Світ 13 листопада. Результати дня

Новий мирний договір в Колумбії, спецоперація в Єгипті, теракт у Пакистані, вибух в Афганістані, землетрус у Новій Зеландії, битва за Мосул в Іраку та багато іншого.

Африка:

– 14 бойовиків «Ісламської держави» ліквідовані силами безпеки Єгипту на півночі Синайського півострова.

– Прокурори Міжнародного кримінального суду в Гаазі звинуватили лідера збройних формувань у Демократичній Республіці Конго Боску Нтаганду в спробах підкупу свідків. Його звинувачують у скоєнні воєнних злочинів.

– Десятеро сомалійських військових загинули внаслідок помилкового повітряного удару американського БПЛА.

Америка:

– Колишня кандидат у президенти США від Демократичної партії Хілларі Клінтон звинуватила у своїй поразці на президентських виборах директора ФБР Джеймса Коумі. Як відомо, за кілька днів до голосування, він відновив розслідування справи електронної переписки Клінтон, але потім знову його закрив. Ну думку багатьох експертів, саме це обвалило рейтинг Клінтон під час виборів та відволікло увагу від скандалів за участі Дональда Трампа.

– У Гавані на Кубі представники колумбійської влади та ліворадикального угруповання «ФАРК» підписали новий мирний договір. До нього увійшли поправки, які пропонували різні верстви населення та опозиція. Ця угода має бути затверджена на референдумі. Попередня версія угоди була відхилена колумбійцями на всенародному голосуванні на початку жовтня.

Азія:

– Щонайменше 52 людини загинули та понад 2 сотні поранені внаслідок теракту в суфійській мечеті на південному заході Пакистану. Смертник підірвав себе у натовпі вірян, коли саме розпочався ритуальний танець, присвячений заходу сонця. Мечеть Шаха Нурані розташована в провінції Белуджистан, слабко контрольованої центральним урядом через місцеві сепаратистські рухи. Ситуація ускладнилася тим, що в радіусі 100 км від місця трагедії немає жодної лікарні. Всіх постраждалих довелося везти аж до міста Карачі. Чимало людей померли дорогою у шпиталь. Відповідальність за теракт взяла на себе терористична організація «Ісламська держава». У Пакистані вона відома від назвою «Група Хорасан».

– Прокуратура Південної Кореї планує допитати президента країни Пак Кин Хе у справі про зловживання владою та розголошення державної таємниці. Гучний скандал за її участі спалахнув після того, як у жовтні журналісти знайшли в одному зі сміттєвих баків біля готелю в центрі Сеула планшет, на якому знайшли 200 секретних документів та 44 чернетки промов президента. Виявилося, що тексти редагувала подруга глави держави – Чхве Сун Сіль, яку опозиція до того ж називає «гадалкою». Поліція підозрює, що Сіль використовувала свій вплив, щоб втручатися у державні справи та вибивати гроші для своїх фондів. Прокуратура вже провела обшуки у провідних компаніях країни та банках. Чхве Сун Сіль заарештували.

– Потужний землетрус магнітудою 7,2 бали стався у Новій Зеландії. Епіцентром катаклізму був у 95 км від міста Крайстчерч. Повідомляють, що місто дуже сильно постраждало. Точних даних про жертв – немає. Країна й досі не оговталася від руйнівного землетрусу в Крайстчерчі у 2011 році. Регіон, в якому розташована Нова Зеландія, є центром більшості світових землетрусів. Щороку, тут відбувається до 80% всіх поштовхів.

– Щонайменше четверо людей загинули та 14 поранені внаслідок теракту поблизу авіабази «Баграм» в Афганістані. Це – основна військова база сил США та НАТО в країні. Відповідальність за вибух взяв на себе терористичний рух «Талібан».

– Парламент Афганістану звільнив з посад п’ятьох міністрів країни – міністра закордонних справ, міністра праці, міністра з питань війни та інвалідів, міністра освіти та міністра транспорту. Всім їм винесли вотум недовіри через низькі показники ефективності роботи.

– Понад 300 офіцерів ВМС Туреччини були звільнені з посад за підозрою у зв’язках з опозиційним рухом «Хизмет» проповідника Фетуллаха Гюлена.

Європа:

– Британський співак Стінг відкрив паризький концерт-хол «Батаклан», який не працював цілий рік після паризьких терактів 13 листопада 2015 року. На роковини трагедії тисячі парижан прийшли на місце подій. Біля «Батаклана» люди поклали квіти та запалювали свічки. Президент Франції Франсуа Олланд також взяв участь в пам`ятних заходах. Концерт Стінга розпочався хвилиною мовчання. Саме у «Батаклані» рік тому загинули 90 людей. Як відомо, чотири групи озброєних терористів «Ісламської держави» здійснили шість одночасних нападів в центрі Парижа. Чотири смертника підірвали себе біля стадіону «Стад де Франс», на центральних вулицях та біля театру. Під час терактів загинули 130 осіб.

– Лідер Партії незалежності Сполученого Королівства Найджел Фарадж зустрівся у Нью-Йорку з новообраним президентом США Дональдом Трампом. Фарадж заявив, що Трамп «буде хорошим президентом» і похвалив його за «англофільство». Офіційний візит прем`єр-міністра Британії Терези Мей до США запланований на 20 січня.

– У Молдові проходить другий тур президентських виборів. За посаду глави держави борються кандидат від соціалістів, проросійський політик Ігор Додон та про-європейський кандидат Майя Санду. У першому турі Додон набрав 47% голосів, а Санду – 37%.

– Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав новообраного президента США Дональда Трампа не відходити від політики підтримки Альянсу в Європі, оскільки «курс на ізоляціонізм» не є ефективним.

– Переговори щодо врегулювання конфлікту на Кіпрі призупинені до 22 листопада за вимогою грецької сторони. Мирні перемови продовжаться у Женеві за участі делегацій грецької та турецької частин Кіпру.

Близький Схід:

– В Іраку урядові війська звільнили від терористів «Ісламської держави» стародавнє місто Німруд південніше Мосула. Йому – понад 2 тисячі років. Терористи контролювати його 2 роки. Історична частина Німруда була серйозно пошкоджена бойовиками у квітні 2015 року, коли вони підірвали частину старого вавилонського міста.

– Офіційний представник генсека ООН Фархан Хак заявив, що повітряні операції ООН з доставки гуманітарних вантажів у східний Алеппо – виключена. Головна причина – відсутність гарантій, що вантажі потраплять до рук людей, а не терористів «Фронту Аль-Нусра».

– Сирійський уряд дав бойовикам «Армії завоювання», які заблоковані у східних кварталах Алеппо, 24 години, щоб скласти зброю та покинути місто. Інакше – розпочинає масштабну наступальну операцію, яка матиме на меті повний розгром сил ісламістів.

– Урядові війська у Сирії вибили бойовиків «Армії завоювання» з двох селищ Кяфр Хаддад та Аль-Зувайхір на південному заході від міста Алеппо, таким чином розширивши зону контролю біля західних околиць міста, які вони відбили протягом контрнаступу 11-12 листопада.

– У Саудівській Аравії в Ер-Ріяді на 85 році життя помер рідний брат чинного короля – принц Туркі бін Абдель Азіз Аль-Сауд. Він займав посади заступника міністра оборони та губернатора столиці у 1950-х та 1980-х роках.

– Сирійські антиурядові угруповання, які беруть участь в турецькій інтервенції «Щит Євфрату», перейшли у наступ на стратегічне місто Аль-Баб на півночі провінції Алеппо – бастіон терористів «Ісламської держави». Їхні сили перебувають в 2 км від міста.


 

Автор