Робочий візит Президента України до Брюсселя. День другий (фото, відео)

Президент України у Брюсселі провів зустріч з Президентом Європейської Комісії


В рамках участі у Конференції високого рівня з нагоди 10-ї річниці заснування ініціативи «Східне партнерство», Президент Петро Порошенко провів зустріч з Президентом Європейської Комісії Жан-Клодом Юнкером.

Петро Порошенко подякував Жан-Клоду Юнкеру за особистий внесок у досягнення за останні роки у відносинах України-ЄС вагомого прогресу на шляху імплементації Угоди про асоціацію, функціонування поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі та запровадження безвізового режиму.

Глава держави також відзначив вагому підтримку Ж.-К.Юнкера у сфері реформ та сприяння економічного розвитку України, зокрема шляхом надання макрофінансової допомоги ЄС Україні.

Президент України висловив сподівання на подальшу підтримку Президентом Єврокомісії амбітних ініціатив та цілей з поглиблення секторальної інтеграції між Україною та ЄС, зокрема у контексті підготовки до наступного Саміту Україна – ЄС у 2019 році.

Глава держави нагородив Жан-Клода Юнкера орденом Ярослава Мудрого І ступеня за особистий внесок у розвиток співробітництва між Україною та ЄС.

Джерело

 

Останні 10 років – це історія успіху – Президент України на конференції у Брюсселі до 10-річчя Східного партнерства


Президент України Петро Порошенко під час Конференції високого рівня для лідерів країн Східного партнерства наголосив на важливості та ефективності співпраці країн в рамках цієї ініціативи. Петро Порошенко підкреслив важливість та результативність цієї співпраці для просування України на шляху євроінтеграції.

«Це дуже важлива дата. У 2009 році я був Міністром закордонних справ і я був присутнім, коли Східне партнерство лише народжувалося. Ми вірили, що це буде життєво важливим для повернення 6 країн в сім’ю європейських народів», – нагадав Глава держави.

«Я залишаюсь оптимістом і вважаю, що це була дуже позитивна ініціатива», – підкреслив Петро Порошенко.

Президент подякував Польщі та Швеції, зокрема Радославу Сікорському та Карлу Більдту, які були авторами цієї ініціативи та окреслили чіткі кроки, які треба зробити для розповсюдження європейських цінностей, для допомоги цим країнам в поверненні до ЄС.

«Хочу подякувати Президенту Юнкеру за величезну роботу з повернення моєї країни до європейських країн. Хочу подякувати Президенту Туску за ефективну співпрацю із запровадження санкції проти РФ за порушення Мінських угод та агресії проти моєї країни. А також за збереження єдності всіх 28 європейських країн»,- наголосив Президент.

Петро Порошенко також подякував Європейському парламенту за постійну одностайну підтримку України. «Сподіваюсь, що ми матимемо таку ж позицію і в наступному складі парламенту. Хочу подякувати всім європейським комісарам, зокрема комісару Гану ( Комісар з питань європейської політики сусідства та перемовин із розширення – ред.)», – сказав він.

«Останні 10 років – це історія успіху. І я зроблю все можливе, щоб наступні 10 років також були історією успіху», – підкреслив Президент.

Глава держави зауважив, що неможливо за 3 хвилини описати позитивні зміни в Україні, бо змінюється все.

Він зазначив, що найбільш драматичним моментом в житті країни був листопад 2013 року. «На Саміті Східного партнерства у Вільнюсі, де колишній президент мав підписати Угоду про асоціацію, але цього не сталось. Всі європейські лідери казали: «Україна, будь-ласка, ми вас запрошуємо». Але цього не відбулось. І наступного дня мільйони людей вийшли на вулиці вимагаючи європейську інтеграцію та співпрацю з ЄС», – також нагадав Петро Порошенко та додав, що Революція Гідності відбулося через вплив Росії.

За його словами, за останні 5 років змінилося все. «Коли я був обраний Президентом, Україна була банкротом, 80% банківської системи не функціонувало через прострочені кредити, ВВП був на рівні -14%, інфляція становила 49%, золотовалютні резерви складали 5 мільярдів, а в наступні 3 місяці ми мали заплатити 7 мільярдів. Дефолт був неминучим», – розповів Петро Порошенко.

«Це все відбувалось на тлі незаконної анексії Криму та російської агресії на сході моєї країни. Не всі вірили, що Україна виживе», – додав Президент.

Водночас він підкреслив, що завдяки реформам ми маємо економічне зростання на рівні більше ніж 3%, інфляцію на рівні однозначних чисел, цього року вона має бути на рівні 6%, золотовалютні резерви зросли в 4 рази.

«Ми підвищили соціальні стандарти, але найважливішим є те, що ми проводимо реформи в різних сферах», – сказав Петро Порошенко. За його словами найважливіша реформа – це децентралізація. «Це є найголовнішим чинником для боротьби з корупцією, бо гроші передані з Києва до регіонів. Місцеві бюджети зросли в 7 разів за 5 років», – додав він.

«Друга позиція – стійкість. Ми розбудували державу. Ми створили автокефальну церкву, незалежну від Росії, за допомогою Вселенського Патріарха. Ми захистили нашу мову, розбудували армію та силові структури. Ми побудували фундамент для економіки. Ми маємо візію майбутнього», – також зазначив Петро Порошенко.

«Східне партнерство допомогло нам отримати Угоду про асоціацію, безвізовий режим, ЗВТ», – зазначив Президент.

За його словами, одразу після того, як Росія розв’язала війну проти України, вони організували економічну блокаду. «Частка Росії в нашому експорті становила 33%, через 2 роки вона зменшилась до 8%. Вони вважали, що ми не виживемо. А ми пішли до європейського ринку завдяки ЗВТ», – зазначив він.

Глава держави нагадав, що в 2013 році частка нашого експорту в ЄС становила 25%, сьогодні вона становить 42%. «Це є найкращим доказом ефективності Східного партнерства і наших реформ», – підкреслив він.

Президент також наголосив, що в Україні продовжуються інші реформи – освіти, пенсійна, медична.

«Одна реформа може вбити будь-якого політика, бо вона є непопулярною та жорсткою. Але це питання виживання моєї нації. Я пишаюсь, що моя команда забезпечила всі ці реформи, в тому числі антикорупційну реформу», – сказав Петро Порошенко.

Президент підкреслив, що створено Антикорупційний суд. «Це є унікальний суд, що є останнім елементом антикорупційної інфраструктури, запровадженої за часів мого президентства. Ми запустили електронні декларації, що сприяли прозорості всіх активів держави», – також зазначив він.

Джерело

 

Президент про розширення співпраці з ЄС: Має бути запроваджений новий принцип «більше за більше»

Президент України Петро Порошенко у Брюсселі під час Конференції високого рівня для лідерів країн Східного партнерства з нагоди 10-річчя ініціативи наголосив, що наша країна виступає за розширення співробітництва з Європейським Союзом.

«Ми вважаємо, що має бути запроваджений новий принцип «більше за більше». Якщо ти проводиш більше реформ, ти можеш розраховувати на краще співробітництво з Європейською комісією та Європейською радою та ЄС», – сказав Петро Порошенко.

«Я радий, що комісар Ган (Комісар з питань європейської політики сусідства та перемовин із розширення – ред.) підтримав принцип «чотирьох союзів», запропонований нами», – також наголосив він.

За словами Глави держави, йдеться про енергетичний, цифровий, шенгенський та митний союзи.

«Енергетичний союз – енергетична безпека європейського континенту. Цифровий союз – створення ефективної системи управління та захист прав людей. Шенгенський союз та Митний союз – для кращої економічної співпраці», – наголосив Петро Порошенко.

Джерело

 

Автор