Порошенко запрошує Зеленського на дебати 19 квітня на НСК «Олімпійському» з 16.00 до 18.00

Петро Порошенко пропонує провести дебати 19 квітня на НСК “Олімпійський” з 16 до 18 години, а о 20 годині відповідно до закону взяти участь у дебатах в ефірі Суспільного мовника

Про це сказав на брифінгу речник виборчого штабу кандидата в Президенти Петра Порошенка Олег Медведєв.

«Петро Порошенко та його команда дуже шкодують, що вчора Володимир Зеленський не прибув на дебати на НСК «Олімпійський», які сам же й ініціював. Але ми продовжуємо боротьбу за повноцінні дебати між двома кандидатами у Президенти для того, щоб суспільство не купувало кота в мішку, а могло зробити усвідомлений вибір. Саме тому ще раз підтверджую, що Петро Порошенко згідно з законом планує 19 квітня взяти участь у дебатах на Суспільному телебаченні. Так само і Володимир Зеленський зобов’язаний прибути на Суспільне телебачення. Це не питання його особистого вибору, це пряма вимога закону. Закон є закон, і ця норма вища слогану «стадіон, так стадіон». І обидва кандидати, приймаючи рішення щодо власного графіку на останній день передвиборчої кампанії, мають перш за все керуватись нормами чинного законодавства», – підкреслив Олег Медведєв.

«Петро Порошенко на додаток до тих дебатів, які передбачені законодавством, пропонує Володимиру Зеленському 19 квітня провести ще одні дебати на «Олімпійському» з 16.00 до 18.00. Потім і Порошенко, і Зеленський мають вирушити на дебати на Суспільному телебаченні. Згідно законодавства, такі дебати мають відбутись о 20.00. За інструкцією ЦВК, кандидати в Президенти мають прибути на телебачення о 19.30, щоб провести жеребкування і встановити послідовність виступів кандидатів на дебатах. Ми вважаємо, що це цілком раціональна, конструктивна пропозиція Петра Порошенка, і у Володимира Зеленського немає жодних підстав не прийняти цю пропозицію. Звісно за умови, що Зеленський прагне змістовних дебатів, а не шоу чи концерту 95-го Кварталу. Нам не треба вигадувати велосипед. У тих країнах, які раніше за нас стали на шлях демократії, вільних виборів, існують усталені практики проведення дебатів. Можна поцікавитись досвідом США та Франції. Наприклад, у Франції з середини 1970-х років відбуваються телевізійні дебати під час кожних виборів. Можливо, про це Макрон розповідав Зеленському під час їхньої зустрічі», – додав Олег Медведєв.

«Володимир Зеленський, на нашу думку, всіляко уникає дебатів на Суспільному. В той же час виборці, суспільство, наші міжнародні партнери хочуть таких дебатів та наполягають на їхньому проведенні. Дебати є важливим елементом передвиборчої кампанії, а в другому турі, коли залишається лише два кандидати в Президенти, можливо, й головною складовою складовою”, наголосив Медведєв.

«У нас є і норми закону про вибори Президента, які регулюють порядок проведення дебатів, і норми закону, які регулюють порядок проведення передвиборчої агітації, і вітчизняний досвід проведення змістовних дебатів. Нагадаю, вперше в Україні дебати відбулись у 1994 році між Кучмою і Кравчуком.

Напевно, ви пригадуєте дебати 2004 року, коли було два раунди дебатів у другому і третьому турі між Ющенком і Януковичем. І, на жаль, негативний досвід дебатів 2010 року, коли в другому турі Янукович відмовився прийти на дебати з Тимошенко. Таку саму модель поведінки, як Янукович, наразі обрав і Зеленський. Є досвід дебатів на Суспільному телебаченні у першому турі, коли кандидатів було багато. Є чітка позиція громадянського суспільства, є достатньо авторитетних експертів, які займаються організацією дебатів, вони могли б долучитись і взяти участь в опрацюванні формату дебатів на стадіоні, бо на Суспільному вже все чітко визначено», – підсумував Олег Медведєв.

Джерело

 

Проблеми з формуванням ДВК немає, всі вакансії будуть заповнені вчасно

Формування виборчих комісій у частині округів завершиться в законний строк – про це сказав на брифінгу речник виборчого штабу кандидата в Президенти Петра Порошенка Олег Медведєв.

«Проблеми немає, я маю 100% інформацію, що вакансії будуть заповнені впродовж доби і станом на ранок вівторка всі ДВК будуть повністю укомплектовані і готуватимуться до повторного голосування 21 квітня», – сказав Медведєв.

«Проблем немає з формуванням і ОВК, їх 199 по кількості округів, всі вони укомплектовані. Наскільки мені відомо, реально проблеми станом на середину дня понеділка полягали в тому, що по 33 ОВК не вистачало членів ДВК для формування складу комісій», – додав він.

«Що зробили ми? Ми в другий тур запропонували близько 100 тисяч членів комісій різних рівнів та спостерігачів. Здається, цифра 70 тисяч членів комісій була запропонована від імені нашого кандидата»,- повідомив речник.

Водночас він зазначив, що певні складнощі з формуванням комісій були, тому що вони формуються на волонтерських засадах. «Уявіть – відбувається тренінг людей, які мають як волонтери працювати в ДВК. Звонить якийсь анонім, приїжджає поліція, каже, що тут працює «сітка». Людям це набридло, на це дуже складно знаходити волонтерів, коли той, хто хоче працювати волонтером, будучи членом комісії чи спостерігачем, тут же отримує голослівні звинувачення в тому, що вони нібито збираються підкупати виборців і є членами якоїсь «сітки», мережі чи масонської ложі»,- сказав Медведєв.

«Складнощі були, але ми залучили доволі багато людей, і станом на сьогодні ця проблема була актуальна тільки для 33 ОВК з 199, де бракувало членів ДВК. За цим не стоїть жодного прагнення зірвати вибори. Навіть якби воно в когось і було, воно б не могло бути реалізоване, тому що відповідальність за формування ДВК законодавство безпосередньо покладає на ОВК. Вони зараз цим займаються, щоб доукомплектувати ДВК. Тим, хто через це переживає, єдина порада – вийти на ОВК, там де в ДВК бракує людей, і запропонувати свої послуги як волонтера»,- додав О.Медведєв.

Джерело