Президент затвердив Річну нацпрограму під егідою Комісії Україна – НАТО на 2019 рік (фото, відео)

Підписав Річну національну програму зміцнення партнерства між Україною та НАТО на 2019 рік. Це системний, багатоплановий документ, що визначає наші цілі, які планується досягти до кінця 2020 року, та пріоритетні завдання на поточний рік. Це наша домашня робота на шляху до НАТО.Вдячний всім, хто долучився до того, аби цей документ став дороговказом, став «дорожньою картою» для України. І поки дехто збирається проводити то референдуми, то обговорення про те чи йти, чи не йти, Україна чітко рухається у напрямку НАТО та ЄС.Україна 28 років стояла на роздоріжжі, нас намагалися водити манівцями. Обороноздатність держави – послаблювали, руйнували – армію, спеціальним законом забороняли офіцерам НАТО навіть наближатися до Генштабу і до Міноборони. Це те, з чим я стикнувся у 2014-му році. І ось тепер цей комплексний документ означає, що наша армія відповідатиме стандартам НАТО і щодо озброєння, і щодо тактики оперативних напрямків, стратегій і дій.

Gepostet von Петро Порошенко am Mittwoch, 10. April 2019

 

Президент України Петро Порошенко підписав Указ «Про затвердження Річної національної програми під егідою Комісії Україна – НАТО на 2019 рік». Глава держави назвав підписання документа дуже важливою подією, адже ним затверджується план співпраці України з Північноатлантичним альянсом до 2020 року.

«Це є перша і надзвичайно важлива дорожня карта, що Україна має зробити, які домашні завдання виконати, які програми мають бути реалізовані для того, щоб вийти на ті завдання, які я як Президент ставив, щоб вже у 2023 році країна відповідала критеріям, необхідним для підписання Плану дій щодо членства в НАТО», – сказав Петро Порошенко.

Президент акцентував, що нині затвердження програми відбувається вже в абсолютно іншому середовищі, адже курс на вступ до Альянсу затверджено у Конституції України. «Ми маємо вже як конституційну норму зобов’язання України забезпечити створення всіх необхідних умов. Це є обов’язкова для виконання норма прямої дії Конституції для всіх гілок влади: для Президента, для Парламенту, для Уряду», – сказав він і подякував Парламенту та українському народу за підтримку у цьому питанні.

Глава держави також зазначив, що за 70 років за всю історію Альянсу ми не бачили жодного випадку, коли суверенітету, територіальній цілісності і незалежності країн-членів НАТО щось загрожувало.

Президент також наголосив, що Росія фактом незаконної анексії Криму і агресії проти України на Донбасі фактично зруйнувала повоєнну модель світової і глобальної безпеки, яка базувалася на праві застосування сили за рішенням Ради безпеки Організації Об’єднаних Націй за умови консенсусу 5 постійних членів Радбезу ООН. «Коли країна постійний член Ради безпеки є агресором фактично світ позбавлений можливості ефективного реагування на ці речі. Це демонструє необхідність реформування ООН, реформування Ради безпеки ООН», – сказав Глава держави.

Президент наголосив, що річна програма є надзвичайно важливим документом. «Це є фактично наші кроки по кожному з напрямків. Бо це реформування не лише сектору оборони, а це глибинне реформування сектору безпеки. Це реформування сектору верховенства права, це реформування сектору захисту прав і свобод громадян», – підкреслив Петро Порошенко.

Президент відзначив зусилля Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванни Климпуш-Цинцадзе у підготовці документу. «Це вже не форма. Це вже зміст. Це вже програма, яка розроблена і націлена на конкретний результат. Дуже сподіваюсь, що спільними зусиллями Президента і Уряду, Парламенту, ця програма вже буде виконана на 100% вже в 2020 році», – сказав він.

Президент відзначив роль кожного з присутніх, а також роботу відомств та органів центральної виконавчої влади для того, щоб «цей комплексний документ став дороговказом, дорожньої картою».

«Цей комплексний документ означає, що наша армія буде відповідати стандартам НАТО і щодо озброєння, і щодо тактики оперативних напрямків і стратегії дій», – підкреслив Петро Порошенко.

«Я твердо переконаний, що де-факто ми сьогодні стали східним флангом НАТО. Я щасливий тому, що сьогодні у тренувальних центрах, на полігонах офіцери НАТО спільно з нами працюють для збільшення обороноздатності. Приємно, що у Любліні у штабі українсько-польсько-литовської бригади сьогодні відпрацьовується конкретне бойове злагодження», – наголосив Президент.

Водночас Глава держави підкреслив, що те, що зроблено за останні п’ять років дуже важливо, але цього замало. «Саме тому Річна програма встановлює абсолютно чіткі і конкретні завдання: що буде з армією, що буде із сектором безпеки і оборони, як будуть захищені українські кордони, яким чином буде забезпечено безпеку на українських вулицях, яким чином буде функціонувати українська поліція, українська Національна гвардія, українські спецслужби», – сказав він, додавши, що силовики будуть позбавлені можливостей здійснювати тиск на бізнес і в такий спосіб ми перейдемо до цивілізованої європейської моделі.

«Хочу наголосити, що критерії, які необхідні для вступу в НАТО на 93% співпадають із критеріями, які необхідні для вступу в Європейський Союз. І саме тому, цей документ такий важливий. Саме тому ми так рішуче рухаємося вперед», – сказав Президент.

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила на історичній важливості цього Указу. «Насправді, це вперше в історії України, коли ми маємо річну національну програму, яка складається зі стратегічних завдань, які спрямовані на те, щоб ми досягали критеріїв членства в Альянсі», – підкреслила Іванна Климпуш-Цинцадзе. «Нарешті ми маємо стратегічні цілі і завдання та чіткі заходи на досягнення цих цілей», – додала вона.

В свою чергу, Директор Фонду «Відродження» Олександр Сушко наголосив, що якість підготовки Річної національної програми співпраці Україна-НАТО істотно покращилася і це створює певні передумови для того, щоб «цей рух до стандартів НАТО був більш добре скоординованим і зрозумілим для виконавців і суспільства, яке б могло бачити яким чином розвивається цей шлях України до НАТО».

Міністр закордонних справ України (2007-2009 років) Володимир Огризко згадав історію підписання Хартії про особливе партнерство між Україною та НАТО, яке відбулося в середині 90-х років. «Я щасливий, що я дожив до того часу, коли ту велику ідею, про яку ми мріяли, сьогодні ми перевели в практичний план дій», – сказав він та подякував Президентові Петру Порошенку за його наполегливу роботу.

Голова Громадської ліги «Україна — НАТО» Сергій Джердж також подякував Президентові за роботу із підготовки Річної національної програми. «Це дійсно є програмою реформування країни. І ті стандарти і критерії, які ми досягаємо щодо членства в НАТО, дійсно наближають нас до Європейського Союзу… Ми посилюємо безпеку держави і зрештою можемо чекати такого слушного політичного моменту, коли країни-члени НАТО приймуть рішення про вступ України до цієї організації», – сказав він.

Джерело

Автор