Економ-тиждень. 28 лютого – 13 березня 2018 року

Дмитро Вовнянко

#Економ_тиждень! Економічні новини України і світу – все, що стосується нашої країни.

Розглядаємо події за два тижні, 28 лютого – 13 березня 2018 р.

АКТИВ Дефіцит державного бюджету України в 2017 році склав 47,9 млрд грн, що на 22,4 млрд грн менше, ніж в 2016 році.

ПАСИВ. Загальна сума проблемних кредитів в українській банківській системі становить 813 млрд гривень.

АКТИВ. Україна виплатила Міжнародному валютному фонду понад 114 млн СПЗ (спеціальні права запозичення), що становить 165 млн доларів.

ПАСИВ. Платіжний баланс України у січні 2018 року був зведений з дефіцитом у сумі 449 млн доларів (у порівнянні з 202 млн доларів у січні 2017 року). Збільшення дефіциту платіжного балансу привело до скорочення міжнародних резервів країни на 1,2% за станом на початок лютого.

АКТИВ. Стокгольмський арбітраж задовольнив вимогу НАК “Нафтогаз України” щодо компенсації за недопоставлені російським “Газпромом” обсяги газу для транзиту. “Нафтогаз” домігся компенсації в сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку “Газпромом” узгоджених обсягів газу для транзиту.

ПАСИВ. Національний банк України підвищив облікову ставку до 17% річних.

АКТИВ. Президент України Петро Порошенко підписав Закон України про створення кредитного реєстру Нацбанку. Законопроект спрямований на зменшення рівня кредитного ризику, забезпечення безпеки банківських операцій, тощо.

ПАСИВ. У січні 2018 року споживча інфляція в Україні прискорилася до 14,1%.

АКТИВ. В Україні на 20% збільшили страхові виплати потерпілим на виробництві.

ПАСИВ. НАК “Нафтогаз України” здійснив передоплату для відновлення постачань російського газу починаючи з березня, проте “Газпром” повернув гроші, мотивуючи свої дії тим, що відсутнє спеціальне додаткове угоди до діючого контракту. “Газпром” почав процедуру розірвання всіх газових контрактів з Україною.

АКТИВ. Україна забезпечила експорт газу до Європи, незважаючи на перекривання газу «Газпромом». Україна оперативно замінила російський газ газом з Європи.

ПАСИВ. Государственная фискальная служба Украины (ГФС) оштрафовала председателя правления НАК “Нафтогаз Украины” Андрея Коболева на 8,3 млрд гривен.

АКТИВ. Обсяг взаємної торгівлі товарами та послугами між Україною та Латвією зріс минулого року на 27% з позитивним для України сальдо в 102,6 млн доларів.

ПАСИВ. У січні 2018 року темпи зростання реальної зарплати в Україні сповільнилися до 12,3%.

АКТИВ. Національний рада реформ розглянула про схвалила розроблений Національним банком України проект закону “Про валюті”. Новий законодавчий акт запроваджує принцип “дозволено все, що не заборонено” і передбачає введення поступової, послідовної та гнучкої лібералізації на валютному ринку України.

ПАСИВ. Сума заборгованості держави перед бізнесом з відшкодування податку на прибуток, станом на початок лютого 2018 року, становить 19 млрд гривень.

АКТИВ. Рада національної безпеки і оборони України (РНБО) продовжила дії санкцій щодо банків з російським капіталом.

АКТИВ. Фонд гарантування вкладів 2 березня 2018 зробив чергове дострокове погашення частини кредиту Національного банку України в сумі 300 млн гривень. Також Державний Ощадбанк погасив кредити рефінансування Національного банку на 3 і 2 млрд гривень.

АКТИВ. На понад 40 російських авіакомпаній за перельоти до окупованого Криму з 2015 року української стороною накладено штрафів, сума яких станом на 12 березня 2018 року складає 5 млрд 440 млн гривень.

АКТИВ. Київський апеляційний господарський суд відмовив у задоволенні скарги на штраф Антимонопольного комітету України, накладений на російського газового монополіста “Газпром”. Суд зобов’язав ПАТ Газпром” сплатити до державного бюджету України понад 171 млрд гривень штрафних санкцій за порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

АКТИВ. Доходи місцевих бюджетів 665 ОТГ за січень-лютий 2018 року зросли на 63,8% (на 1,11 млрд гривень), порівняно з відповідним періодом минулого року.

АКТИВ. Капітальні інвестиції в Україні за 2017 рік зросли на 21% проти 18% за 2016 рік.

Слідкуємо. Рахуємо. Заробляємо. І до зустрічі за тиждень!

Автор