Що згорить, то не згниє!

Антон Швец

Прочитав про пожежу на російскому підводному човні і ось що хочу сказати.

По-перше. Наукова місія, лол. З 14 загиблих – 7 капітанів першого рангу (аналог полковника), 3 капітана другого рангу, 2 капітана 3 рангу, капітан-лейтенант (аналог звання – капітан) та підполковник медик. Знані науковці, так бачу.

Капєранг – останнє звання, в якому можна командувати кораблем у російських ВМС. Наступне звання контр-адмірал – може командувати або ескадрою, або бути заступником командувача флотилії. Кожен капраз або капєранг якщо не є штабним, повинен був би командувати ОКРЕМИМ кораблем. Командувач усього Балтійського флоту, наприклад, має звання віце-адміралу – це через одну ступінь від капєрангу (капєранг – контр-адмірал – віце-амдмірал).

По-друге. Пожежа сталася чи то на спеціальному апараті АС-12 “Лошарік”, чи то на його можливому носії – підводному човні БС-64 «Подмосковьє». Усі кажуть, що пожежа сталося такі на АПЛ. Бо є ті, хто вижив у пожежі, що навряд чи було можливим у разі пожежі на спеціальному апараті (бо там нах всіх капітанів повбивало б).

Тобто це реально як у анекдоті, вони запхали сім капітанів у спецапарат та спалили їх живцем. Їх не змогли врятувати навіть в самій АПЛ.

По-трете. Знову ж таки про російських лібералів. Сьогодні усі бігають з колонкою Шендеровіча, який вам усім розповів, що Лошарік повинен був знищити увесь інтернет, знищивши підводні комунікаційні кабелі.

Це х*їта.

Підводні кабелі не є захищеною ціллю. Хоча Пентагон або, наприклад, ВМС Австралії вважають підводні кабелі стратегічними об’єктами.

Але ураження кабелю не є дуже великою проблемою та не потребує створення якихось окремих спеціальних апаратів. Підводні кабелі ПОСТІЙНО обриваються. Тільки Атлантика сукупно дає до 20-30 різноманітних обривів НА РІК.

Це і риболовецькі судна, падіння якорів, трали, зсуви під час землетрусів, навіть іноді атаки акул. Але є така штука як мулисті потоки або турбідні течії. Це коли на схилах морського дна величезна маса придонних відкладень, каменів та мулу на величезній швидкості (до 70 км/год) під впливом гравітації проноситься як потік на значну відстань (від 20 до 100 км). Цей потік може дуже сильно міняти рельєф морського дна. Найближчий аналог – селевий потік – мул, грязь, пісок та камінь з водою. Те, що ви бачите на Закарпатті, коли паводок. Зносить все нах. Бо нема дерев. На дні океанів дерев також нема, а відкладення на дно падають кожну секунду.

Більш того, турбідна течія може знищити кабель на значній довжині, що значно ускладнить його ремонт.

В реальному житті турбідні течії спричиняють обриви кабелів не дуже часто, бо кабелі знають де прокладати. Найчастіше це стається після землетрусів.

Якщо ви бажаєте зробити обрив кабелю на дні, вам не потрібно пливти х*й знає куди та х*р знає як глибоко на Лошаріку, та ще й з сімома капєрангами, що будуть пиляти кабель руцями. Вам потрібно зі звичайного корабля або з АПЛ скинути заряд у потрібне місце. Все.

Визначити це потрібне місце може БУДЬ-ЯКА дійсно наукова група (і такі групи є у ВМС РФ, або ці цікаві досліди можна замовити багато де). В більшості випадків не буде потреби навіть дуже глибоко занурюватися.

Так ось. Ніякий Лошарік не міг би знищити УВЕСЬ інтернет, бо кабелів дох*я. Океанів тільки п’ять, а кабелів в них значно більше. А Лошарік один. Та носій у нього один. Як він вам увесь інтернет наї*не? Телепортом?

Немає такої точки на Землі, де один апарат може знищити увесь інтернет. Навіть у Атлантиці два ОСНОВНИХ незалежних кабелі.

Тому вундервафлі Путіна існують лише у хворобливій уяві російських лібералів, що проштовхують ті ж тези Путіна, але іншим чином.

Пох*й кто. Навальний, Шендеровіч, Собчак – усі ці люди або працюють на Лубянку, або на Стару Площу, або настільки глибоко в російському інформполі, що несуть ту саму хрєнь, що і запутинці.

Так, дійсно підводні комунікаційні кабелі привернули до себе увагу Кремля, але усі розмови про вундерваффе, що здатне накрити тазом весь інтернет уже завтра без СМС та ще й у стані випробувань – це 3,14дьож.

Збили цивільний літак, втопили док та майже втопили авіаносець, спричинили пожежу на АПЛ, засмаживши цілий штаб – це одна лінія, для неї вундерваффе не потрібно. Якщо ти не російський ліберал, звісно, якому треба пояснити усім іншим, чому вони не можуть боротися проти Путіна ефективно, а повинні боротися так, як борються зараз (ніяк). Бо інакше весь інтернет тазом, розумієш? Тут потрібно поступово, увесь світ у заручниках, розумієш?

Я вважаю, наприклад, що вони там набухалісь та вирішили поплавати з порушенням ТБ. Або що Лошарік вже горів у той час, коли вони вирішили туди сісти. Це також можливо та є більш вірогідним, ніж розповіді про інтернет однім тазом або про ракету, що здатна маневрувати у нижньому шарі атмосфери та ще й з ядерною силовою установкою. Або про 500 диво-армат в 2020. Або про ФАК ПА чи то ПАК ФА.


Йож Туманный

Шютка на грани фола про российскую АПЛ – на аккаунте Urchin Fog, а здесь будет текст про нее же.

Короче, у меня есть две теории относительно угоревших копетанов ВМС РФ. Первая – конспирологическая, вторая – реалистическая. Начнем с интересной – первой.

Вчера по Сети поползли слухи, что якобы между подводными лодками США и РФ имело место боевое столкновение, они пульнули по друг другу торпедами, и обе попали. Подводная лодка США, правда, получила только незначительные повреждения, а что там случилось у РФ – никто не знает. С поправкой на пожар “лошарика”-“калитки” – знаем. И почему обнулилось сразу семеро капитанов – тоже понятно.

Косвенно в пользу этой конспирологии говорит тот факт, что Пенс отменил свой визит в Нью-Хемпшир, и метнулся что-то срочно решать в Вашингтоне.

Источник слива – израильская debka. Я, честно говоря, не знаю, верить этой версии или нет, но в любом случае это интересный сюжет 🙂 .

Кстати, если по итогу мы увидим, что США ослабят какие-то санкции в адрес РФ или подкинут им баблишка, то перед нами Курск-2. В тот раз тоже ходили слухи, что там не просто торпеда е*нула, а США очень вовремя подсобили россии бабками за просто так, что, соответственно, наводит на размышления.

Это все, правда, чистое конспироложество, а потому вот вам другой расклад.

Вторая версия – прозаичнее и реалистичнее, как мне кажется. Базируется она на том, что Министерство Откатов и Распилов Федерации (в миру МО РФ, они же – Министерство Отмазок) – это та еще шарага по производству надувных танков и гиперзвуковых вундерваффе, летающих вопреки законам физики, и очковтирательство и карьеризм там цветут не хуже любого НИИ или госучреждения, при этом качество продукции, мягко говоря, вызывает сомнения. Особенно той ее части, которую принято относить к высокотехнологичной – самолеты, ракеты, АПЛ.

Соответственно, наиболее вероятной версией события я вижу таковую: передовая суперсекретная минисубмарина должна была выполнить какое-нибудь очень важное учебное задание, за которое мигом лепят по звездочке на погоны. Ну, например, действительно, симулировать атаку на подводные коммуникации. То, что любому знающему человеку понятная идиотичность подобной затеи, не значит, что она очевидна россианским военным.

В связи с тем, что за успешные испытания вундерваффе часто-густо раздают тонны звездочек на погоны, сорвать куш и получить внеочередное звание (и, соответственно, возможности распила-отката), толкаясь в дверях и орудуя локтями, бросились аж семеро капитанов с парой геороев роисси. НО ЧТО-ТО ПОШЛО НЕ ТАК, и вместо повышения по карьерной лестнице они получили промоушен на тот свет, лол. Вполне вероятно, что вместо того, чтобы сделать что положено, очередное российское чудо-оружие с непредсказуемой таректорией непредсказуемо поразило на этот раз не цель, не твердь земную или небесную, а само себя (благо, перецеденты были), и “лошарик” приуныл вместе с частью экипажа.

Ну или совсем уж веселый вариант – Швец таки прав, и просто бухая в жопу матросня решила покуражиться, нарушила правила ТБ, и угорела нах.

Выбирайте варианты на свой вкус и цвет 🙂