Людська природа

Іван Хомяк

Найдраматичніше, найтрагічніше й найнебезпечніше є те, що людина може вірити у речі, які нітрохи не відповідають реальності. Ти можеш бачити кулю, але тебе легко переконати, що це не куля, а куб.

Для цього потрібно лише трохи авторитетного часто повторюваного твердження від значного числа оточуючих. І все, ти бачиш кулю, ти знаєш, що це куля, але коли усі агресивно повторюють, що це куб, між твоїми очима і твоїм усвідомленням створюється фільтр сприйняття. Спочатку ти перестаєш стверджувати, що оточення помиляється; потім погоджуєшся з ним; а потім свято віриш у брехню і врешті решт чіпляєшся за неї як за останній ковток повітря та починаєш агресивно захищати.

Не поспішайте заявляти, що з вами цього не провернути. Експерименти (підтвердження цьому було багаторазово доведено експериментально) показують, що винятки – це рідкісна аномалія. Жоден із 73% не визнає того, що він став жертвою навіювання та маніпуляції. Як би ви з ними не комунікували, які б докази не виставляли. Тут важливе число повторень, масовість та підсвідомий підтекст. Якщо ти маєш 2 малорейтингові ТБ-канали проти 31, то отримати більше 7% підтримки – це шалена вдача або геніальне мистецтво. А якщо врахувати підтекст, то 3-5% буде за радість. Не факт, що для частини тих, хто належать до 25%, не можна за бажання підібрати ключик.

Ви знаєте, в якій країні живуть люди, котрі переконані, що вони живуть в найкращому місці на Землі? В КНДР. Вони живуть в контрольованій бідності та під постійною загрозою смерті та насильства, помирають від регулярного голоду, але вірять, що “Сонце Сходу” приносить їм безмежне щастя.

Тому, перебуваючи при владі, ти можеш зробити людям райське життя, але якщо ти не контролюєш їхнього інформаційного оточення, вони ніколи не оцінять твоїх старань. З іншого боку, ти можеш їх опустити в безодню смерті та зубожіння та, маючи Міністерство Щастя, яке контролює інформаційні потоки, ти можеш переконати їх, що вони в раю. Тому, коли мої друзі кажуть, що “73%” швидко перестануть любити зелепузиків, то я з ними не погоджуюся. Якщо буде угода лише між п’ятьма людьми (з благословіння Путіна) та обрана описана вище стратегія, то у 2024 році за Зеленського проголосують 87%, а у Верховну Раду зайде 385 промосковських, контрольованих цими п’ятьма людьми депутатів.

Не питайте мене, що робити. Поки що не маю відповіді. Я прокручую щодня в голові найрізноманітніші рецепти, навіть ті, які на кінець ХХ століття були строго табуйовані. Потрібно вичекати момент, коли світова криза трохи послабить ілюзію навіювану ЗМІ, вгадати час найменшої стійкості цієї оруелівської системи і вдарити по ній. Навіть якщо спроба буде невдалою, через декілька поколінь такий приклад може стати детонатором для нової спроби.