Економічне диво продовжується

Валерій Прозапас

Всі вже знають, що слідом за підприємцями на свої акції почали виходити освітяни з вимогою виплати заробітної плати.

Не збільшеної, яку планували ще попередники, не обіцяної перед виборами, а хоч такої вже, яка є.

Звичайно, це обурення ошуканих людей викликає посмішку у тих, хто передбачав подібне ще навесні та попереджав про наслідки довіри до популістів, але тепер, схоже, стає не до сміху.

Це перші паростки кризи, яка насувається через непрофесійні та шкідливі дії уряду так званих “технократів”.

Збільшення податкового тиску, відверто зневажливе поводження з інвесторами, затримка кредитних програм через невизначеність з ПриватБанком та апетитами Коломойського і Ко, згортання децентралізації, посилення недовіри до судової та правоохоронної системи, втрата довіри західних партнерів через відновлення економічних зв’язків з РФ, явна відірваність від реалій більшості міністрів тощо визначать економічні складнощі найближчих років.

Вже визначають, бо скорочуються робочі місця, зупиняються підприємства, тікає великий капітал, – і акцій протесту ми спостерігатимемо все більше.

До того ж “Бюджет-2020” не передбачає ніякого “прориву”, навпаки, урізається підтримка незахищених, ріст зарплат та пенсій заморожено, інфраструктурні проекти призупинені – зате збільшено корупційну складову, витрати на президента, ВР та Кабмін.
Все як завжди, тільки гірше, бо виглядає як знущання після “президент має жити як вчитель, а вчитель як президент”.

Так, і на порядок збільшене фінансування силового апарату, який, на відміну від армії, отримав додаткові мільярдні кошти на додачу до кардинально підсилених повноважень.

Може, тому “вчителям поліція пояснила можливу відповідальність за акцію”, така тепер їхня основна робота?
Поки такі як Арахамія з Богданом не пояснили, хто “заплатив освітянам за протест”.


Mason Lemberg

За очікуваннями, вірою в хуженєбудєт і фейспалмами вже пройшло півроку. А з моменту отримання абсолютної влади (маріонеткової більшості в парламенті) пройшов вже цілий квартал.
І цього більш ніж достатньо, щоб зробити висновки про перспективи розвитку держави за цієї влади.

І мова тут не йде про те, що нарот мав би обирати прем’єр-міністра, генпрокурора, голову СБУ, як обіцяв зеля.
І мова тут не про те, що першими ж рішеннями ВР мало б бути підняття зарплат і пенсій, зменшення комуналки, 4000 доларів вчителям і роздача грошей від Роттердам+.
Хоча треба віддати належне, що у передвиборному сцянні в очі зеля зробив бабу йулю (з досвідом патологічної брехні в багато десятиліть), як тузік грелку.

Але мова таки йде про те, що ти обіцяєш відмінити Роттердам+, бо там високі тарифи і розкрадання, бо ми можемо купляти дешеву електрику в Європі, а в кінцевому купляєш електрику в Х*йлостані.
Мова таки йде про те, що на дебатах перед усією країною ти обіцяєш, що не будеш маріонеткою, мішком, в якому заховані олігархи і риги, а в кінцевому все ж таки стаєш цим мішком, повернувши в Україну всяку цвіль. Хоч, маючи абсолютну владу, тобі цього і не треба було робити.
Мова таки йде про те, що, обіцявши не ставати перед Х*йлом на коліна, ти рвешся ставати, і тільки народ на Майдані стримує тебе від цього.
Мова таки йде про те, що ти можеш брехати про “не допустимо кумівства і призначимо людей з наріду”, а призначити клоунів з кварталу на посади (ну Бог з ним, це тактична брехня, щоб прийти до влади, але який ти тоді “новий” політик?), але ти би мав зробити так, щоб люди жили краще.

А кому стало жити краще? Хтось може похвалитися?
Хтось бачить якісь аргументовані перспективи, чому має стати краще?

 

Фото © Нацполіція: 19 жовтня близько сотні вчителів навчальних закладів Лугинського району Житомирщини на декілька годин обмежили рух транспорту на трасі “Київ-Ковель”, щоб привернути увагу до питання невиплати їм заробітної плати.