Бабло для слуг

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Видання «Страна.юа» порадувало суспільство новиною – депутати правлячої партії «Слуга народу» отримують другу зарплатню в конвертах. В доларах. Без сплати податків. Без реєстрації ФОП і без чеків.

«Керівники отримували дуже багато – по 25-50 тисяч доларів на руки. Партійне керівництво середньої ланки – на кшталт заступників голови фракції – по 15 тисяч доларів. Усім іншим роздали по «десятці» та по «п’ятірці» у залежності від рангу, статусу та функціоналу депутата».

Видання повідомило також, що перший місяць нардепам не платили – і у «Слузі народу» ледь не стався «голодний бунт». Звісно керівники фракції все спростовують. Але чомусь віриться їм не надто сильно з дуже простої причини. Див не буває. Людина – слабка, а відтак керівництво фракції мусило колись стикнутися з проблемою фінансування власних депутатів. Банально тому, що депутат  – це особа, яка регулярно отримує пропозиції проголосувати за потрібний закон за гроші. За ду-у-у-уже великі гроші.

Я вже писав колись, всі байки політиків-казкарів про те, що вони нібито неймовірно чесні, – звичайне лицемірство. В країні, де всі хочуть «щоби не було корупції, але щоби кум все міг порішати», інакше й бути не може. Неможливо перемогти людську натуру і набрати фракцію самих лише пуритан і праведників. Хтось щось та й візьме, а далі… Знаєте, генерали царської армії, які опинилися на службі в більшовиків, інколи розповідали свідкам, що ніколи в часи царів вони не могли собі дозволити мати такі хороми з таким штатом прислуги, як у «країні соціальної рівності», без загрози уваги з боку преси та правоохоронців. Той, хто читав протоколи обшуків дач Тухачевського і Жукова, міг сам у тому переконатися. «Чим біліша одежа – тим більше бруду під нею», – як кажуть у народі.

Перше, що звертає увагу – яке саме видання опублікувало цю новину. «Страна.юа» відома своїми майже неприхованими симпатіями до Росії, а відтак – до всіх політиків, хто асоціюється з нею. Очевидно, «Страна.юа» почала давити на політсилу президента Зеленського з очевидної причини – налякана протестами Банкова боїться йти на прямі переговори з терористами так званих «ДНР-ЛНР» та капітулювати на умовах Москви. ЗЕкоманда явно затягує процес і цим нервує Кремль. Про що знову таки чинну владу попереджали. Для Москви існує лише дві лінії поведінки – та, яку вказує вона, і неправильна. Той, хто вдається до другої, зазнає на собі всю міць інформаційного тиску Кремля. Радимо Зеленському приготуватися до появи у нього власних «мальдив», «свинарчуків», «ліпецьких фабрик» та іншої гидоти, яку сам Зеленський закидав п’ятому президентові Порошенку. «Страна» і подібні знайдуть. Вже точно – не рий яму на іншого, сам потрапиш.

Друге і набагато цікавіше – а з яких, власне, коштів влаштоване таке добряче фінансування депутатів пропрезидентської фракції? Можна, звісно, припустити, що президент платить з/п свої нардепам з власної кишені – Зеленський взагалі-то мільйонер. Проте. По «десятці» та «п’ятнашці» кожному – немала сума виходить. «Страна.юа» заявила, що перший транш становив біля 1,6 мільйонів доларів. Раз на місяць стільки – на таке ніякого Зеленського не вистачить. Інших джерел існує два. Або державна скарбниця. Або кошти олігархів. А відтак ми маємо справу або з кричущим пограбуванням держави, або з банальної корупцією, але вже на рівні керівництва фракції. Очевидно, депутати, які з/п отримують у олігархів, перетворюються не на народних, а на олігархічних депутатів. Ба більше, інформація про «голодний бунт», що ледь не стався, свідчить про те, що ні для чого іншого крім грошей нардепи «Слуги народу» до ВР і не йшли.

«Не дай Бог з Івана – пана», як кажуть у народі. Сталося те, що мусило статися. Я знав, що так буде, та не знав, що так швидко.

Автор