Вищий антикорупційний суд зобов’язав НАБУ відкрити провадження відносно Труби, Богдана та Смирнова (відео)

 

Вищий Антикорупційний суд України зобов’язав НАБУ відкрити кримінальні провадження за заявою адвоката п’ятого Президента України Петра Порошенка Ігоря Голованя відносно кількох осіб, зокрема директора ДБР Романа Труби, керівника Офісу президента Андрія Богдана та його заступника Андрія Смирнова. Про це в ефірі телеканалу Прямий повідомив адвокат Ігор Головань.

Він зазначив, що у записах розмов в кабінеті директора Державного бюро розслідувань Романа Труби, які були поширені в інтернеті, очевидно є склад кримінального правопорушення.

«У нас досить багато правоохоронних органів, але чомусь досі жоден з них, наскільки мені відомо, не зареєстрував кримінального провадження і не розпочав розслідування», – зауважив Ігор Головань.

При цьому адвокат наголосив, що із записів цих розмов очевидно, що директор ДБР обговорює зі сторонньою особою питання кримінального переслідування Петра Порошенка.

«Директор ДБР Труба обговорював незаконне притягнення до кримінальної відповідальності п’ятого Президента України Порошенка… Там було про те, яким чином відкривати і закривати справи, яким чином незаконно керувати слідчими… Тобто це серйозна історія, яка мала б бути перевірена в порядку, передбаченому Кримінальним процесуальним кодексом», – підкреслив він.

«Ми зустрічали в пресі повідомлення, що Національне антикорупційне бюро не вбачає там підстав для того, щоб розпочинати розслідування. Тому я змушений був звернутися з відповідною заявою. Пройшов якийсь час, нічого не було зроблено. Я звернувся з відповідною заявою до НАБУ – нічого не було зроблено і жодної відповіді я не отримав», – пояснив адвокат Порошенка.

Ігор Головань зазначив, що змушений був звертатися до Вищого антикорупційного суду. «Сьогодні суд своєю ухвалою зобов’язав НАБУ внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідні відомості і розпочати кримінальне провадження», – розповів він.

«Я переконаний, що в діях осіб цих учасників розмов, записи яких були опубліковані у відомих телеграм-каналах, там можливо є наявність складу злочину, передбаченого нашим кримінальним законодавством. Такого, як втручання у діяльність державного діяча, зловживання впливом, спроба замах на притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності, розголошення даних оперативно-розшукової діяльності та досудового розслідування», – підкреслив адвокат.

«Я вважаю, що ці факти повинні бути належним чином розслідувані. І тепер на виконання ухвали ВАС, думаю, що НАБУ зобов’язане зайнятись цим розслідуванням і прийняти відповідне рішення», – сказав він.

Адвокат наголосив на тому, що правоохоронні органи мають керуватися принципом верховенства права у своїй діяльності. «Наші державні органи повинні діяти відповідно до закону, але, на жаль, ми бачимо, що закон не завжди виконується і доводиться навіть примушувати за допомогою суду наших борців з корупцією боротися», – зазначив Головань.

Джерело

Автор