Зеленський таки не Кучма

Тарас Чорновіл

Ці ідіоти взагалі нічому не вчаться. Що не скандал, то відчуття, що це вже колись було, а зе-філітики знову наступають на раніше відпрацьовані граблі.

Про що йдеться? Мова про нашу портновсько-богданівську каналізаційну Трубу. На записах, які випливли в інформаційному просторі, Труба просить і отримує злочинні накази про організацію незаконних репресивних дій проти лідерів опозиції та неугодних режиму політиків. Найскандальнішими є ті елементи, де Богдан і інші обговорюють план переслідування, тероризування й дискредитації екс-президента Петра Порошенка. Ці епізоди особливо важливі, бо такі дії відповідають наполегливим вимогам Кремля й можуть свідчити, що Зеленський перетворився у слухняну маріонетку Путіна. Подальший досвід свідчить, що всі ці накази Труба виконував із вражаючою точністю.

Але всі злочинні дії каманди маладой, зеленушної ми бачимо (хто готовий дивитися не через рожеві окуляри) в режимі реального часу. А от про Кучму часів скандалу з плівками Мельниченка всі вже добряче призабули. Тому більше тексту присвячу схематичному висвітленню тодішніх подій, а ви зможете й самі все порівняти.

Я тоді перебував у самому центрі подій, був першим і, довший час, єдиним, хто офіційно підтвердив свій запис у кабінеті Кучми, виступив з цією заявою з трибуни Ради, став основою для експертизи в американській компанії “Бек-Тек” і багато іншого. Тому, як головний свідок у справі, усе це пам’ятаю в деталях. У тому числі й поведінку Кучми та його пахолків.

Спершу вони всі у владі просто тупо мовчали, ніби нічого не сталося. Мовчали, коли Мороз озвучив перші записи з трибуни Ради, коли Юра Луценко надав журналістам більшу кількість записів…

Далі почали все заперечувати й казати, що все це цілковита брехня: не було ніякого майора, не було таких розмов, а записи повністю сфальшовані. Але троє депутатів (Головатий, Жир і Шишкін) зустрілися з майором на чесько-австрійському кордоні й записали відео-інтерв’ю, а журналісти віднайшли десятки фото саме цієї людини за спиною Кучми. Виявилося, що майор таки був.

Тоді почали розказувати, що наявність майора не доказує справжності записів. Ніхто ж не підтверджує. Після цього ми з Матвієнком проводимо маленьку інтрижку в залі Ради. Він з трибуни якось так, у негативному ключі, називає мене фігурантом записів. Я підбігаю з обуренням до Плюща (тоді спікер) і шиплю, що хочу заперечити цьому “наклепнику”. Плющ втратив пильність, надає слово (з тим тоді було все ой, як не просто) і я офіційно з трибуни роблю заяву про підтвердження автентичності записів. Після того довго штурмую ГПУ з вимогою мене допитати. Зрештою, таки пройшов багатогодинний допит і зняття зразків голосу для експертизи. Визнати факт реальності записів владі таки довелося.

Тоді Кучма со товаріщі почали розповідати, що все це дійсно писалося. Але частина записів, які не містять складу злочину, а просто аморальні (наприклад, знамениті кучмівські матюки через кожних пару слів), – це справжні файли. А все те, що свідчить про злочинні накази, сфальсифіковано. Для цього навіть Інститут судових експертиз зі Львова задіяли. Дуже тупо спрацювали. Взяли вторинний запис, отриманий зі ЗМІ, нарізали його на локшину, знову сполучили й уже цю доріжку дослідили. А тоді заявили, що запис монтований.

Але тоді я надав свій голос і офіційне підтвердження своєї розмови найавторитетнішому інституту “Бек-Тек”, а Мельниченко приніс їм оригінали запису. Ті встановили, що первісний файл узагалі не піддавався редагуванню. А оскільки мій голос на плівці співпав із наданим еталоном, то голос Кучми з мого запису використали, як еталонний та порівнювали з немонтованими плівками щодо долі Гонгадзе та при відданні інших злочинних наказів. Після цього така брехня стала неефективною й змістилася хіба до слухняних регіональних ЗМІ, а в центрі стали переводити увагу на те, кому це вигідно, та зайняли тактику: “Сам дурак”. Уже себе не виправдовували, а звинувачували Мороза, атакували Луценка, Жира, Шишкіна тощо, влаштовували провокації й дискредитацію мені.

Коли ж у світі всі чітко визначилися з тим, що президент України таки віддавав злочинні накази, й почали його ігнорувати та ізолювати, влада знову зайняла тактику повного ігнорування. У темниках пішли накази тему не висвітлювати й не обговорювати.

Але сьогодні в нас не 2000-01 роки. Пройшло майже два десятиліття. Нині в нас турбо-режим та купа абсолютних ідіотів у владних кабінетах. Такі тонкощі реагування, якими відтягували час фактичного підтвердження факту злочину при Кучмі, нашим не осягнути. Доки всі інші фігуранти нового скандалу, включно із Зеленським, відмовчуються, за всіх віддувається і через свою безпросвітну тупість усіх топить сам Труба. Він зумів упродовж одного брифінгу пройти перші етапи. Спершу на чітке питання дуже тупо мовчав із виглядом: “Не рухайте мене, я у мами дебілом народився”. А потім почав молоти щось геть несусвітнє про те, що “це ніби і є, але його ніби й нема”. І коментувати все це він відмовляється. Ну повний ідіот!

А сьогодні ця портновсько-богданівська Труба швиденько перейшла до наступного етапу. Так, там є розмови. Так, це мій голос. Але саме таких розмов не було. Тому дайте мені (!!!) первісний запис, апаратуру, якою його здійснювали, а ще віддайте в мої рученьки того, хто мене записав. Отоді я все перевірю й щось вам відповім… Ні, таки ідіот!

Але записи Труби – це не лише скандал навколо нього. Він лише тупий (таки дуже тупий) виконавець. А зверху стоять ті, хто йому віддавали накази, найперше – найближче оточення Зеленського на чолі з Богданом. А це означає, що на плівках, фактично, висловлена позиція самого Зеленського. Тому даний скандал у внутрішньому й міжнародному середовищі має розглядатися так само, як і касетний скандал початку нульових. Тобто, як злочинні накази самого президента.

І зовсім на останок. Зеленський таки не Кучма. Той під тиском фактів усе ж доволі оперативно звільнив головних фігурантів злочинних дій, найперше міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка та голову СБУ Леоніда Деркача. А цей не те що Богдана чи Баканова з Рябошапкою не виганяє, але навіть зі своєю каналізаційною Трубою попрощатися боїться.

____________________________

Наведена карикатура походить із 2001 року, здається, з луценкової газети “Грані”. Вона точнісінько відповідає сьогоднішній позиції Труби.

Автор