Технологія «Двійник»

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

До чого тільки не вдаються люди, аби потрапити до Верховної Ради?! Поліція Дніпропетровської області повідомила про відкриття двох кримінальних справ за статтями 160 (Підкуп виборця) та 157 (Перешкоджання здійснення виборчого права). Простіше – до Центральної виборчої комісії намагалися подати документи на реєстрацію «технічних» кандидатів, чиї прізвища та імена аналогічні іменам чинних народних депутатів.

Видання «Апостроф» цю інформацію ще й доповнило – йдеться про оточення депутата міськради Дніпра, скандально відомого Загіда Краснова. Наразі пан Краснов висунув свою кандидатуру в народні депутати по виборчому округу №25 (Дніпропетровщина). За виданням, помічники пана Краснова Анна Мосьпан і Олег Зінченко «організували процес пошуку і переговорів з людьми, імена і прізвища яких збігаються з одним з нині діючих депутатів Верховної Ради, для подальшої реєстрації «технічними кандидатами» проти парламентаря на найближчих виборах за грошову винагороду». Кілька кликів мишкою в Гугл – і маємо результат, який дає підставу припускати, що йдеться про брудну технологію проти чинного нардепа Максима Курячого.

Чогось подібного чекати було варто, за чинним секретарем Дніпропетровської міськради Загідом Красновим водиться чимало різних «подвигів». За даними видання «Обозреватель», пан Краснов має чимале кримінальне минуле в часи «лихих 90-х». Видання «Лівий берег» додає, що величезні статки пан Краснов сколотив на аферах з землею в місті Дніпро. Не менш прикметною була діяльність пана Краснова в політиці.

Депутатом дніпровської міськради у 2006 р. він став як лідер партії «Громада» Павла Лазаренка. У 2009-2010 рр. був керівником у Дніпрі президентської кампанії лідера партії «Сильна Україна» Сергія Тігіпка. Під час тої кампанії він прославився плакатами «Краснов переконав міністра», де Зігад Геннадійович був «приклеєний» до зображень міністрів Людмили Денисової та Юрія Павленка за допомогою фотошопа – самі міністри про такі «зустрічі» дізналися постфактум від журналістів. Ще один винахід – реклама «Європа ставить на Краснова». Європа про «ставку» дізналася з українських ЗМІ.

З приходом у президенти Віктора Януковича, пан Краснов подався в «Український вибір» до Медведчука, де проводив у Дніпрі конференції за участі радника президента РФ Путіна одіозного Сергія Глазьєва. За даними видання «Обком», пан Краснов навіть виставляв «тітушок» під час Євромайдану. Але. Коли стало очевидно, що Євромайдан перемагає, Загід Геннадійович «рішуче переглянув» свої погляди і «оновився» – почав фінансувати ВО «Свобода» та «Правий сектор». Попередні «подвиги» створили йому чимало неприємностей, але у грудні 2015 р. він зумів стати секретарем дніпропетровської міськради – як фігура компромісна, між двома протилежними групами.

Тепер пан Краснов рветься до Верховної Ради як мажоритарник. Винахідливості, як бачимо, йому все ще не бракує. Що й не дивно, враховуючи, яким людям йому доведеться протистояти. Вже зараз на виборчому окрузі №25 зареєстровані 13 кандидатів, причому виставлені зразу двоє представників президентської партії «Слуга народу» – Станіслав Погуляй і Андрій Богдан (однофамілець). На тому ж округові, за пресою, має намір балотуватися ще один представник партії «Слуга народу», скандально відомий блогер Максим Бужанський – противник Майдану та шанувальник Сталіна, Жукова та Партії Регіонів. Цікаво, що партія «Слуга народу» не прибрала Бужанського з кандидатів навіть після скандалу в мережі – і той зробив висновки. Щойно пан Бужанський гидотно висловився про студентів, що виступили проти призначення Андрія Портнова професором КНУ. За словами Максима Бужанського, студенти здобули «перемогу над вищою освітою» і втратили шанс мати «блєстящего прєподаватєля».

Як бачимо, набір кандидатів на виборчому округу №25 підбирається неабиякий. Аби здобути перемогу в таких перегонах, потрібна справжня креативність. На кшталт тої, яку демонстрували помічники Загіда Краснова – якби не поліція.

 

Автор