Робочий візит Президента України до Федеративної Республіки Німеччина (фото, відео) (оновлюється)

Президент України провів зустріч з Головою Християнсько-демократичного союзу Німеччини

У рамках робочого візиту до Німеччини Президент України Петро Порошенко зустрівся з Аннеґрет Крамп-Карренбауер, Головою Християнсько-демократичного союзу Німеччини.

Було відзначено динамічний розвиток політичного діалогу між Україною та ФРН.

А.Крамп-Карренбауер дала високу оцінку прозорості проведення першого туру президентських виборів в Україні та їх відповідності високим демократичних стандартам.

Співрозмовники обговорили питання двостороннього порядку денного, в тому числі ситуацію в окупованих Росією Донбасі та Криму.

Окрему увагу було приділено питанню негайного та безумовного звільнення українських моряків та політичних в’язнів, які незаконно утримуються Росією.

Глава держави подякував Німеччині за допомогу у впровадженні реформ в Україні.

Джерело

 

Президент України провів зустріч з представниками німецької партії Союз90/Зелені

У рамках робочого візиту до Німеччини Президент України Петро Порошенко зустрівся з представниками Союз90/Зелені.

Глава держави подякував за особливу увагу представників партії до ситуації в Приазов’ї. Наголошено на важливості реалізації інфраструктурних та соціальних проектів з розвитку регіону, насамперед, у контексті протидії блокаді Росією Керченської протоки та Азовського моря.

Підтверджено важливість посилення тиску на російську сторону з метою забезпечення свободи судноплавства в регіоні.

Також обговорили безпекову ситуацію на Донбасі та відзначили важливість реалізації ініціативи Президента України з розгортання миротворчої операції ООН на території окремих районів Донецької та Луганської областей.

Окрему увагу було приділено питанню негайного та безумовного звільнення українських моряків та політичних в’язнів, які незаконно утримуються Росією.

Німецькі парламентарі привітали зміни, які відбулися в Україні за останні 5 років, зокрема запуск Антикорупційного суду.

Глава держави запросив німецьких депутатів здійснити візит в Україну.

Джерело

 

Нормандський формат себе виправдав, і він має бути продовжений – зустріч Президента України та Канцлера Німеччини

 

Президент України Петро Порошенко обговорив з Канцлером Німеччини Ангелою Меркель питання продовження роботи Нормандського формату для припинення російської агресії проти України, звільнення українських заручників та імплементації Мінських домовленостей.

Про це Глава держави повідомив під час зустрічі з представниками засобів масової інформації за підсумками переговорів з Канцлером Німеччини Ангелою Меркель.

«Я хочу подякувати пані Канцлеру. Ми сьогодні обговорювали на нашій зустрічі це питання», – сказав Петро Порошенко.

«Одразу ж після президентських виборів, я готовий буду за підтримки і пані Канцлера, і пана Президента Макрона ініціювати саміт у Нормандському форматі для того, щоб не втрачати жодного дня і обговорити на саміті Нормандського формату і звільнення заручників, і звільнення українських військовополонених. І обговорити формат місії миротворців, «блакитних шоломів» ООН. І імплементацію Мінських домовленостей, включно і з безпековим, і з політичним форматом», – сказав Президент України і подякував Канцлеру Німеччини за підтримку цих пропозицій.

В свою чергу, Ангела Меркель підкреслила: «Я вважаю, що цей формат себе повністю виправдав».

«Що стосується комбінації з трьохсторонньою контактною групою, я вважаю, що нам потрібно далі працювати в цьому форматі. Це не є формат, який виключає інші», – сказала Канцлер Німеччини. Вона додала, що в питаннях Нормандського формату в ЄС завжди тісно співпрацювали зі США.

«Цей формат себе виправдав за цих надзвичайно непростих умов. Я думаю, його потрібно продовжити», – сказала Ангела Меркель.

Джерело

 

Для мене важливий діалог з Петром Порошенком – Канцлер Німеччини після зустрічі з Президентом України

«Я вирішила запросити пана Президента. Я з ним постійно спілкуюся, нещодавно ми бачилися на Мюнхенській безпековій конференції. Ми постійно зустрічаємося і у нас постійний обмін», – зазначила Канцлер Німеччини Ангела Меркель під час зустрічі з представниками засобів масової інформації за підсумками переговорів з Президентом України Петром Порошенком.

«В часи, коли ми маємо вибори, я також вирішила його запросити, оскільки для мене важливий з ним діалог», – наголосила Ангела Меркель, відповідаючи на питання чому сьогодні вона проводить зустріч з Петром Порошенком, хоча в другий тур президентських виборів в Україні вийшов і інший кандидат.

Президент України, в свою чергу, зазначив, що на порядку денному зустрічі стоять і питання безпеки, і питання європейських прагнень України і питання економічної співпраці.

«Я хочу наголосити, що в другому турі є два переможця – ті кандидати, хто пройшли у другий тур. І це є, в тому числі і Петро Порошенко. І це є вибір українського народу, який треба поважати», – зазначив він, також коментуючи питання.

За його словами, той факт, що несистемні політики отримують певні результати, є і певним прикладом певних європейських країн і не є чимось особливим.

«Потрібно боротись за голоси виборців, потрібно накреслити дуже важливу програму. І саме цим ми зараз і займаємось для того, щоб мати дебати. Для того, щоб українці не «купували кота в мішку» і для того, щоб вони робили свідомий вибір. Підтримували реального, а не віртуального кандидата», – сказав Петро Порошенко.

Джерело

 

Вимагаємо звільнення українських моряків та забезпечення вільного проходження Керченською протокою – зустріч Петра Порошенка та Ангели Меркель

Президент України Петро Порошенко та Канцлер Німеччини Ангела Меркель під час зустрічі у Берліні скоординували дії щодо можливості якнайскорішого повернення додому 24 українських моряків, які були захоплені в нейтральних водах Чорного моря біля Керченської протоки.

«Ви почули позицію пані Канцлера, що ми твердо вимагаємо негайного звільнення українських моряків, наголошуючи, що Росія не має жодної юрисдикції згідно з Женевською конвенцією над українськими бійцями, які мають статус військовополонених», – наголосив Глава української держави.

«Ми впевнені в тому, що ситуація в Криму з придушенням прав людини співробітниками ФСБ також набирає нечуваних обертів. Хотіли би долучити увагу світової спільноти до рішучого погіршення ситуації з правами людини на окупованих територіях», – додав він. Президент переконаний, що спільними силами вдасться повернути Крим і кримчан в Україну.

«Я інколи задаю собі запитання, із жалем: скільки ще б ми могли зробити для розвитку нашої держави, якби не війна, якби не анексія Криму – незаконна, якби не окупація? Як би далі ми просунулись на шляху реформ, в подоланні бідності і збільшенні добробуту кожної української родини? Я точно знаю, що ті успіхи, які ми маємо сьогодні і які визнаються у світі як найбільші за всі роки незалежності України, навряд чи б були, якби не дружня і ефективна підтримка – і консультаційна, і фінансова з боку наших партнерів по ЄС і з боку наших партнерів в Німеччині», – зауважив Петро Порошенко.

Ангела Меркель також акцентувала увагу на необхідності звільнення українських моряків, яких захопили у полон у Керченській протоці. «Я ще раз вимагаю звільнення цих солдат, цих моряків, а також вільного проходження українських кораблів через Керченську протоку. Маріуполь – важливе місто для процвітання України, до нього має бути доступ», – наголосила Канцлер Німеччини.

Джерело

 

Глава держави: Моя амбіція – ми маємо пройти весь шлях до членства в ЄС та НАТО

Президент України Петро Порошенко наголосив, що має чітку амбіцію – щоб Україна пройшла шлях до членства в Європейському Союзі та Північноатлантичний альянсі. Про це Глава держави сказав під час зустрічі з представниками засобів масової інформації за підсумками переговорів з Канцлером Німеччини Ангелою Меркель.

Глава держави зазначив, що Канцлер Німеччини Ангела Меркель мала нагоду 1 листопада минулого року на власні очі побачити, як позитивно Україна змінилась за останні п’ять років.

«За цей час Україна продемонструвала, що здатна, готова і бажає до більш поглибленої співпраці з ЄС і буде робити все можливе, щоб відповідати тим критеріям, які згодом дадуть можливість нашій країні, нашій нації повернутися в родину європейських народів», – зауважив Петро Порошенко.

Глава держави зауважив, що за його ініціативою Верховна Рада України внесла зміни до Конституції щодо прагнення вступу до ЄС і НАТО.

«Моя амбіція – абсолютна чітка: ми маємо пройти шлях членства в ЄС та НАТО до кінця. Сьогодні, на моє глибоке переконання, це є єдина ефективна інституція, яка здатна забезпечити і безпеку держави, і добробут, забезпечити верховенство права, демократію і свободу», – сказав він.

«Українцям у ці непрості роки довелось важко, але ми це витримали. Витримали, в тому числі і за допомогою наших партнерів з Німеччини. Ми отримали впевненість, що Україна рухається правильним шляхом», – зауважив Президент.

Петро Порошенко також відзначив, що армія України вийшла на новий рівень. «Співпраця з союзниками по НАТО показує, що українські військові швидко вчаться, готові боронити безпеку всього європейського континенту від можливих агресивних дій Кремля», – сказав він. Президент подякував пані Канцлеру за можливість реабілітації українських військових у шпиталях Німеччини, в клініках німецького Бундесверу. «Вони дуже цінують цю підтримку і це позиція справжнього друга і партнера. Цього тижня у Берліні перебуває група українських військовослужбовців на щорічному семінарі, який є черговим доказом поглиблення співпраці України та Німеччини в оборонній сфері», – зауважив Глава держави.

Окремо Президент звернув увагу на зростання товарообігу за 2018 рік з Німеччиною на 13%, також зростає товарообіг і з ЄС. «Німецькі інвестори впевнено себе почувають на українській території. Зростають інвестиції в Україну. Домовлено про велику кількість партнерських проектів, коли використовуючи рішуче покращення інвестиційного клімату в Україні ми сьогодні маємо додаткові німецькі інвестиції у сфері економіки, машинобудування, сільського господарства, ІТ, науки і освіти», – сказав він.

У свою чергу, Канцлер Німеччини Ангела Меркель розповіла, що під час сьогоднішніх переговорів обговорювалися можливості для розвитку відносин України з Європейським Союзом. «Угода про асоціацію вже нам принесла багато досягнень. ЄС показав цим свою реакцію на анексію Криму, на захоплення території на сході України. Підтримав Україну і ця угода надала величезні можливості», – зауважила вона.

Джерело

 

Головна відповідальність за дії на Донбасі покладається на Російську Федерацію – Президент

Україна вдячна Німеччині за підтримку у відстоюванні територіальної цілісності та суверенітету, зокрема в рамках міжнародних організацій, наголошує Президент Петро Порошенко.

«Я хотів би висловити вдячність пані Канцлеру за дуже потужний сигнал, який був висловлений на засіданні країн Великої сімки за результатами зустрічі у Франції кілька днів тому про те, що головна відповідальність за події на Донбасі покладається на Російську Федерацію. І це є спільна думка країн Великої сімки», – сказав Глава української держави під час спільної прес-конференції з Канцлером ФРН Ангелою Меркель.

Дуже важливо, що санкції надійно пов’язані з повним виконанням Російською Федерацією її зобов’язань за Мінськими домовленостями, вкотре підкреслив Петро Порошенко. «Вони, наголошую, можуть бути і посилені, якщо Росія вчергове не виконає свої зобов’язання. Наголошую, що санкції абсолютно необхідні. Вони дають результат і сьогодні результатом того є і зменшення фінансування бойовиків, найманців, які разом з російськими військами беруть участь в окупації сходу України», – наголосив Президент.

«Відпрацьований механізм діє. Накладені санкції – діють», – також констатував він.

«Я нагадую тим, хто не розуміє, на жаль є ще й такі, хто не розуміє, що санкції міжнародної спільноти – це результат агресивної політики Росії. І це є механізм для того, щоб запросити Російську Федерацію до виконання Мінських домовленостей під якими стоїть підпис Президента РФ Путіна», – додав Глава держави.

Він зазначив, що попри виборчу кампанію, зовнішні виклики нікуди не зникають «і російський агресор залюбки б виніс Україну «за дужки» вже 22 квітня». «Як Президент і як Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України я зроблю все можливе для того, щоб цей сценарій точно не відбувся. Ми всі боремося за повернення миру на українську землю», – підкреслив Петро Порошенко.

Президент також зауважив, що попри зусилля для встановлення миру, ми змушені і сьогодні констатувати втрати. Саме тому він назвав важливим запровадження Великоднього режиму припинення вогню, який обговорювався під час сьогоднішніх перемовин з Ангелою Меркель. «Я дуже вдячний пані Канцлеру, що в процесі сьогоднішнього обговорення ми підтримали Великоднє припинення вогню, яке має вступити 18 квітня в силу, за умови забезпечення його виконання з боку Російської Федерації», – сказав він.

Глава держави також зазначив, що для України останні п’ять років були непростими і Німеччина завжди надавала підтримку Україні. «Я можу твердо наголосити на тому, що роль пані Канцлера у забезпечення суверенітету, територіальної цілісності і незалежності України важко переоцінити. Ми завжди могли покладатися на позицію Німеччини як на позицію надійного і стратегічного партнера. Є чітке усвідомлення того, що без безпеки України немає, не існує і не може бути безпеки Європи», – констатував він.

«Завдяки світовій підтримці ми продовжуємо стримувати агресора. Ми перев’язали рану війни, але в той же час дуже важливо, що ми не дали російським військам просунутися далі в середину території України», – також сказав Петро Порошенко.

Канцлер Німеччини, у свою чергу, зазначила, що і сьогодні, і завжди під час перемовин з Петром Порошенком мінський процес був у порядку денному. «Ми говорили  сьогодні і завжди говорили про мінський процес. До сьогоднішнього дня нам не вдалося встановити стабільний режим припинення вогню, але ми можемо сказати, що ми обмежили цей конфлікт, трохи зменшили градус конфлікту і, звичайно французький Президент відповідно мав таку думку, що важлива була участь Росії у Мінському процесі, хоча результати цього мінського процесу не є повністю задовільними», – сказала вона.

Та попри такі результати, Ангела Меркель вважає Мінські домовленості єдиним варіантом, що може привести до встановлення миру в Україні. «Це є єдиний шлях, яким ми можемо продовжувати йти. Це єдиний варіант, який я бачу, який може нам принести користь», – наголосила Канцлер.

Джерело

 

Україна впевнено склала іспит на демократію – Президент України та Канцлер Німеччини про проведення виборів

Президент Петро Порошенко переконаний, що з проведенням чесних та відкритих виборів Україна впевнено склала іспит на демократію, що засвідчили більше двох тисяч міжнародних спостерігачів.

«Дуже важливим є і той факт, що Україна впевнено склала іспит на демократію. І 2344 іноземних спостерігача – це рекордна кількість міжнародних спостерігачів, які були запрошені для проведення першого туру президентських виборів. Оцінили ці вибори як вільні, забезпечивши вільне волевиявлення громадян і які відповідають повністю стандартам ОБСЄ і найбільш демократичні, які Україна мала за свою історію», – заявив Глава держави під час зустрічі з представниками ЗМІ за результатами зустрічі з Канцлером Німеччини.

Ангела Меркель заявила, що її країна завжди високо цінували мужність українського народу і те, як він продемонстрував підтримку демократії, «був готовий іти цією непростою дорогою і втілювати ці демократичні зміни, які є складним процесом».

Високо оцінила Канцлер Німеччини і поступ нашої держави у цьому напрямку.

«Ми часто говорили про це – наскільки складно це все відбувається. Процес створення інституцій, які будуть боротися з корупцією, які будуть просувати прозорість. І звичайно Україна зробила дуже багато, але це не кінець шляху», – підкреслила вона.

Щодо першого туру виборів Канцлер Німеччини сказала: «В очах ОБСЄ ці вибори, які пройшли, є чесними і прозорими. Це величезний крок на шляху реформ». Водночас вона звернула увагу і на «певну критику, яку висловила ОБСЄ». «І до неї треба поставитися серйозно, особливо напередодні другого туру а також парламентських виборів, які заплановані на осінь», – зауважила Ангела Меркель.

«І ми звичайно хочемо і бажаємо чесних і відкритих виборів другого туру – те, що стосується президентських виборів», – додала вона.

Канцлер ФРН також ще раз підкреслила, що Німеччина завжди підтримувала Україну як фінансово, так і на непростому шляху трансформації, на шляху в Європейський Союз.

Джерело

 

Ніколи ще Україна і Німеччина не мали такого інтенсивного діалогу, як сьогодні – Президент

Президент Петро Порошенко констатує, що Україна та Німеччина нині мають інтенсивний діалог та співробітництво.

«Це вже 16 наша зустріч за часи моєї каденції. І я хочу наголосити, що ніколи ще Україна і Німеччина не мали такого інтенсивного діалогу і ми випрацювали по-справжньому стратегічне партнерство між Києвом і Берліном», – сказав Глава держави під час спілкування з журналістами у Берліні.

Він подякував Канцлеру Німеччини за сьогоднішню щиру, конструктивну зустріч, яка відбулася в її офісі. Також Петро Порошенко відзначив роль Ангели Меркель у відстоюванні територіальної цілісності, суверенітету і незалежності України та підтримці реформ.

«Дуже важливий факт те, що ви, пані Канцлер, тримаєте руку на пульсі подій в Україні, українським народом надзвичайно цінується. Ще раз наголошую, що це позиція справжнього партнера і друга», – констатував він.

Глава держави також відзначив допомогу Німеччини у проведенні реформ. «Ви знаєте, що одна з найуспішніших реформ в Україні була визнана реформа децетралізації. Ми наблизили владу до народу. Ми зробили владу більш ефективною. Використання коштів більш ефективними. І пані Канцлер, я хочу подякувати за призначення Георга Мільбрадта, уповноваженого Федерального уряду з питань децентралізації. Хочу наголосити, що він надзвичайно ефективно працює в Україні і той німецький досвід сьогодні нам дуже допомагає», – сказав він.

Президент подякував і за підтримку переселенців в Україні: «Бо сигналом на підтримку нашої країни стало рішення німецького уряду, і пані Канцлер, я дякую вам за це, виділити додаткові майже 85 млн. євро, які будуть спрямовані на облаштування тимчасово переміщених осіб. Це була реакція пані Канцлера на моє прохання і я дуже дякую, що ті люди, які вимушені були покинути свої домівки внаслідок війни мають спільну і узгоджену турботу українського і німецького урядів. Це надзвичайно важливо», – зауважив Петро Порошенко.

Ангела Меркель підкреслила, що якщо подивитися на економічні трансформації останніх років, на ситуацію з фінансами декілька років тому і порівняти її з ситуацією сьогодні – вона відрізняється. «Ми маємо стабільність, ми маємо довіру до України на міжнародних фінансових ринках. Це величезний прогрес», – констатувала вона.

«Але український народ приніс жертви задля цього. Неможна про це забувати. Перехід до ринкової економіки до відмови від субсидій, штучно занижених тарифів на комунальні послуги – це також були жертви народу і мужність», – додала Канцлер Німеччини.

«Хочу подякувати українському народові. Безвізовий режим також став важливим сигналом людям в Україні. Ми хочемо з німецького боку також продовжувати співпрацю в цьому дусі…. Ми будемо працювати для позитивного розвитку України», – запевнила А.Меркель.

Вона зазначила, що дуже рада знову вітати українського Президента Порошенка у Берліні. «За останні роки ми побудували дуже тісні взаємини, що стосуються співпраці з Україною в непростих умовах, в непрості часи, які вже тривають п’ять років. Ми завжди говорили, що ми підтримуємо Україну, особливо що стосується її територіальної цілісності, що стосується Криму. Це включає звичайно Крим, а також регіони, окуповані сепаратистами», – сказала Канцлер Німеччини.

«І ми завжди високо цінували мужність українського народу і цінуємо те, що сталося в 2013-2014 роках, коли народ показав свою мужність. Те, що вони підтримують демократію і був готовий народ іти цією непростою дорогою і втілювати ці демократичні зміни, які є складним процесом», – додала Ангела Меркель.

Джерело

 

Автор