Вищий господарський суд повернув Києву понад 102 га земель Національного музею архітектури та побуту України

На території м. Києва було впроваджено та реалізовано схему незаконного привласнення землі, розташованої в межах історичного ареалу міста, зони охоронюваного ландшафту Національного музею архітектури та побуту України.

З цією метою створювалися житлово-будівельні кооперативи, зокрема обслуговуючого кооперативу житлового кооперативу (ОКЖК) «Освітянин», які в силу закону мали право безоплатно отримати у власність земельні ділянки для будівництва житла та забезпечення ним членів кооперативу.

Водночас установлено, що згаданий кооператив створено з порушенням вимог законодавства, оскільки його засновники не потребували поліпшення житлових умов та не планували їх покращувати за рахунок будівництва будинку.

Незважаючи на вказані вимоги законодавства, у 2007 році Київською міською радою безоплатно надано у власність цього кооперативу земельні ділянки історико-культурного призначення загальною площею понад 102 га вартістю майже 266 млн грн, які відповідно до вимог ст. 83 Земельного кодексу України не можуть передаватись у приватну власність.

Погодившись із доводами прокурора, Вищий господарський суд України 15.11.2017 залишив без змін рішення судів першої та апеляційної інстанцій, якими задоволено позов Генеральної прокуратури України до Київської міської ради, ОКЖК «Освітянин» та інших про визнання недійсними рішень, договору оренди, державних актів і свідоцтв, відсутності права комерційних структур на вказані земельні ділянки.

Джерело