Рада Європи відзначила позитивну тенденцію в підвищенні професіоналізму, ефективності і якості правосуддя

На думку експертів Ради Європи, Верховний Суд, який почав роботу в Україні в кінці 2017 року в результаті судової реформи, показує хорошу роботу з новим процесуальним законодавством для забезпечення єдності судової практики. Про це йдеться в повному тексті звіту Ради Європи, підготовленому за результатами оцінювання судової реформи (2014–2018 років) в Україні.

Нагадаємо, новий Верховний Суд почав свою роботу в грудні 2017 року. Суд працює у складі 192 суддів, призначених за результатами проведення відкритого конкурсу, який відбувся вперше. На думку Ради Європи, процедура конкурсу є дуже позитивною для забезпечення об’єктивного добору кандидатів і була схвалена зовнішніми спостерігачами за її прозорість та ретельність.

Експерти також зазначають, що результати судової реформи демонструють «позитивну тенденцію в підвищенні професіоналізму, ефективності і якості правосуддя, а також зменшення корупції».

Водночас зараз на розгляді парламенту перебуває ініційований президентом Зеленським законопроєкт №1008, який, серед іншого, передбачає перезавантаження нового Верховного Суду шляхом проведення повторного добору суддів і скорочення їх кількості вдвічі. У пояснювальній записці до законопроєкту немає жодних аргументів на користь такого «перезавантаження».

Як повідомлялося раніше, Представництво ЄС і Посольство Канади в Україні негативно оцінили законопроєкт №1008, зазначивши необґрунтованість скорочення кількості суддів Верховного Суду.

Джерело