Злам Конституції

Тарас Чорновіл

У Зеленського вже відкрито говорять про референдум, на якому планують суттєво переписати Конституцію. Зокрема, реалізувати протиснуте Кучмою в 2000 році, але зупинене парламентом, абсолютно неадекватне рішення про двопалатний парламент. І про це вже бринить не лише доктор “неправових псевдонаук” Стефанчук, але й зашелестіли окремі підлизувачі, особливо активно в Батьківщині. А ще добавилося інформації про прагнення перетворити Україну з парламентсько-президентської республіки на президентську. Явно готуються до ґрунтовного переписування Конституції під себе.

Адекватні люди відразу відреагували на це, порівнявши ЗЕ з Януковичем, якому також в одному місці засвербіло та дуже захотілося поламати Основний Закон та сконцентрувати в своїх руках максимум повноважень. Тому нагадують усім нам, чим це закінчилося для Януковича та для країни.

А я ж іще й хорошу пам’ять маю та конституційне право вивчав. Тому можу добавити, що в 2000 році ми зупинили цю авантюру Кучми, аргументуючи недоречністю в унітарній державі створювати двопалатний парламент. Ні, приклади такі в світі є, найчастіше при дуже слабкій чи повністю відсутній президентській гілці влади. Або ж у зв’язку з давнім історичним устроєм влади, як у Польщі. Але загалом, двопалатний парламент є доречним і навіть дуже потрібний саме для федеративних держав. І на фоні цілої черги поступок та дублювання російських пропагандистських тез, якими зараз забавляються Зеленський і оточення, не покидає думка: то вони вже й про федералізацію України домовилися?