В Україні вперше провели важливі випробування ракети-носія (фото, відео)

Про це повідомляє прес-служба Конструкторського бюро “Південне” в Facebook.

23 серпня, напередодні 28-ї річниці Незалежності нашої країни, вперше за часи її новітньої історії, були проведені вогневі випробування ступеня ракети-носія в цілому – відбувся прожиг третього ступеня ракети-носія середнього класу «Циклон-4», спроектований КБ «Південне» та виготовлений на Південмаші.

Це заключні та найважливіші випробування перед першими льотними випробуваннями третього ступеня ракети-носія «Циклон-4» – саме він буде працювати безпосередньо у космосі та виводити супутники в цільову точку.

Під час вогневих випробувань всі системи відпрацювали відмінно, двигун ступеня вмикався п’ять разів, як і було заплановано конструкторами КБ «Південне».

Випробування визнано успішними! По закінченню проведення всього обсягу випробувань ми представимо більш детальний звіт.

Нагадаємо, що до складу третього ступеня РН «Циклон-4» входить рідинний ракетний двигун РД-861К, призначений для створення тяги та маневрування. Також основні конструкторські рішення закладено до складу другого ступеня нової ракети-носія «Циклон-4М».

З Днем Незалежності, космічна держава Україна!

 

Джерело

 

У Канаді дали зелене світло будівництву космодрому для українських ракет Циклон

Як повідомляє сайт SpaceQ.ca, 4 червня 2019 року міністр охорони навколишнього середовища канадської провінції Нова Шотландія Гордон Вілсон дав схвальну відповідь компанії Maritime Launch Services щодо їх плану побудови космодрому в районі Хазел-Хілл – Кансо графства Гайсборо.

Це означає, що перший комерційний космодром Канади став ще на один крок ближчим до реалізації!

Нагадаємо, що у 2017 році КБ «Південне» презентувало наземний ракетно-космічний комплекс «Циклон-4М», розроблений з досвідом успішного створення сімейств ракет-носіїв «Циклон» та «Зеніт».

РКК «Циклон-4М» – це цілком комерційний проект, який схвально сприйняла світова космічна спільнота. В основу цього проекту, який здійснюється у співпраці з канадською компанією Maritime Launch Services, покладено технічні та конструкторські рішення, що дозволяють максимально швидко, з високим рівнем якості, надійності та з конкурентною вартістю вивести на ринок пускових послуг РН «Циклон-4М». За спільними оцінками проект має всі перспективи для успішної реалізації.

Початок будівельних робіт на космодромі біля міста Кансо (провінція Нова Шотландія, Канада) заплановано на 2019 рік.

Завдяки залученню міжнародних коштів для реалізації цього амбітного проекту, українські підприємства космічної галузі зможуть отримати нові комерційні контракти, зокрема ДП ВО ПМЗ отримає можливість поступово збільшити завантаження підприємства, починаючи із виготовлення експериментальної матчастини і закінчуючи наступним переходом до серійного виробництва шести-восьми ракет-носіїв щороку, а це і відновлення потужностей підприємства, і нові робочі місця, і видатки до бюджету, а також новий етап в історії українського космосу.

Відеопрезентація РКК «Циклон-4М»:

Джерело