Tempora mutantur / Часи змінюються

Іван Хомяк

Питання виникнення та поширення життя у Всесвіті для мене найбільш бентежне і без сумніву топове.

Спостерігаючи, як розвалюються одна за одною чудові теоретичні моделі, дійшов до несподіваного висновку: умови для зародження життя, умови для його розвитку, умови для розцвіту і буяння біорізноманіття та умови для виникнення розуму – це більш за все дуже різні умови. Саме тому планет, де життя зародилося, буде дуже багато (ймовірно кілька десятків тисяч в нашій Галактиці), тих, де воно розвинулося і збереглося, набагато менше, тих, де набуло купи химерних форм, ще менше, а тих, де виникли такі як ми збоченці, більш за все одиниці. При цьому, такі як ми – це не зелені чи сірі чоловічки. Я маю на увазі відносно високоінтелектуальні, здатні до абстрактного мислення та сублімації психосоціальної дезадаптації в технічний прогрес. Оце разом із постійними катастрофами, на які щедрий недружелюбний космос, є причиною “великого мовчання” (парадокс Фермі).

Цю ілюстрацію можна застосовувати як приклад для багатьох подій, що відбуваються у відносинах між людьми, в тому числі в політиці. По-перше, не буває вірних політичних рішень. Бувають рішення, які в певній політичній ситуації дають найбільш ймовірний позитивний результат. Тому те, що там робили Черчилль чи Маргарет Тетчер у свої часи і у своїх обставинах, може буди повною дурнею в наші часи і в наших обставинах. По-друге, кожне рішення може мати лише ймовірнісний результат. Інколи замість 90% очікуваного приходить 10%-ий нежданчик. Наприклад, Янукович міг восени 2013 спокійно чекати перевиборів і залишатися на посаді по-життєво, створивши сімейну феодальну династію. Але його 50%+ не спрацювали. Він думав, що насильство розжене Майдан, але спрацювали наші 5%. Путін міг гарантовано (до 90%) отримати Новоросію в 2014, але випали наші 10%. Не розумно оцінювати політичні рішення лише за аналогією з якимось історичними подіями і навіть за їхнім результатом. Може просто так карта піти, що і козирний туз не зіграє.

Як же нам формувати політичну прихильність? Згідно з Євангелієм:

“Стережіться лжепророків, які приходять в одежі овечій, а всередині вони хижі вовки. Ви розпізнаєте їх по їхніх плодах. Хіба збирають з тернів виноград чи з будяків фіги? Так само всяке добре дерево приносить добрі плоди, а погане дерево — погані. Добре дерево не може давати погані плоди, а погане дерево — добрі. Кожне дерево, яке не приносить добрих плодів, зрубують і кидають у вогонь. Тож по їхніх плодах розпізнаєте їх.” (Матвія 7:15-20).

Карикатура © KUTIKUTI

Автор