Чергові брехня та маніпуляції Путіна

Ірина Геращенко

Вже не вперше президент РФ Путін вдається до відвертої маніпуляції та брехні відносно політичного блоку мінських угод. Цього разу він заявив, що начебто закон про особливості місцевого самоврядування в ОРДЛО узгоджувався з бойовиками. Це неправда. Закон писався в Україні, дуже важко приймався ВР України. У вересні 2014, зі змінами в березні 2015. Потім двічі пролонговувався – восени 17 і 18.

Київ ніколи не вів прямих переговорів з бойовиками штучностворених Москвою «ЛДНР» й тим більше не узгоджував з ними ніяких законів – ані про амністію, ані про особливості місцевого самоврядування. Більше того, робота мінських груп розпочалася лише в травні 15, а перший пакет законів було проголосовано в вересні 14!, коли мінського майданчику ще не існувало. Ці закони так і не вступили в силу, адже РФ порушила всі домовленості, інспірувавши і провівши на окупованому Донбасі незаконні вибори в листопаді 14, які тільки загострили ситуацію з мирного врегулювання.

Також правда в тому, що ми інформували всіх учасників нормандського формату про наше бачення законів, їх зміст, щоб потім не виникало двозначностей і спроб іншої трактовки, особливо з боку РФ .

ВАЖЛИВО, що стаття 10 закону про особливості місцевого самоврядування містить пункти про те, що вибори на цих українських територіях можуть відбутися тільки після виведення звідти іноземних військ, забезпечення сталого режиму тиші, участі в них українських партій і переміщених осіб, українських медіа. Цей закон приймався на тимчасовій основі і мав діяти тільки три роки. Саме ці позиції є важливими червоними лініями для «Європейської Солідарності». Ми не підтримаємо пролонгацію закону, якщо там буде закріплено норму про особливості місцевого самоврядування на постійній основі (як це зараз, до речі, зафіксовано в формулі Штайнмайєра), якщо переселенці не отримають права обирати місцеву владу Донбасу, й ключове, якщо буде зафіксована спроба поставити воза поперед кобили – вибори поперед безпекових питань і звільнення окупованих територій від окупантів і їх військ.

Й ще одна пікантна деталь. На проекті документу про зміст закону, як і на інших документах, що приймалися в рамках нормандського формату і мінського процесу, є підписи залучених до переговорів росіян, аби потім уникати подвійних трактувань і маніпуляцій. На угодах є підпис тодішнього посла РФ в Україні М. Зурабова, що тепер не дає можливості РФ уникати відповідальності за невиконання безпекового і гуманітарного блоку. На документах щодо законопроектів – В. Суркова, помічника Путіна та одного з ідеологів і кураторів війни на Донбасі. Якщо це його Путін вважає бойовиком, то тоді ок, з цим я абсолютно згодна. Й тоді це явка з повинною, яку колись обов’язково має врахувати міжнародний суд.