Розліталися тут лоукостами

Владимир Завгородний

«Украинская авиакомпания SkyUp попала в неприятный скандал» — пишет РБК-Украина.

Это, конечно, неправда. Ни в какой скандал авиакомпания не попадала. Она попала в Украину эпохи Зеленского-Коломойского.

В этой Украине действуют новые правила. Они довольно просты. Если у тебя есть что-то, и это что-то нужно Игорю Валерьевичу, то районный суд Киевской области может взять да и запретить тебе вести деятельность, потому что на тебя пожаловалась какая-то тётя, которая даже не была твоим клиентом, но ей за державу обидно. Точнее, за Международные Авиалинии Украины, принадлежащие Игорю Коломойскому. Это почти одно и то же теперь. А чтобы ты не ныл, суд объяснит, что запрет вести деятельность и выполнять перелёты никак не нарушает твои права и не несёт ущерба бизнесу. Ну подумаешь, ты больше не зарабатываешь. Но, скажем, подметать-то тротуары можешь? Ну вот и всё, никаких проблем.

А что касается пассажиров, которые купили билеты, так они сами виноваты. Потому что не хрен вот это ездить в электричках и маршрутках. В конце концов, авиаперелёты — это статусная вещь, президент МАУ об этом нам говорил ещё в 2014-м году. А то разлетались тут лоукостами, понимаешь, а самолёты придуманы совсем не для того. А они придуманы для того, для чего надо придуманы. Точнее, для кого надо придуманы. И фамилия кого надо — Коломойский.

Ну а что касается того, может ли районный суд отменить лицензию, которую выдавал не он — так надо понимать контекст. Да, может. По качану, вот почему. Потому что гладиолус. Потому что а чё ты сделаешь? Кофе идёшь пить? Потому что есть запрос народа на это, и на роспуск Верховной Рады. Народ хочет летать на МАУ, а на лоукостах летать не хочет, и Верховну Раду не хочет тоже. Это научный факт. Народ, возможно, об этом пока не знает. Так народ часто не знает, чего он хочет. Для того, чтобы народ знал, чего он хочет, существует канал «Один плюс один».

Так что всё нормально.
Решение принято по просьбам трудящихся.

Но на самом деле я хочу поговорить не про SkyUp, и не про МАУ. Потому что это на самом деле не важно.
А важно то, что руками Барышевского суда (Господи, какая фантастическая ирония кроется в его названии…) Киевской области всем бизнесменам посылается очень чёткий сигнал. Если у вас есть бизнес или предприятие, и оно нужно Игорю Валерьевичу, или создаёт неудобства Игорю Валерьевичу, или просто не нравится Игорю Валерьевичу — то лучше закрывай его сам.

И этот сигнал также посылается всем международным инвесторам. В Украине больше нет законов. Ну вот тут ещё есть, и вот в этом уголке остались, НО МЫ РАБОТАЕМ НАД ЭТИМ. Подождите, эпоха бедности почти закончилась, уже почти вот-вот.

Международным компаниям, инвесторам и прочим всяким вот этим акулам капитализма лучше бы, конечно, внимательно наблюдать за историей со SkyUp, потому что это очень показательный пример.
Мешала. Мы её закрыли. Какие проблемы?
Здесь так сейчас принято, ребята.
Намёк понятен, или районный суд попросить, чтобы вам картинку нарисовал?

* * *

Интересно, как скоро мы будем рассказывать своим детям и внукам: «А во Львовской области японцы открывали заводы… А под Киевом американцы построили крупнейший в Европе завод по производству стекла… А в Днепропетровской области солнечные электростанции строили…»
А дети будут внимательно слушать, кивать и отвечать:
— Мама, мама, дед опять набухался, опять врёт, как в старину было!
— Не слушай его, Сашенька, дедушка старенький, он запамятовал. Никаких инвестиций не бывает, ложись спать.


Сергей Марченко

Ну что, граждане судьи? Блди вы или не блди?

Помню, на встрече с молодыми и прогрессивными (в лучшем смысле этого слова. Извините, что приходится расшифровывать. Не я виноват, что “молодые прогрессивные” превратилось в матюк) судьями Верховного суда, они сильно обижались, что многие думают о них, как о блдях. А вы не обижайтесь, а сделайте что-то, чтобы вашему ребенку в школе не надо было доказывать, что его мама-судья – не блдь. Бо даже если вы белые и пушистые, ваши коллеги из всяких барышевских, печерских, киевских окружных и прочих судов своими решениями выжигают слово “Блдь” на лбу всех судей. Даже самых честных, что на одну зарплату живут.

И это же только начинается все. Сегодня блди остановили лоукостер, который конкурирует с бизнесом президента Коломойского, а завтра они примут решение, что выборов не будет, и президент Коломойский будет править до смерти, как туркменбаши.

У вас есть судейское самоуправление. У вас есть неформальные лидеры в профессиональном сообществе. И у вас есть выбор: быть или не быть блдями. Выбирайте, граждане судьи.


Антон Швец

Ітогі подведьом.

А також спробуємо розставити крапки над Й в слові «Коломойський».

У компанії СкайАп все норм.

У компанії СкайАп нові літаки в лізингу, у них успішна та ефективна бізнес-модель, у них нижчі ціни, ніж у конкурентів, а тому у них непогана конкурентоздатність. У них є материнська туристична компанія, тобто вони надають комплекс послуг, я літав ДжоинАпом – в принципі, норм, за свої гроші.

Це не у СкайАп проблеми. Це у МАУ проблеми.

Давайте говорити чесно. У МАУ проблеми, тому що вони максимальні чорти, тому що сервіс краще навіть у справжніх чортів у пеклі, у них затримки рейсів, тому що їх операційний менеджмент може собі дозволити відправити одну половину пасажирів, а іншу половину забути в аеропорті в автобусі на злітній смузі.

Гірше ніж у МАУ сервіс мабуть лише у МоторСіч, але, на щастя, поки що у МоторСічі менше адміністративних важелів.

Це МАУ 3,14дець, тому що замість маркетингу та піару у них фантастичні заяви топменеджменту про те, що в літаку ти не повинен швидко, надійно та якісно летіти в точку Б із точки А, а повинен пишатися статусом. Не на електричці ж летиш, не лох. І чим більше ти переплачуєш МАУ, тим більше ти не лох.

До речі, про ціни. Це МАУ 3,14дець, тому що коли ціноутворення відбувається методом рівнопенісуального аналізу (х*р до носа прикинути), і тому їм навіть не спадає на думку конкурувати з УЗ. Навіщо? МАУ нам каже, що це ж лііітааак, це магія, статус, лакшері, це повинно коштувати дорого, бо де б ще тебе забули в аеропорту, тому що твій літак відмовилися випускати до польоту навіть в Уганді. Це ж честь для нас, літати антикваріатом.

Це ж до Шотландії польот може коштувати 20 баксів, а Київ-Одеса – це вам не Шотландія, там дешевше 150 баксів ніяк не виходить.

Ось це і вбиває МАУ. Вони вам, звичайно, розкажуть, що лоукостом може бути не все й не завжди, що у нас умови, ринок, ніхто не літає, маленька завантаженість маршрутів (чого б їй бути великою за 150 баксів) та інша така єресь.

Але це жодним чином не рятує МАУ, всі ці розмови нецікаві гаманцям клієнтів.

Лоукостери вбивають МАУ, а МАУ не може перетворитися в лоукостер. Тому що це Коломойському нецікаво. Так само, як і Приват був нецікавий Коломойському, як успішний прибутковий банк, а був цікавий, як діра для виводу капіталів, а головне, як механізм шантажу держвлади для безконтрольного отримання рефінансу.

Оце і є точка G. МАУ 3,14дець і всім бізнесам Коломойського 3,14дець, тому що весь його бізнес – це кидалово та піраміда. І конкурувати цей наєбізнес може з нормальним бізнесом виключно методом створення надлюдських проблем нормальному конкурентному бізнесу силами чиновників, реєстраторів та перевіряючих.

Саме тому Коломойський вимушений зараз виглядати, як чорт, вимушений підставлятися під обвал рейтингів, вимушений по якимось районам шукати ноунеймів-заявників, вимушений купувати якихось районних суддів, які після винесення рішення випаровуються в повітрі безслідно. Він ВИМУШЕНИЙ ТАК РОБИТИ, тому що інакше його МАУшечці 3,14дець, вона вимре, як мамонти.

Це не лоукостери вимирають, у лоукостерів все норм.

Це МАУ 3,14дець.

Ось про це і варто говорити.


Володимир Омелян

Окремо про SkyUp Airlines

Ревізія реформ розпочалася

Але, як вчора Конституційний суд проводив лікбез з основ держави і права, так і я сьогодні мушу провести лікбез з простих істин:

Українцю можна свободу дати, але цю свободу забрати назад не можна.

Навіть не ризикуйте.

Хвиля знесе і вас, і всіх, хто за вами.

Рішення Баришевського районого суду Київської області більш ніж просто дивне.

По-перше, це питання взагалі не було в компетенції суду. Але це відповідальність вже персонально судді. Видати і анулювати ліцензію може тільки Державіаслужба.

Дана Ухвала вже оскаржена авіакомпанією у Київському апеляційному суді.

SkyUp Airlines працює у звичайному режимі!

По-друге, для запобігання таких рейдерських атак у подальшому, ми розробили механізм, який дає можливість авіакомпанії нормально працювати. Без жодних стресів чи то для пасажирів, чи то для самої авіакомпанії.

Проте, ми вважаємо, що те, що відбувається зараз – це чітка спроба втрутитися у створений нами механізм вільної конкуренції.

Це точно не конкурентні методи боротьби. І це знову спроба повернутися до авіаційної монополії в небі.

Я певен, що ми цього не допустимо і збережемо дешеві авіаквитки та велику кількість рейсів як для громадян України, так і для тих, хто приїжджає в Україну.

Літаємо, подорожуємо, але, вочевидь, паралельно готуємося захищати наші реформи.

Зміни нелегко здійснити, ще важче їх відстояти.

Дякую Прем’єр-міністру України Volodymyr Groysman, який особисто втрутився і наголосив під час засідання Кабінету Міністрів на недопустимості таких недобросовісних дій.

На цьому ж засіданні звернувся до представника Президента Andriy Gerus, що негідно закликати до прозорого ринку і в той же час потурати поверненню монополій. Шкода, що новий Президент України не розуміє, що такими методами і звичками вести «бізнес» старі друзі на новій посаді приведуть до дефолту не країну, а його самого.
Сподіваюся, месидж не забудуть передати.

Досить брехні!
Досить жартів!

Де виконання обіцянок?
Де реформи?!


SkyUp Airlines

Коментар авіакомпанії SkyUp Airlines щодо Ухвали Баришівського районного суду Київської області від 24.05.2019 року

З огляду на абсурдність та неправомірність дій суду, дана Ухвала була оскаржена авіакомпанією SkyUp Airlines у Київському апеляційному суді 05.06.2019 року.

Найближчим часом Ухвала має бути переглянута в апеляційному порядку, оскільки вона не має під собою ніяких законних підстав. Крім того, суд даної інстанції не мав права виносити Ухвалу щодо призупинення дії ліцензії на право здійснення господарської діяльності з перевезення пасажирів повітряним транспортом, оскільки регуляторами у сфері авіаперевезень є Міністерство інфраструктури України та Державіаслужба України.

Неправомірність дій судді підтверджує той факт, що підставою для прийняття ним Ухвали про призупинення ліцензії авіакомпанії SkyUp Airlines став позов від людини, яка ніколи не купувала квитки в SkyUp Airlines і відповідно ніколи не була її клієнтом.

Виходячи з вищесказаного, дана Ухвала ніяк не впливає на господарську діяльність компанії, а є лише наслідком недобросовісної конкуренції.

SkyUp Airlines працює у звичайному режимі, всі рейси виконуються відповідно до заявленого розкладу.


Кабінет Міністрів України

Прем’єр-міністр України доручив Мінінфраструктури та Мін’юсту розібратися із ситуацією щодо призупинення ліцензії одній з українських авіакомпаній

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман доручив керівництву Міністерства інфраструктури та Міністерства юстиції розібратися і здійснити всі можливі правові кроки, аби з’ясувати ситуацію навколо призупинки ліцензії одній з авіакомпаній України. Про це він сказав під час засідання Уряду.

«Поважаючи судову гілку влади, хочу сказати, що в деяких індивідуумів є чіткий конфлікт із здоровим глуздом і законом. Ми почали створювати нову цифрову митницю – суд зупинив це рішення. Ми не можемо проводити кадровий конкурс. Ми почали процес залучення інвестицій в держвласність – суд зупинив нам це. І до чого це призвело? До того, що є проблеми. Одним розчерком пера! Ні по суті справу не розглянули, нічого. А в справі з авіакомпанією є інформація, що позивач навіть ніколи не був їхнім клієнтом! – сказав Володимир Гройсман. – Я звертаюся з проханням і даю доручення  Мінінфраструктури – розібратися в межах правового поля, захистити клієнтів компанії. Прошу Мін’юст підготувати по всіх випадках персонально мій лист на всі органи судової влади – аби розглянути кожен випадок. І лист на ім’я Президента».

Глава Уряду наголосив, що реформа судової гілки влади – вкрай актуальна. І треба допомогти чесним суддям навести лад в цій системі. «Не можна робити так, аби один суддя зупиняв життя країни. Це принципове питання. Я звертаюся до ЗМІ – приділяйте цьому увагу. Роками справи в судах. І це призводить до того, що ми не можемо реалізувати низку важливих економічних програм, зробити державу сильнішою, – сказав Володимир Гройсман. – Ми будемо боротися проти свавілля. Я завжди стояв і стоятиму на стороні закону. Але на сумнівних рішеннях ми стояти не будемо. Хотів би, аби мене почули всі».

 

Фото © Facebook SkyUp Airlines

Автор