Амбітний друг Зеленського

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

#ЗЕорда

Помічник Зеленського Андрій Єрмак наразі прославився двома речами. Перша, саме він вів переговори з Росією про обмін 35 полонених українських громадян – наразі найгучнішого і єдиного успіху президента Зеленського. Друга, саме Єрмак під час зустрічі з блогерами, авторитетними у ветеранському і патріотичному середовищі (і відомими рівноудаленістю від більшості політичних сил), заявив: «А ви ніколи не думали про те, що наш нинішній президент – один з найбільших лідерів цього світу?!» Перше суспільством було розцінене як нечуваний дипломатичний хист. Друге – як ознака дурості та нерозуміння, з ким Єрмак спілкувався насправді.

Ризикну припустити, що обидва твердження – помилкові.

Що відомо про Єрмака наразі? Він – юрист-міжнародник з 20-річним стажем. Член Міжнародної організації юристів (IBA). Андрій Єрмак займався розробкою перших в Україні законодавчих актів у сфері інтелектуальної власності та господарчого права. Як заявляє преса, Єрмак очолює (чи очолював) ГО «Асоціація підприємців міста Києва». Гугл і реєстр Мін’юсту про цю ГО знають… нічого.

На Банковій, схоже, зараз дурний тон – не мати минулого, пов’язаного з партією Віктора Януковича. Помічником нардепа Портнова і чиновником уряду Азарова був Андрій Богдан. Членом ПР і помічником нардепа від ПР Валерії Матюхи був голова партії «Слуга народу» Дмитро Разумков. Сам Зеленський теж був вхожий до домівки Януковича. Не оминула доля ця і Єрмака – в минулому він помічник нардепа Ельбруса Тадеєва.

Не чужий Єрмак і для кінобізнесу – він продюсер маловідомих фільмів «Правило бою» і «Межа».

До травня поточного року про Єрмака відомо не було нічого. Заговорили про пана Єрмака лише тоді, коли 21 травня 2019 р. він був призначений помічником президента Зеленського. Чому саме він? От тут цікаво.

Вже очевидно, приведений до влади як проект Андрія Богдана та на політтехнологічних талантах Дмитра Разумкова Зеленський тим не менше побоюється потрапити в цілковиту залежність від партнерів. Через це низку ключових посад в державі здобули люди, пов’язані з Зеленським особисто. Йдеться в першу чергу про осіб дотичних до бізнесу шоу «Квартал-95», тобто про «кварталівців», як їх уже називають політексперти. Проте.

Єрмак не належить до «кварталівців». В бізнесі Зеленського участі він не брав ніколи. Єрмак – старий гарний знайомий Зеленського, він не приховує цього і говорить про це в інтерв’ю. Характерно, що й другий помічник Зеленського – Сергій Шефір, теж старий знайомець президента, але він як раз «кварталівець». «Я і Сергій Шефір комунікуємо з президентом напряму», – заявив Єрмак у інтерв’ю «Лівому берегу».

Віддаленість від головних команд-гравців в оточенні Зеленського примушує Єрмака демонструвати всіляко відданість Зеленському. Дифірамби йому Єрмак проспівав у вже згаданому інтерв’ю «ЛБ». Ризикну припустити, що фраза про «одного з найбільших лідерів» сказана Єрмаком була навмисно – він чудово розумів, що блогери рознесуть її по всій мережі, та ці неоковирні лестощі дійдуть до Зеленського. Причиною такого неприхованого підлабузництва може бути конкуренція Єрмака за близькість до Зеленського з неймовірно впливовим нині Богданом. І це не просто слова.

Потрапивши до ОПУ, Єрмак зайнявся цілком конкретним напрямком – міжнародними стосунками, що й не дивно, враховуючи його досвід юриста-міжнародника. Проте політолог Віталій Портников категорично заявив, що заслуги команди Зеленського в обміні полоненими нема. Єдиною причиною, яка примусила Москву піти на обмін, була необхідність за всяку ціну повернути до Росії дотичного до збиття малазійського Боїнгу терориста Цемаха. Єрмак нині переконує, ніби Цемах ніякої цінності не мав. Не дивно, не визнавати ж, що тобі просто пощастило? Проте.

Експерти вже звернули увагу на те, що під час відверто невдалого візиту президента до США Зеленського скрізь супроводжували Шефір і Єрмак, в той час як Богдан тримався на поважній відстані, що для нього нетипово. Чому? Певно тому, що саме Єрмак готував візит Зеленського і, маючи під рукою монстра дипломатичної служби Пристайка, підготував він його… Ну м’яко кажучи. Це промовисто свідчить – міжнародник з Єрмака таки посередній. Успіхів він добивається там, де йому дають їх добитися. Андрій Богдан за цих умов явно вирішив не долучатися до тісної компанії «винуватців тріумфу» і таким чином підставив Єрмаку брутальну підніжку.

Протистояння Богдан – Єрмак наразі несе неабиякі загрози для держави. Невдачі на «західному напрямку» можуть підштовхнути Єрмака до здобуття нових успіхів на напрямку московському. Москва це обов’язково врахує.

Автор