Президент дав інтерв’ю радіо НВ (фото, відео)

Суспільна довіра буде головним чинником в новій кадровій політиці – Президент в інтерв’ю радіо НВ

 

Президент України Петро Порошенко наголосив на важливості суспільної довіри до тієї чи іншої людини, яка претендує на державну посаду. Про це Петро Порошенко сказав в ефірі радіо НВ, відповідаючи на питання стосовно нової кадрової політики.

«Моя позиція, перше – має бути суспільна довіра. Друге – має бути відповідний рівень компетенції до державної служби. І третє – це є важлива антикорупційна складова», – підкреслив Президент.

«На сьогоднішній день це і є той урок, той досвід, ті повідомлення, які я почув внаслідок цих виборів», – зазначив Глава держави. Він також зауважив, що раніше керувався переважно професійним підходом у виборі того чи іншого кандидата, відповідно до його рівня компетентності.

При цьому Президент нагадав, що починаючи з 2014 року в Україні почав діяти принцип прозорого конкурсного відбору на усі посади із залученням HR-агентств.

«Не існує сьогодні універсального рецепту, яка б мала бути процедура призначення», – сказав Президент та зазначив, що були як «вдалі, так і невдалі приклади призначення іноземців на державні посади, які провалили роботу». Він навів кілька прикладів та зауважив, що «були і випускники Гарварду, які проявили себе дуже добре, а інші – ні».

«Звичайно, коли маєш сформувати ті пропозиції, які залежать від Президента, я тоді виходив саме з професійної компетенції. На сьогоднішній день мій підхід буде іншим», – сказав Президент.

«Перша позиція – це має бути довіра суспільства. Бо основна помилка, яка була, це помилка в стратегічній комунікації», – зазначив Глава держави. Він пояснив, що при ухваленні рішень впевнений в професійній компетенції тієї чи іншої людини. Однак зауважив, що інколи, особливо маючи вороже ставлення олігархів, інтереси яких зачіпаються, і через їх доступ до певних телевізійних каналів, така новопризначена людина займається не тим, щоб демонструвати свої компетенції, а змушена захищатися від подекуди голослівних звинувачень на свою адресу.

Джерело

 

Я не буду виправдовувати будь-кого. Винні будуть звільнені та притягнуті до відповідальності – Президент про очікування результатів розслідування щодо «Укрборонпрому»

Президент України Петро Порошенко наголошує, що якщо будь-кому в країні стає відомо про злочинні дії тих чи інших осіб, посадовців, то про ці факти варто повідомляти в першу чергу правоохоронні органи одразу, а не чекати слушного часу чи шукати вигідних майданчиків для повідомлення.

«Якщо людина винна, то бігти треба не на телевізійні шоу. І чекати треба не дати виборів. А треба йти в будь-який правоохоронний орган, в тому числі в ті, які абсолютно ніяк не залежать від Президента – НАБУ, САП, ДБР, Міністерство внутрішніх справ…», – наголосив Глава держави під час прямого ефіру на радіо НВ.

Водночас він висловив здивування, що розслідування, які ведуться щодо діяльності концерну «Укроборонпром» з 2016 року, з’явились тільки зараз. «Що ви чекали три роки? Що вам ще було потрібно і чому справа не в суді? Це запитання до НАБУ, до САП, до всіх правоохоронних органів. Якщо ми говоримо про справу, яка зараз презентується по енергетичному сектору – це справа 2015 року. Чотири роки що ви шукали? Чому навмисно і свідомо відбувається витік з правоохоронних органів. І цей витік відбувається прямо за тиждень до виборів», – зауважив Петро Порошенко.

Президент додав: «Безумовно, коли б цей витік не відбувся, чи за два тижні, чи за два роки, я вимагаю, щоб в нас було абсолютно неупереджене прозоре розслідування. І результати розслідування мають бути повідомлені суспільству».

Глава держави також висловив переконання, що будь-яке розслідування, в тому числі по «Укроборонпрому» – це удар по армії. «Наголошую на цьому. Це удар по сектору оборони і безпеки. Це удар по сотнях тисяч людей, які працюють в оборонній промисловості країни, працюють вдень і вночі. І саме завдяки їх праці в нас з’явилися дрони, з’явилися ракети, у нас з’явилися засоби радіоелектронної боротьби, в нас з’явилася високоточна зброя і багато інших речей», – підкреслив він.

Петро Порошенко також нагадав про презумпцію невинуватості, яка діє до того часу, поки вина особи не буде доведена правоохоронцями.

«Я твердо наголошую, що відповідно до Конституції України в нас звинувачення мають лунати не тільки і не стільки з екранів телебачення – це лише для того, щоб привернути увагу. Тому я твердо наполягаю, що якщо в нас є будь-які підстави, які доведені правоохоронними органами – справа має негайно потрапити до суду», – сказав Президент.

«На суді має бути якомога більше журналістів, активістів для того, щоб представлені докази були проаналізовані, суд прийме рішення і незалежно від того, яку посаду займає, як би близько до якого керівника в державі він знаходився – ця людина має обов’язково опинитися у в’язниці», – наголосив Глава держави і зауважив, що у випадку відсутності доказів про це має бути поінформоване суспільство і прозвучати вибачення.

«І от на сьогоднішній день я наголошую, що наша армія знаходиться під потужною інформаційною атакою. Я ніяким чином не буду намагатися виправдати будь-кого. І більше того, моя реакція буде у тому, що залежить від президентських повноважень – вони будуть звільнені», – також додав Петро Порошенко.

Водночас він акцентував на важливості відновлення довіри до армії та оборонпрому. У цьому напрямку вже були зроблені вагомі кроки, констатував Президент.

«Що я зробив з цього приводу? Перше. Був призначений справжній герой, Перший заступник командування Сил спеціальних операцій, полковник Сергій Кривонос, який отримав всі повноваження від мене. Це було моє прохання і його умова, щоб прозорість в оборонному секторі було відновлено», – сказав Глава держави.

Також Урядом, у тому числі й на прохання Президента, було ухвалено рішення про проходження керівництвом «Укроборонпрому» перевірки на детекторі брехні. «Суспільство буде мати можливість знати результати», – зазначив Петро Порошенко.

Також було розпочато процедуру аудиту системи оборонпрому, зазначив Президент. «Все ж з’ясується. Це робиться спільно з нашими міжнародними партнерами по НАТО. І на сьогоднішній день Уряд також прийняв рішення про фінансування цього аудиту. Йде повна перевірка з Рахунковою палатою і Державною аудиторською службою, залучені громадські організації. Хто, що бажає, прохання – беріть у цьому участь. Безпрецедентний рівень прозорості», – підкреслив Глава держави.

Президент також наголосив на незалежності правоохоронних органів у забезпеченні ефективного та прозорого розслідування.

Президент підкреслив, що очікує результатів розслідування. «Немає людини більше зацікавленої, ніж Петро Порошенко, щоб якомога швидше завершити розслідування. Хто винний – відправити у в’язницю, хто не винний – зняти позиції. І тут мають бути люди, які користуються найбільшою довірою», – резюмував Президент.

Джерело

 

Президент: На зустрічі у Нормандському форматі Україна підніматиме питання звільнення українських заручників та реалізації Мінських домовленостей

«Коли мене буде переобрано, у перший тиждень, має пройти засідання саміту Нормандського формату. На Нормандському саміті будуть винесені декілька питань. Питання перше, яке має бути вирішено негайно – Росія немає жодних підстав далі затягувати утримання наших військовополонених. За це буде юридична відповідальність, яку понесе Російська федерація», – зазначив Президент України Петро Порошенко в ефірі радіо НВ.

Глава держави вкотре підкреслив, що російський суд немає жодної юрисдикції над українськими громадянами, українськими військовими. «А акт нападу кваліфікується міжнародними юристами як акт військової агресії проти військових кораблів суверенної і незалежної держави», – додав він.

Водночас Петро Порошенко зазначив, що до завершення президентських виборів в Україні навряд чи вдасться звільнити українців, які залишаються у російських в’язницях.

«Ми маємо негайно перейти до запровадження безпекового компоненту реалізації Мінських домовленостей. Безпековий компонент – це винесення на засідання Ради Безпеки ООН питання «блакитних шоломів», – також зазначив Президент.

Він наголосив, що мова йде про традиційну миротворчу місію, яка має виконати декілька завдань щодо створення безпекового середовища: виведення з України всіх іноземних військ, як записано у Мінських домовленостях; роззброєння незаконних збройних формувань для створення відповідного безпекового компоненту; виведення за межі території важкого озброєння і техніки. Глава держави зауважив, що після цього можна говорити про запровадження політичного компоненту.

«Найважливіший компонент – це взяття під контроль неконтрольованої ділянки українсько-російського кордону для того, щоб не відбувалося інфільтрації через неконтрольовану ділянку кордону сил, які будуть руйнувати безпековий компонент», – підкреслив Петро Порошенко.

За його словами, є позиція всього світу, що «блакитні шоломи» – це має бути традиційна миротворча місія з правом застосовувати силу. «Сила застосовується по відношенню до незаконних збройних формувань. Таким чином, ми забезпечуємо безпеку українців, які проживають на окупованій території, і вичавлюємо окупаційні війська», – пояснив він.

Глава держави також підкреслив, що на базі резолюції Генеральної асамблеї ООН створена українська платформа щодо деокупації Криму. «І компоненти цієї платформи, починаючи від скоординованих юридичних дій, притягнення до відповідальності країни-агресора за незаконну анексію у судах, щодо захисту інвестицій, щодо порушення прав і свобод громадян, щодо порушення конвенції про свободу мореплавства в Керченській протоці. У нас на сьогоднішній день 11 справ, які чітко скоординовані і по яким Росія має відповідати», – розповів він.

Глава держави нагадав, що ціна, яку платить Росія внаслідок санкцій, за повідомленнями агенції Bloomberg, становить 150 млрд доларів, або 10% ВВП. За його словами, сьогодні додаткові видатки, які Росія витрачає на утримання окупаційного режиму в Криму і на Донбасі складають більше 4 млрд доларів на рік.

«Путін, коли чекав виборів (в Україні – ред.), він дуже прагнув, що прийде слабкий кандидат в Президенти, недосвідчений Верховний Головнокомандувач, щоб Росія і Путін мали можливість цим скористатися, щоб вийти з тої пастки куди росіяни самі себе загнали», – зауважив Петро Порошенко.

Президент підкреслив: «Ціна яку зараз платить Росія – кожен місяць мільярди доларів. Це беззмістовно».

«Ми маємо забезпечити зустріч у Нормандському форматі, яка реалізує Мінські домовленості. Бо не існує ніяких інших домовленостей, на базі яких можна застосовувати санкції», – підкреслив Петро Порошенко.

Відповідаючи на запитання, що відбудеться, якщо Росія заблокує рішення РБ ООН щодо миротворців на Донбасі Глава держави підкреслив: «Будуть посилені санкції. І санкції будуть у дуже чутливих сферах. Наприклад фінансовій. Наприклад, арешт активів найближчого оточення Путіна. Наприклад, заборона передачі в чутливих технологіях, які формують російську економіку». Він додав, що російська економіка дуже інтегрована у світову. «І якщо професійно підходити до питання, то з кожним місяцем, з кожним кварталом ціна російської окупації України має збільшуватися», – підкреслив Петро Порошенко.

Джерело

 

 

Автор