Петро Порошенко дав інтерв’ю телеканалу ICTV в Ситуативному центрі Президента України (фото, відео)

Тут вирішувалася доля  України і Європи – Глава держави про Ситуативну кімнату Президента України

Путін сьогодні на кожному ефірі каже: будь-який кандидат, аби не Порошенко. Тому, що він зацікавлений у м’якому, некомпетентному, недосвідченому кандидаті, який не має міжнародної підтримки і який буде готовий на капітуляцію перед Росією.Буде дуже великим розчаруванням для Путіна, що ми одразу ж після президентських виборів проведемо засідання Нормандського формату, яке буде присвячене рішенню Ради Безпеки ООН щодо «блакитних шоломів».Про це говорив під час ефіру на Телеканал ICTV

Gepostet von Петро Порошенко am Freitag, 29. März 2019

 

Президент України Петро Порошенко в інтерв’ю телеканалу ICTV, яке відбулося в Ситуативному центрі Президента України, пояснив журналістам деякими подробиці державного та військового управління, зокрема розповів про драматичні моменти сучасної історії України, коли приймалися доленосні рішення.

Ситуативний центр Президента України – закрите комунікаційне приміщення в Адміністрації Президента України, де Глава держави як Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України здійснює стратегічне управління армією та приймає найважливіші рішення в сфері оборони і безпеки країни. Глава держави зазначив, що у Ситуативному центрі використовуються сучасні технології, унікальна система захисту, новітня система зв’язку, унікальні канали спостереження.

«Саме в цій кімнаті в багатьох питаннях вирішувалася доля Європи, доля України в Європі і доля нашої європейської інтеграції. Бо для нас є неприйнятним відступ назад», – наголосив Президент.

«Хочу нагадати, що саме з цього місця запускалася система автоматичного відшкодування податку на додану вартість, система електронних закупівель ProZorro. Але головне, безумовно, це Ситуативна кімната Президента України звідки здійснюється управління сектором оборони і безпеки», – зокрема розповів Президент та додав, що тут приймалися рішення про початок контрнаступу на Донбасі, що дозволило звільнити дві третини наших територій.

«І саме тоді, внаслідок того контрнаступу, це була одна з найуспішніших операцій ЗСУ, були звільнені дві третини Донбасу. Мова йде і про Лисичанськ, Сєвєродонецьк, Слов’янськ, Краматорськ, захист Маріуполя, Шахтарськ, тодішній Дзержинськ, і багато інших міст. Сюди надходила інформація про підняття синьо-жовтих прапорів над звільненими містами», – додав Президент.

«З цього місця відбувалася координація у прийнятті рішень щодо дій України після терористичної атаки Російської Федерації на рейс Малайзійських авіаліній МН-17», – сказав Президент.

«Тут, в Ситуативному центрі, відбувалися переговори з керівництвом Європейського союзу, з керівництвом США, з керівництвом НАТО. Тоді ж мною була запропоновано створення міжнародної слідчої комісії про розслідуванні цього злочину, яка значно збільшила рівень довіри до України. Ми сказали, що ми відкриті і ми твердо переконані в тому, хто несе повну відповідальність за терористичну атаку. І розслідування довело, що ми були абсолютно праві», – наголосив Петро Порошенко.

Глава держави також поділився з журналістами драматичними переговорами з Прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте, коли вирішувалася доля Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. «Сюди, на цей телефон, він мені телефонував, коли сказав, що ратифікації Угоди не буде і ми маємо готуватися до інших форм співпраці з Європейськими Союзом, оскільки був проведений в Нідерландах референдум. І незважаючи на те, що він носив консультативний характер, на жаль, ми бачили чітке втручання Російської Федерації в усі політичні процеси, що відбуваються в Європейському Союзі. Фактично вступ в дію Угоди про асоціацію був під величезною загрозою. Фактично Уряд Нідерландів вже прийняв рішення щодо не ратифікації Угоди», – наголосив Президент та повідомив, що лише завдяки нашій ефективній координації дій з партнерами в Нідерландах через різні партії, зокрема Європейську Народну партію, Соцінтерн, Ліберальну партію, вдалося досягти успіху.

«Саме з цієї кімнати ми узгоджували план дій щодо безвізового режиму, наповнювали його конкретними напрямками реформ і обговорювали порядок денний саміту України-ЄС, які був присвячений безвізовому режиму», – повідомив Петро Порошенко.

Президент зазначив, що заме з Ситуативному центрі він повідомив президенту Путіну про відмову в агремані послу РФ в України.

«По цьому телефону ми вели переговори з Його Всесвятістю Вселенським Патріархом Варфоломієм. Ці переговори були напередодні 9 квітня, у Великий понеділок. Рівно рік тому. Прийнято рішення, що я буду на Фанарі і що ми ці перемовини проведемо і оприлюднимо наші домовленості, яких буде досягнуто», – повідомив Президент.

Президент також підкреслив, що саме в цій кімнаті велися переговори, які «забезпечили створення потужної світової коаліції на підтримку України».

Глава держави продемонстрував журналістам систему моніторингу лінії зіткнення на Донбасі. Він підкреслив, що саме це і передбачає дуже ефективну і рішучу відсіч на будь-яке порушення режиму припинення вогню. «І ворог платить сьогодні дуже високу ціну через наш вогонь у відповідь, бо сьогодні наші війська уже оснащені, вони мають тепловізійні пристрої, вони мають антиснайперські комплекси, унікальні протитанкові комплекси», – сказав Порошенко.

Він зауважив, що саме в Ситуативному центрі завершувалися переговори щодо постачання зі США Україні протитанкових ракетних комплексів «Джавелін». «Також ми збираємось зараз розширити цю співпрацю і буде закуплено додатково новітнє озброєння, в тому числі і зі США», – додав Президент.

Президент зауважив, що цей центр був організований для того, щоб в режимі он-лайн отримувати інформацію щодо ситуації на фронті. «Тут є карта бойових дій. Ми можемо вивести карту щодо поточної ситуації», – додав він.

Джерело

 

Світ підтримує Україну, її курс до ЄС та НАТО – Президент

Президент України Петро Порошенко наголосив на підтримці України як суверенної, незалежної і демократичної країни, яка поступово інтегрується до Європейського Союзу. Про це Глава держави сказав в інтерв’ю телеканалу ICTV.

«По-перше, ми бачимо потужну підтримку України з боку наших партнерів та союзників», – сказав Президент та нагадав, що нещодавно в Брюсселі відбувся міні-саміт Україна-ЄС за участі всього керівництва Європейського Союзу.

«Це унікальний формат, якого до цього не було. І це є формат підтримки України. Продовження курсу інтеграції до ЄС та НАТО, який був започаткований моєю командою п’ять років тому», – додав Петро Порошенко.

Президент також зазначив, що у міні-саміті Україна-ЄС брали участь Президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер та Президент Європейської Ради Дональд Туск. Лідери Євросоюзу, за його словами, підтримали наданні другого траншу макрофінансової допомоги Україні, а також спеціальний проект, ініційований українською стороною щодо підтримки азовського узбережжя України, розвитку Маріуполя і Бердянська, електрифікації залізниці, будівництва доріг, облаштування для тимчасово переміщених осіб.

Президент повідомив, що на переговорах було домовлено про підтримку секторальної інтеграції України з Європейським Союзом, а саме в енергетичному та цифровому секторі. Зокрема, це стосується скасування роумінгу в ЄС для громадян України та запровадження електронного урядування, проектів розвитку малого та середнього бізнесу, банківського кредитування, екологічної співпраці і багато іншого.

Глава держави також зазначив, що в міні-саміті Україна-ЄС взяв участь Президент Європейського Парламенту Антоніо Таяні. «І ви бачили дуже резолюції, які прийняв Європарламент, починаючи від рішучого засудження радикальних дій екстремістських організацій, які намагалися своїми маршами поставити під загрозу проведення виборів в Україні», – зауважив він.

«Я хочу подякувати українцям, які сказали своє рішуче «ні» екстремістським діям. Для нас надзвичайно важливо, щоб вибори були проведені бездоганно. Щоб народ України мав можливість здійснити вільне волевиявлення, а держава захистила вибір громадян. Бо це є головною передумовою проводження нашого шляху до Європейського Союзу та НАТО», – додав Петро Порошенко.

Говорячи про політику підтримки України з боку лідерів ЄС, Президент зазначив: «Це політика підтримки України дуже високого світового рівня. Українці назавжди запам’ятають слова Президента Дональда Туска: Європи не існує без України і українське майбутнє є в Європі». При цьому він додав, що «це надзвичайно важливо, коли такі слова каже лідер Євросоюзу – Президент Європейської Ради. І це результат нашої роботи, яка була здійснена за останні п’ять років».

Джерело

 

Глава держави: Росія блокує будь-які переговори щодо деокупації захоплених територій та припинення агресії проти України

Президент Петро Порошенко в ефірі телеканалу ICTV наголосив, що питання повернення українських територій, вивід окупаційних військ та припинення військових дій буде підняте одразу ж після президентських виборів. Незважаючи на намагання Путіна заблокувати будь-які переговори, Україна ініціює проведення зустрічі у Нормандському форматі та засідання Ради безпеки ООН щодо запровадження миротворчої місії.

«На сьогоднішній день Росія блокує будь-які переговори у будь-яких форматах, в першу чергу в Нормандському форматі», – зазначив Глава держави, додавши, що наразі згорнуті переговори американської сторони за участю помічника президента РФ Владислава Суркова і спецпредставника США по Україні Курта Волкера.

Він наголосив, що переговори в Нормандському форматі відбуваються при абсолютній координації зі США та додав, що цей формат передбачає залученість не лише Франції і Німеччини. «Це є формат Європейського Союзу, включно з Британією. І на сьогоднішній день цей формат є абсолютно ефективний», – зазначив Президент.

Водночас Глава держави зауважив, що коли говорять про якийсь «мінський формат» – це просто «підтверджує дрімучу некомпетентність тих осіб, які беруться підходити і давати оцінки». «Бо унікальність мінських документів, полягає тому, що Путін підписався під документом, де стоїть абсолютно чітке зобов’язання щодо виведення всіх іноземних військ, щодо виведення важкої техніки і артилерії, передачі під контроль України неконтрольованої ділянки українсько-російського кордону, роззброєння незаконних військових формувань… І багато інших речей з безпекового компоненту Мінських домовленостей», – сказав Петро Порошенко.

Президент наголосив, що здійснюватися це може лише в умовах, «коли буде прийнято рішення Ради Безпеки ООН щодо «блакитних шоломів», які вичавлять російські війська, і роззброять незаконні формування, і перекриють на першому етапі кордон, і створять всі необхідні передумови для початку процесу політичного врегулювання».

«Переговори зараз призупинені Путіним, бо ми маємо розуміти, що ключ від миру знаходиться не в Києві. Київ давно зробив всі необхідні кроки. І немає нації, яка зацікавлена більше, ніж українці у наведенні миру. І ключ від миру знаходиться не у Вашингтоні, і не в Брюсселі. Інакше давно би був мир. Ключ від миру знаходиться у Москві, в руках Путіна», – вкотре підкреслив Петро Порошенко.

Він додав: «І забезпечити просування Путіна щодо виконання взятих на себе міжнародно-правових зобов’язань можна лише інструментами сили і тиску. Підвищити ціну, яку агресор заплатить за агресію і окупацію. І тому Путін сьогодні на кожному ефірі каже: будь-який кандидат, аби не Порошенко. Тому, що він зацікавлений у м’якому некомпетентному, недосвідченому, не маючому міжнародної підтримки кандидаті, який буде готовий на капітуляцію перед Росією».

«Безумовно, це точно не відповідає національним інтересам України. Це точно не відповідає безпековій концепції Європи і світу. Це точно позбавить нас союзників, послабить українську позицію. І це і є той ризик, коли Україна повернеться у формат Російської імперії, або Радянського союзу», – наголосив Глава держави.

«Саме тому я твердо переконаний, що український народ цього точно не допустить», – зауважив Петро Порошенко.

Президент висловив переконання, що спроби Росії через елементи гібридної агресії розкачати ситуацію всередині країни провалились, і українці не пішли ні за якими екстремістським і радикальними колонами.

«На сьогоднішній день це буде дуже великим розчаруванням для Путіна, що ми одразу ж після президентських виборів проведемо засідання Нормандського формату, яке буде присвячене і рішенню Ради Безпеки ООН щодо «блакитних шоломів» і щодо затвердження кримської платформи. Щодо повернення українського суверенітету на Кримський півострів», – повідомив Петро Порошенко.

Джерело

 

Люди прагнуть миру – Президент про настрої українців

Президент Петро Порошенко в інтерв’ю телеканалу ICTV зазначив, що найбільше українці по всій державі прагнуть миру і економічного зростання. Про це Петро Порошенко сказав, розповідаючи про враження від регіональних поїздок.

«Люди прагнуть миру. Ми точно знаємо що, як і коли треба робити для того, щоб мир наступив якнайшвидше. Перші кроки – це є та координація дій, яку ми зробили, щоб були «блакитні шоломи» (миротворча місія ООН – ред.). Не так як дехто сьогодні прокоментував – російський варіант «блакитних шоломів». Вони не є миротворцями – росіяни запропонували ескорт-сервіс для спостерігачів СММ ОБСЄ, які виходять в 9.00 разом з ОБСЄ, і йдуть відпочивати о 17.00. А що людям робити з 17.00 до 9.00? Яким чином буде забезпечено роззброєння, яким чином буде забезпечено вивід іноземних військ? Їх це не цікавить», – наголосив він.

«Нам ні в якому разі абсолютно безвідповідальними заявами не можна втратити світову солідарність України, яка такими зусиллями нашими була створена», – додав він.

«П’ять років продовжуються санкції. Путін вже розуміє, що далі для нього є абсолютно беззмістовним продовжити ігнорування. Тому одразу же після перемоги ми забезпечимо рішучий прогрес в справі миру», – додав Петро Порошенко.

Президент також відзначив важливість забезпечення зростання економіки і повернення тих, хто працює за кордоном додому. «Повернути, або забезпечити, щоб люди не від’їжджали, двома шляхами можна. Або, як дехто пропонує «залізну завісу» радянського зразка і не випускати. Це точно шлях не для мене. Або інтеграція в ЄС і в цьому випадку різке підвищення рівня мінімальної і середньої зарплати, забезпечення соціального пакету, який зараз запроваджується на більшості підприємств, що відкриваються іноземними і вітчизняними інвесторами», – наголосив Глава держави.

Петро Порошенко зауважив, що соціальний пакет може включати безкоштовне харчування, транспортні послуги і медичне страхування, навчання. «Наголошую, що в 2014 році мені доводилося з кожним окремим інвестором зустрічатися і просити під мої особисті гарантії – приходьте, інвестуйте в Україну. На сьогоднішній день вже вибирають, йде змагання регіонів, кого краще залучити», – наголосив Петро Порошенко.

Саме тому, Президент підкреслив, що не можна допустити згортання процесу децентралізації. «Коли гроші більше не ходять до Києва. Децентралізація – коли всі гроші залишаються у громадах… Що таке децентралізація? Це відсутність в Україні периферії», – наголосив Петро Порошенко, додавши, що пишається, що є ініціатором цього процесу.

Президент зазначив, що регіони мають унікальні можливості, коли об’єднані територіальні громади наділені грошима, ефективним лідером з «візією розвитку». «Сьогодні гарантією в кожному селі має бути централізоване водозабезпечення, транспортний зв’язок з містами обласного підпорядкування і обласним центром, широкосмуговий швидкісний Інтернет. Бо ми не можемо говорити ні про охорону здоров’я, ні про освіту, якщо ти не маєш інтерактивного зв’язку», – наголосив він.

Окремо Глава держави відзначив розвиток інклюзивних ресурсних центрів, яким опікується його дружина Марина Порошенко.

«Зроблено багато. Але чи задоволений я? Точно ні. Але ми знаємо що, коли і як зробити… Ні в якому разі не можна дати зупинити розвиток нашої держави. Це буде абсолютно безвідповідально», – зазначив Петро Порошенко, додавши, що міжнародні партнери відзначають, що за останні 5 років в Україні було зроблено набагато більше, ніж за попередні 23 роки незалежності.

Глава держави застеріг від повторення помилок сторічної давнини. «Ми тримаємо оборону, розвиваємо країну. Ми рухаємося в Європу. І точно переможемо», – резюмував він.

Джерело

 

Автор