Нові обличчя, кажете? (відео)

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Щойно призначений уряд України гучно відзвітував – тиску органів внутрішніх справ на бізнес прийшов кінець. Економічні підрозділи Національної поліції ліквідовані, поліції ніби заборонили втручатися в роботу бізнесу. Перемога? Тільки не у нас. Як кажуть англійці, диявол живе в дрібницях, а дрібниці виявилися ду-у-уже цікаві.

Економічні підрозділи поліції мусить замінити новий орган – Служба фінансових розслідувань. Питання – а звідки набиратимуть кадри для нового органу? Звісно, зі старих кадрів вже згаданих економічних підрозділів поліції.

І от в середовищі громадських активістів з’явився інсайд про те, що на роботу до СФР перейде Євген Шевцов, нинішній заступник начальника Головного слідчого управління Національної поліції. Явно він там працюватиме не пересічним слідчим. І все б добре, якби не «але». Якщо таке призначення станеться – із благими намірами уряду стане зрозуміло все і зразу. Особа Євгена Шевцова, без перебільшення, легендарна.

Про бурхливу діяльність Євгена Шевцова і його дружини підприємця Альони Дегрик проект «Стоп корупції» (5-й канал) зняв цілий фільм. Особливу увагу творці стрічки присвятили тому, як Національна поліція (де один з керівників – пан Шевцов) гнобить бізнес конкурентів його дружини. Збіг, не інакше. Фільм щиро рекомендую.

 

Євген Шевцов став відомий, коли він ледь не був обраний на посаду керівника Першого управління організації досудових розслідувань Державного бюро розслідувань. Спроба призначення зразу ж викликала гучний скандал. Одне за одним стали виходити журналістські розслідування програм «Схеми», «Радіо «Свобода», «ACAB UA», «Наші гроші з Денисом Бігусом» тощо й тощо. Відкрилося, що пан Шевцов свого часу просто неймовірно вдало одружився – на його дружину записане ледь не все майно подружжя, плюс – за її фірмою значиться участь у низці вельми цікавих бізнес-оборудок.

Фірма «Леогеймінг пей» Альони Дегрик (дружини Євгена Шевцова) виявилася замішаною в обслуговуванні платіжної системи Tyme (діяльність припинена Нацбанком за наполяганням СБУ – система переводила кошти через заборонені в Україні російські платіжні системи), дотичною до платіжної системи, що працює на окупованих територіях Донбасу, та до виводу статків букмекерських контор і онлайн-казіно в Росії. Тощо й тощо.

На біс, з’ясувалося, що і процедура голосування була підроблена. Комісія, яка мусила обирати кандидатури в ДБР, мала вже готове рішення з прізвищем Шевцова. Як результат – призначення було зірване, і посади пан Шевцов не здобув. Проте…

Відтоді почалися проблеми у журналістів і активістів, що викладали розслідування про діяльність подружжя Шевцових. Було подано судовий позов на видання Mind.ua – воно у відповідь опублікувало додаткові докази. Почалося переслідування Дениса Іванова – журналіста, який проводив розслідування по Шевцову. Поліція з обшуком заявилася до батька пана Іванова – професора Валерія Іванова, президента Академії Української преси. Не зумівши довести якусь судову провину батька і сина Іванових, проти них невідомими було розв’язано безпрецедентну кампанію чорного піару в пресі та на соцмережах. Небувалий випадок в історії української журналістиці, адвокати родини Іванових добилися в суді, аби ДБР відкрило кримінальну справу по цих фактах.

Але й це не межа. З ініціативи пана Шевцова легендарний суддя Вовк виніс постанову, за якою у липні поточного року були заблоковані блог-платформи 18 інтернет-медіа, включаючи «Кореспондент.нет». Всі як один ті, що поширювали інформацію про кипучу діяльність пана Євгена Шевцова.

Ситуація дійшла до того, що дії одного з керівників Нацполіції засудила Європейська федерація журналістів (EFJ). «Такі дії справляють дуже негативний вплив на рівень свободи вираження думок в країні та на імідж країни на світовій арені», – заявив Рікардо Гурьєррес, генеральний секретар EFJ. По факту такі дії пана Шевцова поставили у вкрай неприємну ситуацію і міністра МВС Арсена Авакова, і керівництво України.

Саме така особа нині має шанси перейти на роботу до органу розслідування, що замінить економічні підрозділи Нацполіції. Як на мене, якщо таке справді станеться, більш промовисту характеристику новій владі важко буде й вигадати. Вивіску змінять, а суть…

 

 

Автор