Справа громад. Ідеологічний маніфест

Після президентських виборів 2019 року Україна опинилася на порозі реваншу.

Реванш – це не тільки суттєве посилення російської загрози. Реванш – це повернення в політику сил та персоналій, які уособлюють державне управління із максимальним патерналізмом, надмірною концентрацією влади, вірою в популістів, які обіцяють створити соціально-економічне диво для всіх і кожного.

Тепер, як ніколи, важлива консолідація ініціативних громадян, які покладаються на себе, готові брати відповідальність за країну і усвідомлюють свою солідарність з європейським та євроатлантичним курсом України.

Ми – учасники громадського руху «Справа Громад» – вважаємо, що ініціативні громадяни зараз мають взяти на себе відповідальність за невідворотність європейського вибору України. Лише наша сила, воля і наснага зможуть зупинити повзучий реванш та вивести України з політичної та економічної кризи.

Ми заперечуємо патерналізм, соціальний популізм, надмірну концентрацію центральної влади, занадто щільне опікування над громадянами і віру в те, що держава чи окремий лідер мають прийти і дати щасливе життя.

Ми віримо у відповідальних громадян, їхні ініціативи і свободи.

Ми впевнені, що ключовим інструментом змін мають бути політики, які не бояться відповідальності за проведення складних, але важливих реформ та готові чинити гідний спротив зовнішнім та внутрішнім ворогам, які прагнуть реваншу та розвороту геополітичного вектору України.

Ми декларуємо готовність продуктивно співпрацювати з такими політиками та стати ефективною кадровою, інтелектуальною та ідеологічною платформою, яка об’єднає відповідальних політиків та громадянське суспільство.

Вільні громадяни у вільній країні

Вільна людина має бути відповідальна за свої дії і вчинки. Ми віримо, що основою свободи громадян може бути тільки власна ініціатива. Сильну державу побудують лише відповідальні громадяни. Вони диктують порядок денний, виявляють підприємливість, знаходять ресурси і можливості для реалізації своїх ідей. Вони є найбільшою рушійною силою суспільства.
Ефективна держава гарантує соціальні ліфти для найбільш професійних, відповідальних та продуктивних громадян. Наша мета – держава можливостей. Ми проти споживацтва.

Індивідуальні свободи невід’ємні від обов’язків та відповідальності. Свободи не мають бути загрозою суспільству і державності. Лише сильна держава може гарантувати права і свободи своїм громадянам. Суспільною метою є єдність інтересів держави та нації.

Усі громадяни рівні перед законом.

Розбудова державності – Res Publica – справа громади.

Внутрішня політика

Ми вважаємо, що український політичний клас, а, почасти, і громадянське суспільство уражені хворобливою традицією об’єднуватися або навколо персоналії, або ПРОТИ ідеї/політика/реформи. Ми наполягаємо – ключове завдання для громадянського суспільства – об’єднувати ЗА. Сьогодні, коли сили реваншу готові руйнувати здобутки проєвропейських реформ 2014-2019 років. Ми виступаємо ЗА збереження напрямку, темпу і результатів ключових реформ, започаткованих Президентом України Петром Порошенком – децентралізації державної влади, очищення банківської системи, створення антикорупційних органів, медичної та освітньої реформи, реформи енергетичного сектору, розбудові української армії.

Об’єднання навколо розвитку проєвропейських реформ має створити нову політичну культуру, коли громадянське суспільство працює НА РЕЗУЛЬТАТ.

Гуманітарна політика

Ми віримо в те, що національна культура, історичні традиції, сімейні цінності становлять ціннісну основу суспільства. Ми несемо спільну відповідальність за збереження і плекання культурних традицій та їх передачу наступним поколінням. Місія нашого покоління – зберегти історичну пам’ять, власну ідентичність, національну самобутність і передати це дітям.

Ми переконані, що держава має створити умови для розвитку української культури, забезпечення статусу української мови як єдиної державної, а також забезпечити розвиток культур національних меншин. Держава має захищати право на релігійну, культурну, мовну самореалізацію громадян.

Економіка

Ми за політику обмеженого оподаткування та державних видатків, за розвиток інноваційних технологій для усіх пріоритетних галузей як основи модернізації економіки, максимальну дерегуляцію підприємницької діяльності, яка стане поштовхом для розвитку приватної ініціативи, залучення інвестицій та створення нових робочих місць.

Фундамент реалізації ефективних економічних реформ – середній клас, зокрема дрібний і середній бізнес.

Міжнародна політика

Наша мета – сильна Україна, що є рівноправним членом Європейського Союзу та НАТО. Україна має бути ключовим елементом успіху Східної Європи у форматі «Від моря до моря». Україна буде «історією успіху» і моделлю успішної трансформації для держав пострадянського простору.

Ми вважаємо – Україна має бути ще активнішою як суб’єкт на міжнародній арені. Зараз і надалі наша позиція. Нічого про Україну – без України!

Національна безпека

Найкраща гарантія миру, цілісності, незалежності і дотримання національних інтересів – Збройні сили України. Українська армія має формується на професійній основі, при цьому кожен громадянин бере активну участь у створенні підрозділів територіальної оборони, знає свої задачі, місце і повноваження у разі посилення військової загрози.

Ми вважаємо, що інформаційна безпека, протидія маніпуляції інфопростором, контрпропаганда, боротьба із фейками та іншими загрозами епохи сенсових воєн має бути одним із пріоритетів в секторі національної безпеки.

Ми вважаємо, що Україна має бути повноцінним членом НАТО.

Об’єднання активних відповідальних громадян

Ми віримо, що вільні, активні, відповідальні громадяни можуть об’єднатися навколо ефективного захисту проєвропейських реформ і майбутнього України.
Ми віримо, що ефективна державна влада – це та, що ближча до людей.
Ми віримо, що здібності, гідність, свобода та відповідальність мають визнаватися та шануватися.
Ми віримо, що сильні громадяни, сильні громади та сильна оборона – це запорука сильної та вільної держави.
Ми готові до свободи та відповідальності за власний вибір і власні дії. В цьому виявляється наша громадянська солідарність.

Ми готові – приєднуйся!

Res Publica – Справа Громади.

Ти зможеш – ми допомагаємо!

Долучайтесь до нас! Долучайтесь до нашої групи та сторінки!

Автор