О проститутках в парламенте, или Любимая девочка Бени

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

#ЗЕкорупція

Знаєте, як народний депутат України, представник президента Зеленського у Кабміні та голова комітету ВР з питань паливо-енергетичного комплексу підіграв Москві на переговорах про транзит російського газу через Україну? Зараз розповім.

На всіх попередніх переговорах Україна мала козир, з яким Москва зробити не могла ну от просто категорично нічого. Козир цей – те, що по українському транзиту газ ішов не тільки для країн Європи, а й для Молдавської ГРЕС, яка належить російській державній компанії «ИНТЕР РАО» і яка забезпечує електрикою Придністров’я, по факту анклав, окупований російськими військами на території незалежної Молдови. Всі погрози Москви перекрити транзит свого газу через Україну донедавна буксували через перспективу зникнення електрики у Придністров’ї. Але тепер…

19 вересня Верховна рада прийняла поправку, якою дозволила імпортувати електроенергію з Росії та Білорусі. Автор поправки – депутат Андрій Герус, палкий борець зі схемою «Роттердам+» та з ринком електроенергії в Україні. Ці його активності сильно подобаються олігарху Ігорю Коломойському, чиї феросплавні заводи від цін на електрику залежать принципово. Ще тоді експерти голову сушили: інтерес Коломойського зрозумілий, а Москва чому взялася брати на буксир бізнес олігарха, проти якого в Росії порушена кримінальна справа через діяльність Коломойського на посаді голови ДніпроОДА під час гарячої фази АТО в 2014 р.?

Тепер відповідь очевидна. Молдавська преса повідомляє, що Москва «домовилася з Україною» про транзит електроенергії до Придністров’я. Тобто електрику будуть купляти не лише для підприємств «дорогого Ігоря Валерійовича», а й для транзиту для Русскага міра у Придністров’ї, аби воно, сердешне, зі світлом було.

Крім підтримки сепаратистів Придністров’я поправка Геруса створила Україні велику проблему – під питанням підключення України до європейської енергомережі у 2023 р., що мусить відбутися в межах інтеграції України до Європи. У 2022 р. Україна мусить повністю відключитися від енергосистем Росії та Білорусі і підключитися до енергосистеми ЄС. Тепер ця перспектива під питанням. І це ще не межа.

Прямо зараз поправка ім. нардепа Геруса стала проблемою для переговорів України по транзиту газу з РФ. Москва більше не зв’язана постачанням газу для Придністров’я. Москва ще й про Північний потік-2 щойно з Данією домовилась. Москва нахабніє і висуває нові й нові вимоги. Москва нав’язує Україні свої умови.

Зате Валерійович з профітом.


Олена Монова

Раз уж я писала сегодня о проститутках в парламенте, то логично было бы продолжить ассоциативный ряд и в очередной раз напомнить о любимой девочке Бени — Герусе. Тем более он уже вышел на международный уровень, о нем теперь знают и в Молдове. Тамошняя пресса некисло покаталась по нему на танчике. Если кому интересно, можно вот здесь почитать.

Помните, я когда-то говорила, еще в самом начале эпопеи с импортом электроэнергии из Мордора (который продавил именно Герус, спешу напомнить), что этот шаг дает лысому плюгавцу мощный рычаг. И возможность диктовать свои условия. И возможность шантажировать, это вообще любимое занятие Кремля.

И вот вам пожалуйста, события разворачиваются именно по этому сценарию. Вчера состоялись переговоры по транзиту газа между «Газпромом» и «Нафтогазом», ведь 1 января 2020 заканчивается срок действия транзитного контракта. Все переговоры, состоявшиеся ранее, зашли в тупик, «Газпром» привычно быковал, «Нафтогаз» стойко держал позиции. Но тут пришла любимая девочка Коломойского — и лазейка была найдена. Это импорт электроэнергии из России и Беларуси.

Если на пальцах: в случае, если прекращается транзит газа через Украину, то и контролируемое балалайней Приднестровье перестанет получать газ по дешевке для своей главной электростанции, которая полностью подконтрольна Сечину. Кто такой Сечин, надеюсь, вы знаете. Понятно, что в таких условиях Приднестровью очень скоро наступит гаплык, чего Путин допустить не может, потому что Приднестровье — тоже рычаг влияния.

И вот молдавские СМИ взрываются новостью о том, что Россия договорилась с Украиной о поставках электроэнергии в Приднестровье (привет, девочка Герус). Нет газа? Нате вам электроэнергию, у нас новая подконтрольная и покладистая власть в Украине, она подсобит.

Уже подсобила, дала в руки повод для шантажа и давления, как раз перед переговорами по транзиту, позволив Кремлю и Газпрому разговаривать с позиции силы.

Автор