Черговий напад вірусу піроманії

Іван Виговський

Неполітичне – наболіле

За оцінками кліматологів, в липні 2019 розтануло понад 12,5 мільярдів тонн льоду” (і це тільки в Гренландії).

Україні така ситуація загрожує, в першу чергу, повенями, засухами, зміною температурного режиму, висиханням лісів, опустелюванням ґрунтів і тотальним дефіцитом чистої води.

Кажучи простою мовою, наші діти будуть жити в пустелі, яку час від часу буде затоплювати.

Два рази на рік пересічний український селянин підхоплює на кілька тижнів невідомий вірус. Ще вчора це була статечна і порядна людина, яка хрестилася і при вигляді церкви, голосувала за тих, чиїх прізвищ ніколи не чула, і навчала своїх дітей, як правильно жити.

А сьогодні (це якщо мова йде про осінь) вона з очманілим виглядом хапає сірники та палить картоплиння і все що попадеться під руку. Села, селища, окраїни міст вкриває ковдра ядучого диму, з якого часом видно очманілих собак і котів. Вони просто не розуміють, що сталось із хазяїном, а потім здогадуються – це ж черговий напад піроманії: через місяць-два минеться.

Весною той самий українець з таким же оскаженілим виглядом палить траву, болота, узбіччя доріг, бо “десь треба корову пасти і шоб гарно було”.

В ці періоди пересічному глибоко начхати на своїх земляків, дітей і навіть на самого себе. Він труїть усіх, а коли йому робиш зауваження, то піднімає порожні очі та грізно питає: ти шоооо патріот? (По секрету скажу, пересічний не любить слова патріот, він взагалі не любить слів, значення яких не розуміє).

Довідка: При згорянні однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється майже дев’ять кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і ряд канцерогенних сполук. У тліючий без доступу кисню органіці виділяється бензопірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотрутніших для людини речовин.

Довідка: за результатами досліджень вчених глобальне потепління провокується як викидами промислових підприємств, так і лісовими пожежами, а також спалюванням побутових, в тому числі органічних, відходів.

Фото © Юрко Дячишин

Автор