Карколомна помилка Трампа

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Знаєте, а президент США Дональд Трамп все ж таки дурню зморозив. Не того кого треба він попросив посприяти розслідуванню по газовій компанії, де в правлінні сидів (або досі сидить) Байден-молодший. Судячи з усього спецслужби США перш ніж злити деталі розмови Конгресу, президента Трампа крупно підставили – повідомили, що президент Зеленський в Україні щось вирішує.

Насправді аби здобути компромат на родину Байденів Трампу звертатися треба було до того, з ким президент України не соромиться фотографуватися, після чого фото поширюють силами прес-служби ОПУ. Звертатися треба було до олігарха Ігоря Коломойського. Звернися Трамп до Ігоря Валерійовича – гарантію даю, Байден зараз не знав би як відмитися. В Україні для Ігоря Валерійовича неможливого нема. Не вірите? Дивіться самі.

Одна з найбільших проблем для Ігоря Коломойського – судова тяжба з поки все ще державним банком «Приват». Як проблему вирішити? Та запросто! НАБУ відкриває розгляд по скаргам, зупиненим ще у 2017 р. На підставі скарг вимагає, аби банк надав НАБУ всі документи про підстави та умови отримання послуг від юридичних радників та інших консультантів, читайте – розкрив всю лінію захисту в британських судах. Після чого НАБУ вламується в головний офіс «Приват» з обшуком. Все просто? Звісно!

Або ще. Про «Роттердам+» уже навіть якось незручно писати. Цю формулу і називали корупційною, і привчили суспільство до того, що саме «Роттердам+» – причина високих тарифів… І що? Варто було задуматися про підготовку до зими, як з’ясувалося, що склади вугілля порожні, а ціна за формулою «Роттердам+» найбільш вигідна з усіх можливих. Компанії, що генерують електрику, цього року не змогли закупити вугілля по «Роттердам+» – лише дорожче. «Ніяких збитків з погляду юридичного не було» – заявив президент Асоціації енергетики України Олександр Трохимець. Його підтримує голова незалежної профспілки гірняків Михайло Волинець: «Впровадження формули «Роттердам+» дозволило подолати кризу в енергетиці».

Але НАБУ уперто продовжує проводити розслідування по «Роттердам+» – суд заочно заарештував заступника начальника управління енергоринку НКРЕКП Володимира Бутовського. Чому так? На це питання вичерпно відповідає експерт Борис Кушнірук: «Те, що все це підігрівання Коломойському та нинішній владі, для мене цілковито очевидно. Керівництво НАБУ і САП просто хоче довести свою корисність сьогоднішнім керівникам держави». Все просто. Формула «Роттердам+» примусила підприємства Ігоря Коломойського платити за електрику ринкову ціну і позбавила їх преференцій, що існували в часи Януковича та раннього Порошенка (у 2012-2014 роках). Визнання ж формули незаконною дає підстави по суду здобути «компенсацію». Чому б НАБУ не допомогти хорошому дядькові?

Ну й нарешті – найцікавіше. Господарчий суд Києва щойно переніс слухання справи про визнання недійсною договору про продаж акцій банку «Приват» державі Україна в процесі націоналізації. Дивним чином рішення суду про перенесення розгляду збіглося з візитом президента Зеленського до США – і це було нечуване везіння. Прийми суд рішення повернути банк «Приват» Коломойському – візит Зеленського був би зіпсований вщент. Аби переконатися – достатньо почитати західну пресу і послухати тамтешніх дипломатів. «Те як він (Зеленський) справлятиметься із тривалою суперечкою українського уряду з Коломойським навколо «ПриватБанку», стане ключовим іспитом його передвиборчих обіцянок позбутися влади олігархів» – «Нью-Йорк Таймс». «Будь-яка спроба відмінити націоналізацію «ПриватБанку» поставить під загрозу фінансову допомогу МВФ розміром в 3,9 мільярди доларів США» – екс-міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт. Або ще. «Вплив Коломойського… це на сьогоднішній момент найбільший потенційний чорний лебідь або найбільший ризик, який інвестори бачать» – генеральний директор інвестиційної компанії Dragon Capital Томаш Фіала.
А Коломойський слухає та їсть. Із особливим апетитом він зараз їсть державне «Центренерго» – з одного боку, продає йому вугілля в 1,5 рази дорожче , ніж по «Роттердаму», з іншого боку, вироблену електроенергію продає своїм феросплавним заводам за ціною, нижче собівартості. Тож коли цей «чорний лебідь» в Україну прилетить – не забудьте подякувати Ігорю Валерійовичу.

Мій телеграм-канал: t.me/dragonspech