Европа, такая Европа… (фото, видео)

Helgi Sharp

Был с утра на связи с маленьким бельгийским Генком (не путать с Гентом). Там почти на пенсии прозябает один старый знакомый, бывший клерк Фламандского парламента, а ныне помощник депутата ПАСЕ.

– Шо за хрень с возвратом россиян в Европейскую Ассамблею? – спрашиваю на смеси западнофламандского матерного и французского литературного.

– Россияне здорово поработали в дипломатических кулуарах, – отвечает. – Запущен мощный посыл, что в Украине пришёл к власти слабый и неопытный президент, марионетка олигархов с непредсказуемой внешней политикой. И стабилизирующая роль РФ в этой связи будет “полезна” на площадках ПАСЕ.

Плюс деньги, деньги, деньги…

А ещё наивные представления бюргеров о том, что “простые люди” в Эрэфии смогут рассчитывать на решения Европейских институций по правам человека. Типа, Путин – тиран, но участием Московии в европейских делах мы защитим интересы её граждан. Как будто там выполняют решения международных судов, ага…

Европейцы в большинстве своём – хорошие, но наивные и зажравшиеся люди, готовые кушать всякую фигню, преподнесённую в красивой упаковке. А ещё никак не желающие верить, что могут быть следующими после Украины.

Что на выходе? По большому счёту, от всей этой возни в ПАСЕ нам ни холодно, ни жарко – в практическом плане положение в стране от запоребриковцев в зале Ассамблеи никак не изменится, да и экономических санкций это не коснётся. Просто, сцуко, ОБИДНО, да?

Но наши делегаты и дипломаты – всё равно молодцы, они работают в экстремальных условиях и на износ.

Что будет дальше? Как и вы, не знаю, ибо Зеленский сейчас и Зеленский после парламентских выборов могут оказаться двумя разными людьми.

Во внешнеполитическом плане надежда на Вадима Пристайко, которого знаю, и который скорее сделает себе сеппуку, чем откажется от Евроатлантического курса. А ещё на дядюшку Сэма, свою армию и на то, что московские гниды в новом парламенте окажутся в меньшинстве.

Я оптимист. Вы знаете. Поборемо.


Ірина Геращенко

Я пишаюся нашою делегацією.

Важко йдуть дебати в Страсбурзі. 68 депутатів записалися на виступи.

Більшість європейців говорять страшні, насправді, речі. Мовляв, санкції проти РФ себе не виправдали, РЄ та ПАРЄ не повинні займатися безпековими питаннями чи захистом територіальної цілісності, це не наші задачі та компетенції, ми не повинні займатися вирішенням внутрішніх конфліктів між країнами-членами нашої організації, ми маємо дбати про майбутнє нашої організації та вимагати сплати від РФ внеску, гроші – це дуже важливо, найважливіше, ми маємо подумати про росіян, а не російську владу, й захистити право росіян на захист в ЄСПЛ…

А чим же тоді має займатися РЄ, якщо не безпекою, правами людини, повагою до територіальної цілісності та суверенітету країн-членів?

Про прощення Росії солодко співають й деякі депутати з Нідерландів…, як вони будуть дивитися в очі родичам загиблих з рейсу МН17? Це європейський майстер-клас з фарисейства та спроби виправдати зраду принципів різними красивими словами, різними мовами, але від цього не менш огидними.

Я пишаюся своїми колегами. Які чи не єдині в цій залі називають речі своїми іменами. Що це – зрада. Це індульгенція на вбивство. Що українці, наша країна подарувала Європі мир, протистоячи ці 5 важких років агресору, а їм плювати на наші жертви. Ми згадуємо вбитих, поранених, заручників, моряків, в’язнів, ми говоримо європейцям про їх відповідальність і сором, про подвійні стандарти.

Алексей Гончаренко і Olena Sotnyk процитували сьогоднішню статтю в «Le Monde», де йдеться про російського шпигуна, який працював генконсулом в Страсбурзі та мав повний доступ до офісу Генсека РЄ Ягланда, до всіх офіційних документів організації. Ягланд на це боляче зреагував.

Але правда в тому, що Росія вже пустила свої щупальці надто глибоко, й ми відчуваємо, як метастази страшної хвороби знищують РЄ. Була Мюнхенська змова, ми є свідками Страсбурзької змови європейців. Соромно за кожного, хто намагається виправдати цю ганьбу. Ми, українська делегація, не будемо це виправдовувати. Ці 5 років ми дійсно тримали оборону, за нами був Президент, було МЗС, була АП. Сьогодні ми слабкіші. Й це перша ластівка. Повернення російської делегації в ПАРЄ – початок. Наступне – це скасування санкцій в ЄС. Схоже, Європа до цього готова, а Німеччина, Франція, Італія, які виправдовують сьогоднішню ганьбу в Страсбурзі, теж знайдуть гарні слова це виправдати в грудні.

Й дякуємо кожному грузину, представнику країн Балтії, британцям, які разом з нами б’ються і називають речі своїми іменами – що це змова і зрада, що мова йде про фінансування РЄ ціною знищення демократії.

* * *

Напередодні червневої сесії ПАРЄ в Страсбурзі українська делегація звернулася до АП (чи до офісу, чи до бюро, як там правильно) нового президента з проханням про зустріч. Аби обмінятися інформацією про виклики, узгодити наш спільний план дій, проговорити, як тримати оборону в РЄ. Це потребувало серйозної кулуарної роботи, тиску на наших міжнародних партнерів, щоденних телефонних переговорів з партнерами не лише в рамках міжпарламентського діалогу і дипломатичної роботи. Це потребувало, в першу чергу, лідерства президента. Так було всі попередні 5 років.

В січні 2019 нам вдалося зупинити цю доповідь пані Суттер, її відправили назад в комітети. Й тільки наша делегація, наш посол Дмитро Кулеба, наш МЗС, президент Порошенко й його радники знають, яка тоді була проведена попередня робота, як включили ми всі механізми переконання Німеччини та Франції…

На звернення нашої делегації ми не отримали ніякої відповіді з АП і від президента. Наша делегація залишилася сам на сам в цій залі. І ось ми, « старі обличчя», разом з нашими однодумцями з Британії, Грузії, Польщі, країн Балтії, боремося тут за принципи, називаємо речі своїми іменами. Ми, представники різних груп і фракцій, у розпал виборчої кампанії відкинули, як і ВСІ ЦІ 5 РОКІВ, всі протиріччя і тут б’ємося як одна команда, одна українська збірна.

Ми, «старі обличчя», вміємо об’єднуватися заради національних інтересів України, працювати в кулуарах і залі, приготувати «сюрприз» ПАРЄ з 300 поправок і примусити розглядати рапорт до ночі, ми шукаємо всі шляхи зупинити реванш. Бо за нами Україна.

* * *

Наша делегація підготувала більше 200 поправок, аби заблокувати повернення російської делегації.

Алексей Гончаренко і Olena Sotnyk в залі поставили питання про її повернення в комітет, для розгляду поправок.

За це проголосували лише 52 чесних європейці, 110 – проти.

Приблизно такий розклад зараз в ПАРЄ, де відбувається справжня Страсбурзька змова.

* * *

В ці хвилини в ПАРЄ деякі європейські політики реалізовують ганебну Страсбурзьку змову – повертають російську делегацію. Дають їй індульгенцію за всі злочини РФ.

Українська делегація протистоїть руйнуванню РЄ.

В ці хвилини в ПАРЄ деякі європейські політики реалізовують ганебну страсбурзську змову- повертають російську делегацію. Дають їй індульгенцію за всі злочини РФ . Українська делегація протистоїть руйнуванню РЄ.

Gepostet von Iryna Gerashchenko am Montag, 24. Juni 2019


Володимир Ар’єв

Оруелівська реальність: війна – це мир, свобода – це рабство, незнання – сила. Це те, що відбувається зараз в ПАРЄ.

Фестиваль лицемірства, компроміс із совістю, торгівля цінностями. Але це бумеранг. Шкода, що політична доцільність перемагає принципи.

Якщо росіян відновлять без жодних умов, Україні в ПАРЄ немає що робити.

Залишилося два дні. У своєму виступі я все їм сказав в очі.

Оруелівська реальність: війна – це мир, свобода – це рабство, незнання – сила. Це те, що відбувається зараз в ПАРЄ. Фестиваль лицемірства, компроміс з совістю, торгівля цінностями. Але це бумеранг. Шкода, що політична доцільність перемагає принципи. Якщо росіян відновлять без жодних умов, Україні в ПАРЄ немає що робити. Залишилося два дні. У своєму виступі я все їм сказав в очі.

Gepostet von Volodymyr Ariev am Montag, 24. Juni 2019

* * *

Українська делегація б’ється як завжди. Під дикі воплі російських пропагандистів, які в коридорі захлинаються в ненависті до нас.

Дебати в ПАРЄ ми виграли. Більшість виступів за нас. Але більшість, яка голосує, сидить тихо. Вони опускають очі, вони намагаються мало говорити з нами – вони розуміють, що неправі, але є директива. Люди, які вчать нас парламентаризму, самі, коли треба, опиняються слухняними виконавцями чужої волі, інструментами, а не тими, хто вирішує самостійно. Сьогодні в ПАРЄ це було видно яскраво, як ніколи.

Бій триває. І триватиме до середи. Особливо після того, як росіяни завтра вранці зайдуть в цю залу: ми будемо заперечувати їхні повноваження, як у 2014 та 2015.

І, так, ми, українська делегація в ПАРЄ, сьогодні єдині, як завжди. Навіть якщо сукупна політична доцільність кількох європейських столиць переїде бульдозером цінності та принципи, ми стоїмо до останнього.


Ірина Геращенко

За повернення російської делегації – 118.

Україна, британці, грузини, країни Балтії, поляки були проти. Нас – меншість.

Ми не зрадили принципи РЄ, на відміну від тих, хто продав принципи заради грошей, внеску Росії .

Результати голосуванння в ПАРЄ за повернення російської делегаціі. Показові. Подивіться, як європейці голосували за Страсбурзьку змову.

* * *

Але в нас, «старих обличч» української делегації та британських лордів, наших грузинських і литовських друзів ще є план. На завтра готуємо на засідання в ПАРЄ «фішечки». Ми боремося.

 

Фото © Facebook Iryna Gerashchenko та Volodymyr Ariev

Автор