Зірваний бліцкриг ЗеКоманди

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Коли напередодні виборів я писав, що суддівські відверто гноблять Порошенка, противники все ще чинного президента з тих слів лише посміювалися. Нині ж очевидно, що заколот суддівських був одною зі складових повалення президента Порошенка і заведення на посаду президента Зеленського. Пройдемося по фактах.

Факт 1.
26 лютого програма «Схеми з Денисом Бігусом» оприлюднила розслідування щодо крадіжок в «Укрборонпромі». Все більше схиляюся до думки, що ні про які замовлення не йшлося – швидше за все команда Бігуса здобула гарячий матеріал і відпрацювала (хоча жодної своєї претензії до «розслідування» я назад не беру – претензій чимало). Розслідування призвело до вибуху активності «Національних дружин» з гаслами «Свинарчуків на нари», «Де відрубані руки?» тощо. Зразу ж за виходом передачі, 27 лютого Конституційний суд відмінив статтю про незаконне збагачення. Складалося враження, ніби КС легалізує все незаконно нажите у попередній період. Наскільки важкий це був удар по передвиборчий кампанії Петра Порошенка – ми всі бачили на власні очі.

Факт 2.
13 березня (ще до першого туру виборів) адвокат Андрій Богдан, який водночас є представником штабу кандидата Зеленського і адвокатом біглого бізнесмена Коломойського, зустрівся з тим, хто відмінив статтю про незаконне збагачення – головою Конституційного суду Станіславом Шевчуком. Обидва, і Шевчук, і Богдан, визнали в інтерв’ю, що між собою вони знайомі біля 10 років.

Факт 3.
На момент зустрічі Богдана і Шевчука в Конституційному суді на розгляді лежав закон «Про очищення влади», простіше – про люстрацію. Інтерес Андрія Богдана до цього закону був прямий. Справа в тому, що як колишній чиновник часів Януковича пан Богдан потрапив під закон про люстрацію, а відтак не може зайняти жодних посад в адміністрації нового президента.

Факт 4.
Після першого туру виборів президента, за твердженням журналістів «Бігус-інфо», брат голови КС Шевчука Рулав Одд заявив про свою підтримку кандидата Зеленського – прикрасив свій аватар на ФБ плашкою «ЗЕ! Команда». Треба зазначити, що три бізнес-партнери пана Одда у лютому 19-го стали позаштатними радниками пана Шевчука, а ще один ледь не став заступником голови секретаріату КС. Проте невдовзі всіх позаштатних радників Шевчук мусив звільнити через претензії інших суддів КС.

Факт 5.
Відміна статті за незаконне збагачення боком вилізла не тільки Петру Порошенку. 3 травня США скасували судді Шевчуку в’їзну візу.

Факт 6.
На тлі відверто байдужого ставлення командиЗЕ до отримання потрібної їм дати інавгурації нового президента (відверто кажучи, командаЗЕ взагалі похвалитися політичною активністю не може) у пресі з’явилися думки експертів, мовляв, для інавгурації президента згода Верховної Ради не потрібна взагалі, а Зеленському достатньо прийти до ВР з головою КС, скласти присягу – і все. Може видавати постанови. Наскільки ця ідея фантастична – існують різні думки юристів. Проте існувала проблема. Судді Конституційного суду направили питання по голові КС Шевчуку на розгляд комісії з питань регламенту та етики, а та постановила, що порушення Шевчука істотні та системні, і підстави для його звільнення є. Питання Шевчука судді КС мусили вирішити 14 травня.

Факт 7.
14 травня на тлі енергійних акцій за збереження люстрації «Нацдружин» і порохоботів водночас судді КС прийняли кілька важливих рішень – закон про люстрацію лишили без змін, голові КС Шевчуку судді висловили недовіру, а потім взагалі звільнили його з посади судді як таке і голови КС у тому числі. КС обрав нового голову – Наталію Шапталу. І отут склалася вельми цікава ситуація.

Звісно, прибічники Зеленського зразу ж заголосили ледь не про судовий переворот екс-президента Порошенка. Смішно. Порошенку на посаді залишилися лічені дні, навряд чи судді КС зважували б на такого голову держави. Сумнівно, аби до бажань екс-президента аж так дослухалися б зразу 12 з 18 суддів КС. До того ж очевидно – будь Порошенко здатен ТАК впливати на суди, вибори він точно не програв би.

Причина в іншому. Схоже, Шевчук банально дістав колег своїми витівками. Схоже, незавершена судова реформа Порошенка таки дала свої сходи – нечистого на руку суддю звільнили його ж власні колеги. А отже…

Делікатне питання часу проведення інавгурації відтепер знаходиться повністю в руках ВР, явно ображеної на Зеленського, який наважився ставити парламенту умови. Знайомого голови КС командаЗЕ більше не має. Бліцкригу не буде.