Нас переїхала потужна інформаційна машина

Vasyl Skorobohach

Прошу РЕПОСТ. Лонгрід для 25%.

Розумна людина не має сердитися, вона має робити висновки. Висновки з президентської кампанії, які можуть згодитися нам у майбутньому:

1. Нас переїхала потужна інформаційна машина

Можна довго складати список яскравих здобутків України за останні 5 років (їх насправді сотні), і по іншу сторону роздільної лінії – перелік прикрих невдач (їх десятки)… Це не має жодного значення. Ти не знайдеш жодної кореляції між реальними успіхами влади в регіонах і результатами голосування. Яскравий приклад – Дніпропетровська область, де команда Резніченка продемонструвала зразкові позитивні зміни, але область віддала 87% (!) проти Порошенка. Зате очевидний зв’язок між ступенем впливу російськомовних інформаційних ресурсів і результатами голосування. Зарубіжні виборці та західні області (перш за все Львівська) не втратили зв’язку з реальністю, бо мають потужний антидот у вигляді української мови, а також більш диверсифіковані джерела інформації.

«Вміла приготувати, та не вміла подати». Це про нас. Потужна інформаційна кампанія по дискредитації наших зусиль (в першу чергу президента) перекреслила весь позитив і посіяла ненависть у виборцях. Ти йому про очевидні здобутки всієї України, а воно тобі: «Вальцман! Свинарчуки! Мальдіви! Оффшори! Корупція на крові! Посадити! Розірвати!..». Інформаційна машина системно і щоденно капала на мозок всі 5 років, відключаючи раціо та культивуючи прості та чорні ярлики. Через «ЗМІ», через «лідерів думок», через ботів і, звичайно, через «телебачення»… по всім комунікаційним каналам, всіма доступними засобами (тексти, картинки, відео…). Один мій знайомий (40+ років), який ніколи не ходив на вибори, цього разу пішов, бо «нема вже сил терпіти цю жирну свиню».

Почати вивчення роботи цієї інформаційної машини можна з наступних джерел:
Vadim Labas «Технологии проигрыша для Петра Порошенко»
– Айдер Муждабаєв (Ayder İzzet-oğlu Muzhdabaev) «Медиаматрица Кремля в Украине: как «убивали» Порошенко и при желании «убьют» Зеленского» (відео)

Продовжити можна, взявши за основу мою картинку. Я не претендую на точність оцінки, це мої та друзів відчуття (враховуючи нашу інформаційну бульбашку і наш регіон). Роби свою оцінку – дописуй відомі тобі джерела на обох сторонах. Впевнений, ти теж вразишся тотальній перевазі – як мінімум 70:30! ТОП-телеканали проти нас. В Ютубі засилля Шарія, Дубінського, Гордона і т.д. В новинах кругом Страна.УА. На вулиці роздають безкоштовні Вєсті. Для мене очевидно, що квола інформаційна кампанія Пороха та наші розрізнені волонтерські потуги (переважно довгі та перевантажені раціо пости у ФБ) не змогли ефективно протидіяти централізованій і постійній атаці по всім фронтам з багатомільйонними бюджетами. «Незаангажовані» ЗМІ зі своїми «стандартами БіБіСі» теж не допомагали, а часто шкодили.

2. Ця машина буде тільки набирати обертів

На моє переконання, очікування, що через півроку-рік морок спаде, і люди побачать реальну ситуацію, не мають жодних підстав. Ми це можемо наочно спостерігати за парканом – в недоімперії. Маніпулювання суспільною думкою завжди дозволить знайти винних і спрямувати агресію в потрібному руслі (проти «порохоботів», «гейропи», «піндосів»…). Безвідносно до особи новообраного президента (ситуативно більш вигідного РФ, ніж Порошенко), гра ведеться на вищому рівні – проти України. Там цілий клубок інтересів і ресурсів, але ядро складає російська пропаганда. Вона буде гнути вигідну РФ лінію, в тому числі якщо/коли доведеться переїхати Коломойського і К («1+1» йому не допоможе).

Чи може ця машина не тільки сіяти ненависть (викреслювати кандидатів), але й вказувати «правильних» кандидатів? Так, навіть частиною сил і засобів. Ми це бачимо на прикладі Смешка – 6%. Для представника «старої гвардії», який виринув за кілька місяців до виборів, вражаючий результат. Результат, отриманий завдяки всього лише двом телеканалам Медведчука (112, NewsOne) і пану Гордону. Результат, отриманий у переважно патріотичної частини електорату! «І прийде день, коли фашисти будуть називати себе антифашистами» ©.

Особливо небезпечною така ситуація (маніпулювання суспільною думкою) стає в контексті просування ідеї вирішення важливих питань через референдуми. Це прямий шлях до легітимізації розвороту курсу країни на 180 градусів. «Народ не хочєт в Гейропу… Нам нє по путі с НАТО…». Якщо не вживати активних дій, це тільки питання часу.

3. Усвідомлення проблеми – перший крок до її вирішення

За півроку до виборів у парламент треба визнати, що на сьогодні ми не маємо ефективної системи проти ворожого інформаційного впливу. Розмови про політичну ідеологію патріотичних партій, що збираються на вибори, потрібні та важливі. Але паралельно треба вже складати карту наших інформаційних ресурсів і працювати над її наповненням, закриттям слабих ділянок. Це пріоритет №1, без якого нас чекають нові поразки. Робота тут знайдеться всім. Про це в наступних дописах.

Переможемо!

Автор