавства в Керченській протоці так і не відбулося. Ми точно не готові і не будемо це сприймати. Будемо забезпечувати продовження тієї співпраці, яка є. На це спрямовані наші зустрічі в рамках цього візиту», – додав лідер «Європейської Солідарності».

Джерело

 

Заяви депутатів монобільшості про ревізію Угоди про асоціацію Україна-ЄС відповідають інтересам Путіна та олігархів – Петро Порошенко

 

Заяви про необхідність перегляду Угоди про асоціацію та інших документів, підписаних між Україною та Європейським Союзом, спрямовані в інтересах конкретних олігархів, а також збігаються з позицією російського президента Путіна.

Про це сказав п’ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко в інтерв’ю журналістам під час перебування в Брюсселі в ході Міжпарламентської Ради Україна-НАТО.

«Я твердо переконаний, що заява представників або керівництва «Слуги народу» в Давосі спрямована в інтересах конкретних олігархів, бо Україна безумовно виграє від поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі», – підкреслив Петро Порошенко.

Він наголосив: «На сьогоднішній день уже 43% українського експорту спрямовані на ринки європейського союзу і де-факто врятували економіку України».

«Дивними чином твердження керівництва «Слуги народу» збігаються з твердженнями  Путіна, який каже про те, що в інтересах України негайно повернутися назад до Російської імперії», – також зауважив лідер «Європейської Солідарності».

Джерело

 

Петро Порошенко в Брюсселі: Нам потрібен повноцінний План дій щодо членства України в НАТО

 

Україна має продовжити інтеграцію в НАТО, адже це питання національної безпеки, особливо в умовах продовження російської військової агресії. Про це сказав п’ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко у коментарі журналістам під час перебування в Брюсселі в ході роботи Міжпарламентської Ради Україна-НАТО у Брюсселі.

«Наше перебування в Брюсселі для зустрічі в рамках Парламентської асамблеї НАТО спрямоване на надзвичайно важливе для України питання. Це гарантування безпеки, що для воюючої країни, яка дає відсіч російській агресії, є точно питанням номер один», – підкреслив лідер «Європейської Солідарності».

«Питання, які ми підіймали, це безумовно продовжити те, що було напрацьовано за попередні п’ять років. Продовжити інтеграцію України в НАТО», – розповів Петро Порошенко.

«Ми вітаємо ухвалення за нашою рекомендацією програми розширених можливостей, але чітко наголошуємо на тому, що вона аж ніяк не підміняє План дій щодо повноцінного членства України в НАТО», – підкреслив п’ятий Президент України.

«Мені дуже приємно констатувати, що відбулася трансформація цього уявлення серед українських парламентарів і серед української влади», – зазначив Порошенко.

«Ви пам’ятаєте, як вони заперечували, коли ми подали відповідну заяву мого авторства від Верховної Ради? Сьогодні, я хочу констатувати, що Україна говорить єдиним голосом. І вимога щодо Плану дій щодо членства в НАТО звучить від усіх членів нашої делегації», – наголосив Порошенко.

«Друга мета нашого перебування тут – не допустити ерозію світової, європейської і трансатлантичної солідарності з Україною, яку так намагається просунути Росія. І мобілізувати, зцементувати, незважаючи на ті дуже тривожні явища, які зараз є у світі – це сьогодні також є завданням нашої делегації», – зазначив політик.

Петро Порошенко повідомив, що члени української делегації провели в Брюсселі велику кількість консультацій щодо євроатлантичної інтеграції України.

Джерело

 

Петро Порошенко: Ми не дозволимо Росії зруйнувати міжнародну коаліцію на підтримку України

 

Росія наполегливо працює над тим, що зруйнувати міжнародну коаліцію, створену нами протягом п’яти років, на підтримку України. Про це сказав п’ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко в коментарі «Прямому» телеканалу з Брюсселя.

«Я хочу наголосити, що буде великою помилкою думати, що Україна як зайняла своє достойне місце в колі інтересів і порядку денного Європейської Комісії, Європейської Ради, так і буде займати. Росія наполегливо працює для того, щоб руйнувати коаліцію, яку ми зробили, і відсунути питання України на далеку гальорку. Це робиться в рамках ПАРЄ, в рамках двосторонніх контактів з країнами- членами, це робиться в рамках ініціатив», – застеріг Петро Порошенко.

Він зазначив, що Україна виступає проти повернення Росії у клуб G-7.

«Подивіться – Путін висунув ініціативи, щоб обговорити в рамках постійних членів РБ ООН ситуацію глобальної безпеки. Ми це розцінюємо як спробу знову повернутися у Велику сімку, перетворити її на Велику вісімку без будь-яких кроків по припиненню агресії проти України. Звичайно, що наша делегація активно виступила проти цього процесу. Ми бачимо необхідність застосування Ради Безпеки ООН для прийняття рішення по запровадженню миротворчого контингенту вздовж кордону з Росією для того що припинити інфільтрацію російських сил на нашу територію. Отже, це постійна боротьба і наші активні прибічники, актив нашої Групи друзів мають постійно високо тримати Україну в порядку денному, інакше це буде перемога Путіна», – додав п’ятий Президент.

Джерело

 

Ірина Фріз: Підігрування агресору завершується втратами суверенітету та унітарності держави

 

«Європейська Солідарність» категорично проти одностороннього відведення військ з лінії розмежування, але влада Зеленського продовжує йти на поступки Путіну. Про це заявила народний депутат з фракції «Європейська Солідарність» Ірина Фріз під час прямого включення з Брюсселя, де вона бере участь у роботі Міжпарламентської Ради Україна-НАТО.

«Позиція «Європейської Солідарності» була чіткою і зрозумілою. З самого початку ми були проти одностороннього відведення. Саме відведенням ми маємо називати те, що відбулося в Петрівському і Золотому, тому що насправді ми втратили позиції, які відстоювали останні п’ять років. І замість цього ми ще говоримо сьогодні вустами нової влади про нове чергове відведення», – зазначила парламентар.

Вона підкреслила, що нерозуміння ситуації представниками нинішньої влади створює значні загрози національній безпеці держави.

«Це може свідчити про необізнаність, недосвідченість нової влади, дилетантизм, підігрування російському агресору для того, щоб здобути якісь бали в його очах. Але насправді всі люди більш-менш розуміють наслідки російської агресії – і не лише для України, а й для всіх демократичних країн, куди вона втручається через вплив на вибори, на думку, кіберзагрози тощо», – зауважила Фріз.

«Всі розуміють, що наслідки є вкрай жахливими, тому що Росія веде гібридну війну не лише проти України, а й проти європейської демократичної спільноти, яка їй заважає, втримує санкції, не знімає тиску проти Російської Федерації за анексію Криму за вторгнення на Схід нашої держави», – додала народний депутат.

Також Фріз наголосила, що підігрування країні-агресору загрожує суверенітету України.

«Чергове відведення, якщо воно раптом відбудеться, буде свідчити про чергові помилки нової влади у відносинах з РФ. Не можна підігравати агресору, тому що будь-яка ліберальність завершується втратами як суверенітету, так і унітарності держави», – підкреслила парламентар.

Джерело

 

Іванна Климпуш-Цинцадзе: Весняна сесія Парламентської Асамблеї НАТО в Києві – це нагода нагадати світові про російську агресію на сході України

 

Пріоритетною темою для української делегації у Брюсселі на міжпарламентській раді Україна-НАТО є підготовка до весняної сесії Парламентської Асамблеї НАТО, яка вперше відбудеться в Києві. Для України це дуже відповідальний момент і можливість нагадати світу про російську агресію.

Про це заявила народний депутат з фракції «Європейська Солідарність», голова комітету з питань інтеграції України з Європейським Союзом Іванна Климпуш-Цинцадзе під час включення з Брюсселя.

«Над цим рішенням ми працювали ще попереднім складом парламентської делегації в асамблеї НАТО на чолі з п’ятим Президентом Петром Порошенком та з урядом, який координував це. І ми пишаємося тим, що нам вдалося добитися рішення, яке було ухвалено минулого року, про проведення цієї сесії в Києві», – зауважила політик.

Народний депутат підкреслила, що Україна має при будь-якій нагоді розказувати і нагадувати про російську агресію на сході нашої країни.

«Ми запросили нового президента Парламентської Асамблеї, аби він приїхав не тільки до Києва, а й відвідав схід України – на власні очі побачити, як Росія руйнує наші міста, як руйнує життя наших людей, як нищить спроможність людей жити в країні і мирно розвиватися… І він пообіцяв нам, що зацікавлений туди приїхати», – повідомила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Крім того, парламентар зауважила, що на нинішній Міжпарламентській раді Україна-НАТО присутні представники багатьох країн – членів Альянсу – друзі України, і цим треба максимально скористатися.

Народний депутат наголосила і на тому, що в питанні отримання ПДЧ українська делегація мала спільну позицію.

«Нашу позицію, що Україна очікує Плану дій щодо членства в НАТО, взяли нарешті на озброєння і колеги з монобільшості. Тепер вони говорять не лише про програму розширених можливостей, а говорять про необхідність отримання Україною ПДЧ. В цьому контексті ми почали звучати, як одна делегація», – зауважила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Джерело

 

Ірина Фріз: Україна має далі інтегруватися в європейський і євроатлантичний простір

Наше завдання, щоб Україна і далі інтегрувалася в європейський та євроатлантичний простір, адже цей напрям зафіксований в Конституції. Про це сказала народний депутат фракції «Європейська Солідарність» Ірина Фріз в коментарі «Прямому» телеканалу з Брюсселя.

«Ми говоримо про те, що сьогодні відбувається Міжпарламентська Рада Україна-НАТО, яка є сталим органом при парламенті України. І саме на цих засіданнях ми маємо можливість не лише прозвітувати про хід реформ, які відбуваються в Україні, а й поспілкуватися з нашими партнерами з парламентів країн-членів Альянсу для того, щоб звірити годинники. Щоб реформи, які сьогодні відбуваються в нашій державі, рухалися саме в тому напрямку, який було зазначено, який є в нашій Конституції, а саме – євроатлантична і європейська інтеграція», – сказала Фріз.

«Ми також говоримо про порядок денний Парламентської Асамблеї НАТО, яка навесні відбудеться в Києві, і для нас буде честь вітати парламентарів з усіх країн в нашій державі, щоб мати можливість продемонструвати їм, в якій спосіб Україна реально доводить свої прагнення щодо європейської та євроатлантичної інтеграції», – додала депутат.

«Вперше в історії ПА НАТО, коли надано честь бути господарем і приймати в себе ПА НАТО саме Україні – країні, яка перебуває зараз в стані військової агресії з РФ. Чому це відбувається? Тому, що в ПА НАТО чітко і зрозуміло дають відповідь на питання, чи є Росія країною – агресором. Парламентська Асамблея НАТО одна з перших виключила Російську Федерацію зі своїх лав і жодного разу не порушувала питання щодо повернення російської делегації до цієї поважної міжнародної інституції. Відповідним чином на цій Парламентській Асамблеї, яка буде відбуватися в Києві, ми будемо мати честь приймати в себе парламентарів, ми маємо можливість звітувати про той хід реформ, які ми вже зробили, про ті завдання, які ще стоять перед нами, а також ми маємо спільно обговорювати виклики і загрози від країни-агресора номер один у світі, якою є РФ. І парламентарі в Асамблеї НАТО чітко це усвідомлюють. Саме тому питання Росії як країни-агресора стоїть постійно на всіх наших зустрічах», – зазначила парламентар.

Джерело

 

Ірина Фріз: Влада Ірану свідомо відмовляється передати Україні «чорні скриньки» збитого літака, продовжуючи дезінформувати світ про причини катастрофи

Дезінформація на рівні керівництва  держави – це зброя, яка врешті решт загрожує цивільним громадянам. Проти держав, які свідомо поширюють дезінформацію, необхідно запроваджувати санкції.

Про це заявила народний депутат з фракції «Європейська Солідарність» Ірина Фріз під час обговорення питань публічної дипломатії викликів у сфері інформації та комунікації в Брюсселі.

«Під час обговорення з Послом Таджаном Ілдемом, помічником Генерального Секретаря НАТО з питань публічної дипломатії викликів у сфері інформації та комунікації, підняла питання про введення відповідальності щодо розповсюдження дезінформації на державному рівні.

Зокрема, збиття літака PS 752 спочатку було на офіційному рівні владою Ірану трактовано як технічний збій. Лише згодом вони визнали, що наш літак було збито ракетами», – зауважила Фріз.

«Сьогодні влада Ірану відмовляється передати українській стороні «чорні скриньки», на яких може міститись інформація про те, що командир екіпажу звертався по допомогу. Відповідно, ми можемо говорити, що інформація про «технічний збій» також була поширена свідомо, щоб спробувати приховати факт знищення пасажирського літака», – додала вона.

Ірина Фріз повідомила, що Таджан Ілдем підтримав її пропозицію і підкреслив, що винні мають бути притягнені до відповідальності в результаті неупередженого розслідування.

Народний депутат нагадала, що і у випадку з пасажирським літаком MH-17, і з PS-752 – їх було збито російською зброєю.

«Настав час говорити щодо застосування санкцій проти Росії в контексті розповсюдження нею зброї, що несе загрозу цивільним громадянам», – додала вона.

Джерело

 

Автор