Зелений рейтинг Doing Business побачимо лише через рік

Тарас Чорновіл

Учора вже коментував цю тему (про рейтинг Doing Business) для Прямого, але сьогодні зранку, пробігаючись сайтами, наскочив на купку дуже хвалебних коментарів від ряду кон’юнктурників, тому просто хочу нагадати пару детальок:

  • рейтинг, яким так вихваляється прем’єр Гончарук (а там є чим тішитися, бо за Україною відзначили ще один виток зростання на чергові 7 пунктів), до нинішнього уряду не має взагалі ані найменшого стосунку. Ні формального, ні неформального. Рейтинг підбивається за результатами оцінки можливостей займатися бізнесом станом на травень місяць. Нинішній уряд прийшов до влади лише у вересні. Та й Зеленський у той час щойно пройшов інавгурацію. Тому це оцінка Світовим Банком дій попередньої влади. Це помітили всі, крім самих малоросів, бо вони ж, бачте, “усталі”;
  • зараз так активно згадують лише це останнє повідомлення про зростання наших показників у рейтингу, бо саме повідомлення (не зростання!) припало на час правління вже нової влади. А загальні показники за той період, коли в нас “розцвітала корупція, узурпувалася влада, наживалися на війні, душили бізнес…”, так само стабільно покращувалися. В 2013 році ми перебували на 137 місці. Під час підготовки до підписання Угоди про Асоціацію з ЄС ще за правління Януковича владі довелося виконати ряд зобов’язань, і це позитивно відобразилося на рейтингу, а новий потужний скачок відбувся після Революції Гідності – на кінець правління “корумпованого антинародного режиму” пробилися до майже елітного 64 місця. Це понад 80 пунктів! У цей час припинилися політично мотивовані “маски шоу”, було ухвалено відповідне законодавство, спрощено процедури відкриття й закриття бізнесу, почали (на жаль, не встигли завершити) законодавче розв’язання процедури банкрутства, запрацювали норми Угоди про Асоціацію з ЄС, створено антикорупційну інфраструктуру тощо;
  • за час роботи нової владної команди теж відбуваються вельми помітні зміни. З позитиву можна констатувати обіцянки повністю перейти на електронний документообіг, виключивши людський фактор із регуляторної політики. Також це обіцянки відкрити ринок сільгоспземель та довершити велику приватизацію. Якби це було дійсно зроблено без підступник поправок та обмежень, без створення перешкод конкурентному середовищу через адміністративні й судові важелі та без втручання олігархів, такі заходи могли вивести нас у першу 50-ку списку. Але…
    Поки це лише обіцянки, а ми вже бачимо явне крутійство навколо цих дійсно потрібних для бізнесу речей. Натомість, через прямий тиск із боку силових органів та протягнуту постпредом Коломойського поправку, з України почали відходити й зупиняти своє виробництво найбільші інвестори, а саме з тютюнової галузі.
    Ставлення нової влади до дрібного й середнього бізнесу (завідомо неолігархічного) теж відоме – тут починається програма витіснення й повного знищення.
    Фактично скасована судова реформа, а самі суди де-факто вже перейшли в ручне управління, розпочато програму переведення в підпорядкування Офісу президента антикорупційних органів. Узагалі, в сфері правосуддя й правоохоронної діяльності розпочалося таке свавілля, яке нічого доброго бізнесу не віщує.
    Присутність у системі прийняття рішень на найвищому рівні абсолютно одіозного олігарха Коломойського та реальний контроль його і його ставлеників до керівництва Офісу президента, ручне управління судами на його користь – це вже катастрофа для сприйняття України як держави з хорошими умовами для ведення бізнесу. Навіть чинний міністр економіки мусив визнати, що дно з публічним випадом груп Коломойського-Зеленського проти Гонтарєвої (визнаного в світі рятівника банківської системи й стійкості гривні) негативно вплине на бізнес-клімат. Той факт, що цей ляльковод української влади прямо вимагає й добивається розриву стосунків з МВФ та прагне дефолту в країні – це вияв жахливої непевності й непрогнозованості для майбутнього бізнес-клімату… Я навіть не знаю, скільки пунктів треба мінусувати за сукупністю всіх цих факторів.

Але нашим плебеям на все це глибоко плювати, вони послухали переможні реляції нової влади, подивилися дуже тупе поліграф-шоу й звично заявили “Вова, ми довіряємо тобі”. Ну що ж, зміни настають не миттєво, але коли вже відбудеться реальне “холодильником по фейсу”, нарікати доведеться лише на самих себе.