Взявся за гуж, не кажи, що не дуж

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Кандидат Зеленський в інтерв’ю пояснив своє грубіянство щодо президента Петра Порошенка тим, що він, де, глибоко ображений на президента – той, зараза, його назвав наркоманом і маріонеткою Коломойського. Щиро раджу Володимиру Зеленському запастися стратегічними запасами валідолу та корвалолу. Бо це його ще й не шпетили. Це так ласкаво по дупці похлопали. Ображатися йому доведеться ще так, що серцевий напад і перманентний нервовий зрив я йому гарантую.

Цариця Катерина ІІ колись слушно зауважила, що політика це така гра, де слабких вперед ногами виносять. Людям слабким, нездатним «тримати удар» там робити нічого, і політика сама дуже швидко відправить їх або на пенсію, або до божевільні. Не вчора це почалося, і не завтра завершиться. Ті, хто дивився фільм «Склянка води», пам’ятають, якими характеристиками наділяли одне одного на початку 18 ст. в Британії герцоги Мальборо і лорд Болінгброк (у одних ботом працював Даніель Дефо, у других – Джонатан Свіфт, до речі). Інший приклад, після Полтавської битви родині всесильного першого міністра Швеції графа Піпера довелося хутко забратися зі Стокгольму – якась добра душа саме Піпера об’явила винуватцем катастрофи. Прикладів безліч.

Зеленському треба не ображатися, а звикати до нової реальності. Наркоманом відтепер його називатимуть регулярно, причому навіть після програшу виборів – шоу-бізнес це відома «зграя товаришів». Маріонеткою Коломойського його нарікатимуть після кожного номера «95-го кварталу» з політичним підтекстом. Навіть якщо він пред’явить за якийсь час стерильні результати на наркотики і навіть якщо влаштує бійку з Коломойським у прямому ефірі, це нічого не виправить. Чому?

Та тому, що Зеленський сам винний у ситуації. Тому, що думати треба було, перш ніж робити непродумані кроки. Ніхто не тягнув його за язика, коли Зеленський зажадав аналізів. Ніхто не забороняв йому прийти у лабораторію НСК з власними лаборантами, яким він довіряє, і взяти другу пробу аналізів для перевірки в незалежній лабораторії. Треба було здати всі аналізи, які здають у таких випадках, – кров, сечу, нігті, волосся, а не казати тепер з дурковатим виглядом: «А що мені сказали – те я здав». Треба було не махлювати з результатами тестів – Зеленський мов папуга продовжує повторювати про «дівчинку, яка помилилася з датами», хоча ці слова висміяли вже всі, хто знається на механізмі взяття аналізів – дату на документі ставить комп’ютер, а не дівчинка, а два результати, з різними підписами і печатками, проте з одним номером – ознака серйозна. Нарешті, ніхто не заважав Зеленському здати аналізи у VADA, або будь-якій іншій незалежній лабораторії на Заході.

Але він всього цього не зробив. Він сам створив підстави вважати його наркоманом на додачу до вельми типового зовнішнього вигляду. На кого тепер йому ображатися треба?

Те саме – чи є Зеленський маріонеткою Коломойського. Зеленський сам намагався приховати свою дотичність до кіпрської фірми «Грін Фемелі ЛТД», на яку через кілька фірм-прокладок переводили гроші, видані банком «Приват» Коломойського його же власним підприємствам, тобто вкрадені, по факту. Зеленський сам виліз замість президента у новорічну ніч з привітанням – очевидно, за просто так ніхто йому цей час би не подарував, для реклами він золотий. Зеленський сам стверджував, що Коломойський ніяк не впливає на контент його шоу-програм, а в інтернеті існує ролик, де Коломойский хвалиться тим, як «Квартал» буде висміювати нардепа Ляшка.

Нарешті саме штаб Зеленського довго не міг притомно пояснити, що робить у їхньому штабі Андрій Богдан – адвокат Коломойського і його екс-радник як голови ОДА. Дмитро Разумков казав, що Богдан – просто друг Зеленського. Антикорупціонер Віталій Шабунін розповів, що Богдан зустрічався з головою НАБУ Артемом Ситником власне як представник штабу Зеленського. Тепер Зеленський говорить, що Богдан – офіційний адвокат їхнього штабу. Чому вони це приховували? Чому ввечері після першого туру виборів Богдан дефілював у штабі з бейджем каналу «1+1»? Невже думали, ніхто не помітить?

Те саме, до речі, стосується і «цирку уродів», як презирливо нарік працівник штабу Зеленського групу блогерів і журналістів, які хотіли з Зеленським зустрітися. Можна було проінструктувати працівників штабу, як поводитися з громадськими активістами, з блогерами, з пресою. Хоча, судячи з фрази «я вам нічєво нє должен», кинутої Зеленським журналістам, які зловили його зненацька, і з походу на дебати на ICTV не самого Зеленського, а його посіпаки, ставлення до преси в нього як раз таке саме, як полюбляли в партії, одним з лідерів «молодіжки» якої був колись Дмитро Разумков.

Зеленський сам створив всі ці приводи. І сам тепер ображається, коли його називають наркоманом, маріонеткою Коломойського і ролик-кандидатом. Так це про нього ще «розслідувань» не знімали! А знімуть же! Обов’язково!