Малим і «правильним» партіям

Іван Хомяк

Якщо ви не подолали прохідного бар’єру і набрали, наприклад, трохи більше 4%, то це означає, що ви подарували:

  1. 4 мандати “слугам урода”,
  2. по 2 мандати регіоналам і БЮТу,
  3. 1 мандат республіканцям.

Отже, піднісши партійні інтереси вище національних, ви збільшили кількість проросійських реваншистів на 8 голосів, а проукраїнських державників на 1. Це стосується не лише амбітних партегеносе, а й недалекоглядних виборців.

Це вже я мовчу про те, що намагаючись урвати голоси від своїх, ви знижуєте кількість тих, хто проголосує за обидва проекти. Наприклад, коли непрохідні мікрокандидати йшли на перший тур президентських змагань, то вони не лише забирали голоси в конкурентів, а й знижували “чорним піаром” голоси обох кандидатів (себе і Порошенка). Їхня заслуга в тому, що президентом став Коломойський, не менша ніж у псевдожурналістів каналу Г+Г. Тут ситуація повториться. Це в екології називається принципом конкурентного витіснення Гаузе. Один із ймовірних наслідків – дві популяції, які конкурують за одну екологічну нішу слабшають.

Твердження, що це робота на перспективу, нерозумне. В 2024 вибори можуть проходити в Малороссийском федеральном округе або так, як в КНДР чи на Кубі. Іншими словами, перемога реваншизму може поставити крапку на всіх проукраїнських політичних проектах, незалежно від білизни їхнього пальто.

Обирай відповідально.

Автор